Zilveren jubeleum voor beleggersclub Tornado

De Antwerpse beleggingsclub Tornado viert op 27 mei zijn 25 jarig bestaan. "Het mooie aan deze groep is dat we allemaal een andere achtergrond en insteek hebben."

Met een portfolio ter waarde van driehonderdduizend euro, lijkt het de beleggersclub Tornado voor de wind te gaan. Maar net als bij een huwelijk dat al een kwarteeuw standhoudt, heeft de club zijn goede en kwade dagen gekend. Al overtreffen de goede momenten de mindere ruimschoots, getuigt Guido Jacobs. De dertienkoppige club komt nog steeds maandelijks samen en praat na al die jaren lang niet meer over beleggingen alleen. VFB sprak met Jacobs, een van de vroegste leden van de Antwerpse beleggersclub.

“Ieder lid doet maandelijks een inleg van vijftig euro, en elke vierde dinsdag van de maand komen we samen om ons portfolio te bespreken, en dat al vijfentwintig jaar lang. Sinds de coronacrisis doen we dat virtueel, voordien steeds bij het beursvennootschap Dierickx & Leys (D&L) in Antwerpen”, vertelt Jacobs. “We kregen tweeënhalf uur de tijd om daar te vergaderen, daarna zou het alarm afgaan. Maar gelukkig was er een café in de buurt met goed bier waar we onze gesprekken konden verderzetten”, zegt hij lachend.

De club, die doorheen de jaren heel wat woelige watertjes doorzwommen heeft, telt momenteel nog twee stichtende leden. “In het begin waren er geregeld strubbelingen”, herinnert Jacobs zich. “Er was vooral onenigheid over de filosofie die we zouden volgen. Sommige leden wilden gaan voor technische analyse, terwijl anderen de voorkeur gaven aan fundamentele analyse. Daarnaast waren er enkele angsthazen in de club, die in paniek raakten bij te hoge winsten, hoe raar dat ook mag klinken. Telkens wanneer een aandeel meer dan 10% winst maakte, wilden zij die al veiligstellen. De verlieslatende aandelen daarentegen werden bijgehouden in de hoop dat het tij nog zou keren. Het spijtige gevolg was dat onze portefeuille in 2003 maar liefst 45% verlies maakte. Sommige leden raakten ontmoedigd en verlieten de club. In maart 2004 besloten we met de vijf overgebleven leden om de club nieuw leven in te blazen.”

"Rond de eeuwwisseling maakte ‘NAIC’ furore bij VFB. "

-

In de daaropvolgende jaren werd de clubfilosofie geregeld bijgesteld. Rond de eeuwwisseling maakte ‘NAIC’ furore bij VFB. NAIC is de afkorting van National Association of Investors Corporation, de organisatie van Amerikaanse beleggersclubs. De Amerikaanse VFB dus. De NAIC-methode dient om groeiaandelen te selecteren.

Jacobs: “Professor Roland Van der Elst en Jeanine Staelens kwamen met veel inspiratie terug van een studiereis naar de VS in de jaren negentig. Ze leerden daar onder andere de NAIC-filosofie kennen die daar al enkele jaren aan een opmars bezig was, vooral bij beleggingsclubs. Tijdens de jaarlijkse congressen van NAIC in de VS leerden ze over het nut en de mogelijkheden en brachten deze filosofie over naar Vlaanderen. Er ontstond een bijzonder actieve NAIC-community onder leiding van Marie-Hélène Hanssens en Jean-Marie Van Brussel. Bovendien hadden ze een eigen elektronisch invulblad ontwikkeld om gegevens van verschillende Belgische en Nederlandse aandelen samen te stellen volgens de NAIC-methode”.

Sinds 2005 volgt Tornado de NAIC-analyse. “In het begin was dit proces erg tijdrovend omdat de cijfers per kwartaal opgezocht en handmatig ingegeven moest worden. Hierdoor konden we enkel de grotere Amerikaanse beursnamen opvolgen”, vertelt Jacobs. Dat veranderde in 2012 toen computerprogrammeur Ivo Elen de club vervoegde. Hij wist zijn IT-kennis met zijn passie voor fundamentele analyse te combineren. Het resultaat is zijn brainchild "EasyGrowth", een eenvoudige tool die dagelijks fundamentele gegevens binnenhaalt van betrouwbare internetsites zoals Morningstar en toekomstige winstvoorspellingen uit analistenrapporten ophaalt. “Plots hadden we quasi onbeperkt toegang tot essentiële en fundamentele analyses van alle Europese aandelen, maar evengoed die van Amerika, Canada en China".

“Na vijftien jaar had de club zijn insteek gevonden”, stelt Jacobs. Enkel aandelen met een meerjarige groei, een brede ‘moat’ en ervaren management kwamen op de aankooplijst. Die werden vervolgens gemiddeld drie tot zeven jaar in portefeuille gehouden. “Die strategie heeft ons meermaals mooie winsten opgeleverd zoals bijvoorbeeld Melexis (644%), Apple (600%), Charles River Laboratories (270%) en Ablynx (250%)”

"Enkel aandelen met een meerjarige groei, een brede ‘moat’ en ervaren management kwamen op de aankooplijst. "

-

“Deze toepassing was een echte gamechanger voor de club”, gaat Jacobs verder. “Sinds 2014 gebruiken we bijna enkel nog EasyGrowth tijdens onze vergaderingen. De eenvoudige interface bestaat uit drie makkelijk te interpreteren curves (omzet, winst en koers) met telkens tien punten per criterium.”

Daarnaast zijn er ook onderliggende cijfertabellen voor de echte aficionado's. “We volgden een strenge selectie bij de opbouw van een database met hoofdzakelijk waarde-, kwaliteits-, en groeiaandelen en konden daarna via de tool op een vlotte manier een duizendtal waarde- en groeiaandelen screenen en rangschikken volgens de NAIC-criteria in de categorieën ‘kopen’, ‘houden’ of ‘verkopen’.” De tool bevat ook een technische analyse-onderdeel om aankoopmomenten te bepalen. “Door de toepassing hebben we al verborgen goudhaantjes ontdekt in minder voor de hand liggende sectoren, zoals Charles River Laboratories, Holco, Sonova, Canal+, Xerox en Corteva”, zegt Jacobs.

“De tijds- en efficiëntiewinst is ongelofelijk. In minder dan een halfuur kunnen we nu onze portefeuille overlopen. In plaats van ons enkel te focussen op de grote beursnamen, zoals we vroeger deden, kunnen we nu vlot een twintigtal aandelen uit alle continenten overlopen en de analistenvoorspellingen bespreken. We kunnen onze portefeuille ook beter afstemmen op de markt. Door de actuele hoge inflatiecijfers hebben we bijvoorbeeld ook enkele dividendaandelen opgenomen zoals JNJ en Krones".  

“Dat we een vaste lijn volgen schept enerzijds duidelijkheid, maar zorgt af en toe ook voor verhitte discussies. Soms is er wel eens onenigheid over de inleg of de filosofie. Het komt wel eens voor dat leden een bepaalde belegging willen doen, omdat ze een bepaalde goeroe willen volgen of in een bepaalde grondstof willen beleggen zoals goud of uranium, of in een gevallen engel willen investeren zonder dat dit NAIC-aandelen zijn. De suggesties worden steeds overwogen, maar de meerderheid wil meestal vasthouden aan onze afgesproken filosofie. Het mooie aan deze groep is dat we allemaal een andere achtergrond en insteek hebben. Hierdoor hebben we een complementaire kijk op de data en kunnen we weloverwogen keuzes maken”, vindt Jacobs.

 

"We hebben in die 25 jaar onze tanden meermaals stukgebeten op een aantal aandelen"

-

“Maar het is uiteraard niet uitsluitend rozengeur en maneschijn. We hebben in die 25 jaar onze tanden meermaals stukgebeten op een aantal aandelen”, zegt Jacobs.

“Zo was er Rodriquez Group, een bedrijf in luxejachten die volgens de tienjarige NAIC-gegevens schitterend aan het groeien was. Maar het management besloot van koers te veranderen, waardoor het bedrijf plots forse verliezen maakte en al zijn klanten verloor. Pas toen we het jaarrapport vastkregen beseften we hoe slecht het bedrijf ervoor stond, waardoor we juist voor het faillisement in 2014 met 90% verlies zijn uitgestapt.”

“Op een bepaald moment twijfelden we ook tussen BMW en Volkswagen. We kozen voor Volkswagen; net voor het nieuws over de sjoemelsoftware uitkwam… met alle gevolgen van dien. Het aandeel van BMW daarentegen, nam wel een hoge vlucht.”

De club beheert momenteel een driehonderdduizend euro, een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. “We willen maximaal twintig aandelen in portefeuille hebben, wat makkelijk te beheren is. Eigenlijk zouden we niet meer zo vaak moeten samenkomen en kunnen we de portefeuille zijn gang laten gaan. Maar door de jaren heen hebben we ook een hechte vriendschap opgebouwd. We kennen elkaars hobby's en praten uiteraard ook over andere zaken dan beleggen alleen. De napraatmomenten op café durven al eens langer duren dan de vergaderingen zelf. We gaan ook regelmatig met enkele leden fietsen en organiseren jaarlijks een etentje met de partners erbij. We zijn zelfs al eens samen op reis geweest naar de Londense beurs. Na corona plannen we een langere reis naar Amsterdam of Wall Street”.

De clubleden, ondertussen ook 25 jaar ouder, zijn nog lang niet van plan de spreekwoordelijke boeken te sluiten, integendeel. Ze denken er net aan hun passie over te dragen aan een jongere garde. “We willen een groep jongere beleggers graag begeleiden in onze filosofie. Ook beginners zijn welkom. Met een minimuminleg van duizend euro zouden we met tien personen al een mooie start kunnen maken en twee à drie aandelen kunnen kopen”, besluit Jacobs met een open uitnodiging.

Als er zich lezers willen aansluiten bij deze nieuwe groep in het Antwerpse, mogen ze vrijblijvend contact opnemen via trnd@telenet.be.