Zuid-Korea biedt kansen

Van een vooraanstaand bankier hoorde ik het volgende: “Er is niks dat een Zuid-Koreaan meer haat dan dat Japan het beter doet”. De Zuid-Koreaanse regering maakte op 24 januari een plan bekend onder de naam “Value Up Program”, vergelijkbaar met – juist - Japan. Er wordt aan de Raad van Bestuur van beursgenoteerde bedrijven gevraagd een analyse te maken van hun goedkope waardering en een strategie naar voor te brengen om daar iets aan te doen. In ruil biedt de regering steun om deze strategie uit te voeren, wat een nieuw gegeven is.  

De reden dat de regering dit steunt heeft alles te maken met het aantal beleggers in het land. Over de voorbije jaren is het aantal investeerders sterk toegenomen. Momenteel zijn er zo’n 14 miljoen beleggers in Z-Korea, een verdubbeling in vier jaar tijd. Met de verkiezingen later op het jaar wil de regering er alles aan doen om beleggen opnieuw interessant te maken. Als belegger kan je hiervan dus een graantje meepikken.

Cosmax (LSEG-consensus: 17 kopen, 0 houden, 0 verkopen; koersdoel: 119,74 dollar)

Cosmax Inc produceert en verkoopt cosmetica zoals huidverzorging, make-up, Koreaanse kruidencosmetica, parfums, maskervellen en nagellak. De vierde kwartaalresultaten 2023 gaven een omzet weer die in lijn lag van de verwachtingen met een groei van 14% in Zuid-Korea, 11% in Shangai, 23% in Guangzhou en 13% in Zuidoost Azië.

"Er is niks dat een Zuid-Koreaan meer haat dan dat Japan het beter doet. "

-

Het operationeel resultaat werd negatief beïnvloed door de stijgende loonkosten, door bonussen aan de werknemers, een provisie voor belastingen en problemen met de poedercapaciteit in één van de vestigingen. Dit is intussen opgelost.

Cosmax verwacht sterke cijfers voor 2024, met name een groei van 25% in Korea, 20% in Shangai en 40 à 50% in Guangzhou. Momenteel zijn er wat problemen in China en in de VS en dat weegt op het sentiment rond het aandeel.

Hyundai (LSEG-consensus: 29 kopen, 4 houden, 0 verkopen; koersdoel: 209,55 dollar)

Hyundai Motor telt drie segmenten. Het segment ‘Auto's’ produceert en verkoopt auto's waaronder grote en kleine bedrijfswagens, personenauto's, recreatievoertuigen (RV's), en milieuvriendelijke voertuigen zoals hybride en elektrische voertuigen (EV's). Het financiële segment biedt financiële diensten aan zoals financiering op afbetaling, leasing en kredietkaarten. Het segment ‘Overige’ houdt zich bezig met de productie van spoorwegvoertuigen en -systemen, evenals het leveren van onderhoudsdiensten voor treinen. Het bedrijf ontwikkelt ook software voor autonoom rijden.

Hyundai Motor’s operationeel resultaat voor het vierde kwartaal 2023 was iets lager dan de gemiddelde analistenverwachtingen. Hoewel de financiële activiteiten de afgelopen twee jaar een rem vormden op de geconsolideerde winst van het bedrijf zien de analisten hier een verbetering. Wat de verwachtingen voor 2024 betreft is Hyundai redelijk voorzichtig; het ziet de omzet stijgen met 4 à 5% en het operationeel resultaat met 8 à 9%.  

"Momenteel zijn er zo’n 14 miljoen beleggers in Zuid-Korea, een verdubbeling in vier jaar tijd. "

-

Hyundai Motor is ook actief in de branche van de elektrische auto. Hier verwacht het bedrijf dat de verkoop van hybride auto’s de komende drie à vier jaar hoger zal liggen dan de verkoop van volledig elektrische auto’s. Er zijn echter problemen in de toeleveringsketen, waardoor Hyundai de vraag momenteel niet kan volgen, maar er is beterschap op komst. Wat de volledig elektrische auto’s betreft, verwacht het bedrijf een versnelling van de groei vanaf 2026, wanneer de volgende generatie van de band begint te rollen.

Samsung Electronics (LSEG-consensus: 37 kopen, 3 houden, 0 verkopen; koersdoel: 71,10 dollar)

Samsung Electronics houdt zich bezig met de productie en distributie van elektronische producten. Het bedrijf opereert via vier segmenten. Het segment Informatietechnologie & Mobiele communicatie (IM) produceert onder meer computers, mobiele telefoons, netwerksystemen en digitale camera's. Het segment Device Solutions (DS) levert halfgeleider- en beeldschermonderdelen. Het segment Consumer Electronics (CE) produceert allerlei elektronische toestellen zoals kleurentelevisies, monitors, printers, airconditioners, koelkasten en wasmachines. Het segment Harman tenslotte produceert onder andere autoradio's, infotainment, telematica en luidsprekers.

Samsung Electronics rapporteerde op 30 januari een daling van de operationele winst op jaarbasis met 34% voor het laatste kwartaal van 2023, doordat de trage vraag naar zijn tv's en andere consumentenelektronica de hard bevochten winsten van een langzaam herstellende markt voor computerchips teniet deed. 

"Samsung is van plan is om zijn productiecapaciteit van geavanceerde geheugenchips meer dan te verdubbelen. "

-

De Zuid-Koreaanse technologiereus zei te verwachten dat de gang van zaken in 2024 zal verbeteren en voorspelde een grotere vraag naar halfgeleiders die kunstmatige intelligentiefuncties aandrijven die steeds vaker worden gebruikt in smartphones, pc's en andere producten. Macro-economische onzekerheden zouden echter op de korte termijn de activiteiten kunnen blijven beïnvloeden.

De bedrijfswinst van Samsung klokte af op 2,1 miljard dollar voor de drie maanden tot en met december, vergeleken met 3,2 miljard dollar in dezelfde periode het jaar voordien. De bedrijfswinst voor het hele jaar 2023 bedroeg 4,8 miljard dollar, een daling van 85% ten opzichte van 2022 en de laagste sinds 2008, toen de wereldwijde markten een financiële crisis doormaakten.

De halfgeleiderdivisie van het bedrijf boekte in 2023 een verlies van 11 miljard dollar, maar het verlies werd in het vierde kwartaal kleiner doordat de DRAM-activiteiten weer winstgevend werden. Het bedrijf zei in oktober dat het van plan is om zijn productiecapaciteit van geavanceerde geheugenchips met hoge bandbreedte in 2024 meer dan te verdubbelen om te voldoen aan de vraag die wordt gecreëerd door AI.