De Selectie van ….. (De Tijd 18 augustus)

Naar goede jaarlijkse traditie publiceerde Patrick Nollet, directeur bij VFB, zijn selectie van 5 aandelen in De Tijd. De namen: Fagron, HelloFresh, Smartphoto Group, Cofinimmo en KBC Ancora.

De terugblik

Patrick Nollet (58) is algemeen directeur bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

Zijn vorige optreden dateert van 19 augustus 2017. Het vijftal staat op een gemiddeld verlies van 1,9 procent exclusief reguliere dividenden.

Over dezelfde periode verloor de Bel20-index 4,3 procent.

FAGRON

FARMA

Fagron, het vroegere Arseus, zette de shorters - die op een koersdaling speculeren - op het verkeerde been met beter dan verwachte halfjaarcijfers. De omzet steeg meer dan verwacht, met een duidelijke groeiversnelling in het tweede kwartaal. De schulden liepen wel wat op door een overname (het Amerikaanse Humco), maar blijven mooi onder de afspraken met de banken. Fagron realiseert trouwens voldoende cash.

Het aandeel is niet echt goedkoop, maar als de uitbouw van de nieuwe fabriek in Wichita en de integratie van het overgenomen Humco goed verlopen, zit er ongetwijfeld nog potentieel in.

HELLOFRESH

MAALTIJDBOXEN

HelloFresh, de thuisbezorger van verse maaltijdboxen, werd pas in 2011 opgericht. In november vorig jaar kwam het naar de beurs tegen 10,25 euro. Onlangs kreeg de koers een opdoffer nadat het bedrijf een prognose had moeten inslikken. HelloFresh telt 2 miljoen klanten in tien landen, van wie de helft in de VS. Het legt nog groeicijfers rond 50 procent voor. De koers schommelt sterk (hoog risico) en de concurrentie zit niet stil. Belangrijk is dat Rocket Internet, de holding boven Zalando en Delivery, 36 procent van de aandelen bezit. Een pure belegging in het verhaal en het concept.

SMARTPHOTO

FOTOGROEP

Een andere onlinespeler is de Wetterse fotogroep Smartphoto. Die herrees uit het ten dode opgeschreven Spector. Het bedrijf heeft een goede balans, boekte vorig jaar een omzet van 45 miljoen euro en is winstgevend. De focus ligt op producten met hogere marges (zoals fotoboeken). Een winstschatting maken is moeilijk, maar 5 miljoen euro is niet uitgesloten. Daarmee zou het aandeel tegen amper tien keer de winst noteren. Werk met limieten, want het gaat om een 'klein' aandeel. Er zijn slechts 4 miljoen aandelen, waarvan de helft bij grootaandeelhouders als Marc Coucke zit.

COFINIMMO

VASTGOED

Wat veiligheid inbouwen, kan nooit kwaad, als die al bestaat. Dat kan met Cofinimmo. De halfjaarresultaten van de gereglementeerde vastgoedvennootschap hielden geen verrassingen in en de prognoses, zoals een brutodividend van 5,50 euro, werden bevestigd. Belangrijk waren de investeringen in zorgvastgoed, waarmee de vastgoedgroep voor 49 procent in zorgvastgoed belegd is. Er wordt luidop gedroomd dat Cofinimmo de doelstelling van 50 naar 60 procent zou verhogen, waardoor de voorheffing naar 15 procent zou dalen. Zover zijn we niet, maar het kan koersondersteunend werken.

KBC ANCORA

MONOHOLDING

Het halfjaarrapport van KBC hield ook geen verrassingen in. Dan verschuift de focus van beleggers naar 'peers' (aandelen uit dezelfde sector) die wel positief verrasten. Tegen een verwachte koers-winstverhouding van 10 is KBC niet duur. We hebben een boontje voor de monoholding KBC Ancora, die ook in de voorbeeldportefeuille voor beginnende beleggers van VFB prijkt. U kunt de intrinsieke waarde van KBC zo berekenen: 0,99 x koers KBC - 3,8 euro = 59,46 euro. Onderwaardering: 23,7 procent en een aantrekkelijk rendement van 4 procent netto (5,7% met vrijstelling RV tot 640 euro bruto).