De 14 emotionele fases tijdens een beurscyclus

We geven nog eens de 14 emotionele fases mee die een belegger doormaakt tijdens een gewone beurscyclus (bron: optionalpha). Maar opgelet: deze beurscyclus wordt wel bijzonder vertekend (versterkt) door de ‘de zwarte zwaan’ in de gedaante van het corona-virus.

  1. OPTIMISME - Het start met een voorgevoel of een positieve kijk die ons ertoe brengt een aandeel te kopen.
    2. OPWINDING – De zaken lopen zoals we verwachtten en we krijgen een goed gevoel. We beginnen te anticiperen en hopen dat er een mogelijk succesverhaal in de maak is.
    3. THRILL - De markt blijft gunstig en we kunnen het niet helpen, maar beginnen ons een beetje "Slim" te voelen. Op dit punt hebben we volledig vertrouwen in onze manier van handelen.
    4. EUPHORIA - Het punt van maximaal financieel risico maar ook maximaal financieel gewin. Onze beleggingen leiden tot snelle en gemakkelijke winsten, dus beginnen we het basisconcept van risico te negeren. We kopen nu alles en nog wat.
    5. VREES - Oh nee - het draait om! De markten nemen een deel van uw "zuurverdiende" winsten terug. De hebzucht overheerst evenwel nog steeds en op lange termijn kan het alleen maar hoger.
    6. ONTKENNING - De markten keren niet zo snel als we gehoopt hadden. Er moet iets mis zijn. Onze "langetermijn" -visie maakt plaats voor verbetering op korte termijn.
    7. ANGST - De realiteit is dat we niet zo slim zijn als we dachten. We raken in de war. Op dit punt zouden we moeten uitstappen met een kleine winst en verder gaan, maar dat doen we niet om een ​​of andere domme reden.
    8. WANHOOP - Alle winsten zijn verloren gegaan. We hadden de kans en hebben ze gemist. Omdat we niet weten wat te doen, proberen we alles te doen om het verlies weg te werken. 9. PANIEK - Veruit de meest emotionele periode. We zijn hulpeloos. In dit stadium hebben we het gevoel dat we overgeleverd zijn aan de markt en absoluut geen controle hebben.
    10. CAPITULATIE - We hebben ons breekpunt bereikt en verkopen onze posities tegen elke prijs. Zolang we de markt kunnen verlaten om grotere verliezen te voorkomen, zijn we tevreden.
    11. ONTMOEDIGD - Na de markten de rug te hebben toegekeerd, willen we nooit meer aandelen kopen. De beurzen zijn niet voor ons en moeten worden vermeden zoals de pest. Dit zeldzame punt markeert echter het punt van maximale financiële kansen.
    12. DEPRESSIE - We drinken, huilen en / of bidden. Hoe kunnen we zo dom zijn geweest, denken we bij onszelf. Sommigen beginnen evenwel te analyseren wat er mis is gegaan. Hier worden echte ‘beleggers’ geboren, die leren van fouten uit het verleden.
    13. HOOP - We kunnen dit nog steeds doen! Uiteindelijk komen we terug tot het besef dat de markt eigenlijk cycli heeft (schokkend). We beginnen met het analyseren van nieuwe kansen.
    14. OPLUCHTING - De markten worden weer positief en we zien onze eerdere beleggingen weer stijgen. We herwinnen ons vertrouwen (hoewel klein) in ons vermogen om ons geld te beleggen. De cyclus begint opnieuw!