Lezersvraag: clubrekening geblokkeerd bij overlijden echtgenoot clublid?

De echtgenoot van een clublid is overleden. De clubrekening is daardoor al 2 maanden geblokkeerd zodat de club helemaal niets heeft kunnen doen de afgelopen maanden. Is dat normaal?

Dat is natuurlijk bijzonder jammer. Blokkering van rekeningen zijn wettelijke acties die bij elk overlijden van toepassing zijn.
Langs de andere kant kunnen we wel stellen dat zoiets uiterst uitzonderlijk voorkomt. Er is immers geen "directe" band tussen de overleden partner en de club.
In veruit de meeste gevallen blijft de rekening dan ook "open". Maar allicht heeft het clublid een notaris aangesproken voor haar successiedossier en heeft ze daar gemeld dat zij ook nog deel uitmaakt van een beleggingsclub die een rekening heeft. En dan zal de bank natuurlijk ook die rekening blokkeren.
De wettelijke reden van de blokkering is dat de gelden die de mevrouw stortte op de rekening van de club afkomstig zijn uit het gemeenschappelijk vermogen dat is opgebouwd na het huwelijk (getrouwd met een contract "gemeenschap van goederen"). Zelfs al komt het geld dan van een zichtrekening die alleen op de naam van mevrouw stond dan nog worden die gelden als "gemeenschappelijk" beschouwd. Tenminste als er geen volledige link kan gemaakt worden die aantoont dat de gelden die op die rekening staan afkomstig zouden zijn van voor het huwelijk of als die zichtrekening enkel is gespijsd door een schenking van haar ouders of als die gelden afkomstig zouden zijn van een erfenis.