Test Aankoop vraagt om transferkosten bij effecten te plafonneren

Vanaf 7 april zullen klanten van de online bank MeDirect die wensen te verhuizen naar een andere bank, per belegging 150 euro moeten betalen. Daarmee treedt MeDirect in de voetsporen van BNP Paribas Fortis die reeds in januari de kostprijs optrok tot 150 euro. Ook bij sommige andere banken steeg de kostprijs. Test Aankoop is bezorgd om deze tendens die de vrijheid van de consument beknot. De verbruikersorganisatie vraagt ook aan de ministers Peeters en De Croo om plafonds op te leggen.

Een onrustwekkende tendens

De stap van BNP Paribas Fortis om de kostprijs op te trekken naar 150 euro bij het verhuizen van een effectenlijn naar een andere bank, heeft de deur open gezet voor andere banken om ook hun transfertarieven (fors) op te trekken. MeDirect is de eerste  bank die BNP Paribas Fortis hierin volgt. Een beweging waarmee de banken de bewegingsvrijheid van hun klanten fors inperken. Want een belegger die een gespreide beleggingsportefeuille wil, bezit gemakkelijk vijf of meer effectenlijnen. Als u dan uw effecten wil verhuizen naar een andere bank, dan dient u 750 euro op te hoesten. U wordt als het ware gegijzeld door uw bank en een eerlijke concurrentie tussen banken wordt daarmee ernstig beknot. Daarenboven zijn dergelijke kosten buiten proportie en staan ze ver van de werkelijke kosten die de banken maken. Die liggen immers gemiddeld tussen 25 à 50 euro.

Uiteraard is er nog een alternatief : het verkopen van de beleggingen bij de ene bank en het vrijgekomen kapitaal bij een andere bank terug beleggen. Dit is echter geen ideale oplossing. Zo betaalt u bij de aan- en verkoop van uw beleggingen allerlei kosten en taksen. Bovendien is het productaanbod bij de ene bank niet exact hetzelfde als bij de andere bank.

Kostenplafonds

BNP Paribas Fortis en MeDirect zetten hun beleggende klanten die van bank willen veranderen voor het blok. De hoge kostprijs is een opgeworpen barrière om klanten vast te houden. Test Aankoop schrijft daarom minister van Consumentenzaken, Kris Peeters en minister van Financiën, Alexander De Croo, aan, om de transferkosten aan banden te leggen. Deze kosten mogen niet onredelijk hoger zijn dan de werkelijke kosten voor de bank, vindt Test Aankoop.  

Een overzicht van de transferkosten bij andere banken

Bankinstelling

Kostprijs per lijn (in EUR)

 

Argenta

60,50

Belfius

75

BinckBank

25

BNP Fortis

150

Bolero (KBC)

50

DeGiro

100

Deutsche Bank

60

ING

60,50

KBC

60

Keytrade Bank

42,35

MeDirect

150