woensdag 1 december 2021 - 19:30

ETF's of trackers

Online

Gastspreker: Stephan Desplancke en Tim Nijsmans

Module ETF's - Online - deze academie begint met :

  • Eerste reeks video's over de basis van ETF's vanaf 1 december via mail
  • Eerste live-sessie door Tim Nijsmans over de basis van ETF's op dinsdag 7 december 19u30
  • Tweede reeks video's over trading en eco-systeem ETF's vanaf woensdag 8 december
  • Tweede live-sessie door Stephan Desplancke over trading en eco-systeem ETF's op dinsdag 14 december om 19u30
  • Derde reeks video's over soorten ETF's en strategie portefeuille vanaf woensdag 15 december
  • Derde live-sessie door Stephan Desplancke over soorten ETF's en strategie op dinsdag 21 december om 19u30

Een Exchange Traded Fund of ETF is een kostenefficiënt beleggingsfonds dat beursgenoteerd is op één of meerdere beurzen en nauwgezet een marktindex volgt, zoals bijvoorbeeld de S&P500 of de MSCI Europe.

 Het beleggen in ETF’s of trackers in de volksmond, kent de laatste jaren een heel sterke groei. En toch vertegenwoordigen aandelentrackers slechts 5% van de totale waarde van alle beursgenoteerde aandelen in de wereld.

 We staan m.a.w. aan het begin van een jarenlange expansie. Beleggen in een ETF lijkt vrij eenvoudig. Je kiest gewoon een index van het land, regio of sector waarin je wil beleggen. Vervolgens selecteer je een ETF die deze index volgt en klaar is kees.

 Maar, niets is minder waar. Eind 2020 bestonden er immers in Europa meer dan 3.000 ETF’s. Hoe kan de belegger daar een keuze in maken? Waar moet je op letten? Wat is nu de werkelijke kost van een ETF? Hoe wordt de belegger belast?

 

In deze ETF academie wordt een antwoord gegeven op al deze en nog veel meer andere vragen.

Tijdens het eerste gedeelte maak je kennis met de basisconcepten in de wereld van ETF’s. Er zijn diverse types en structuren, elk met hun voor- en nadelen.

 De kost van een ETF is ook veel meer dan enkel de gepubliceerde beheersvergoeding. Net zoals bij klassieke fondsen heb je per ETF verschillende valuta en klassen. En is een ETF gelijk aan een indexfonds?

 Daarna wordt dieper ingegaan op het specifieke handelen of traden in ETF’s. Want, zoals bij aandelen is de liquiditeit van een tracker essentieel. En het unieke ‘creation & redemption’ systeem bij trackers zorgt voor extra liquiditeit.

 In dit 2de deel van de academie komt dit ganse trading ecosysteem aan bod. In het laatste deel tenslotte wordt een volledig overzicht gegeven van de algemene classificatie van ETF’s. Welke trackers kan de belegger gebruiken in een beleggingsportefeuille en hoe?

Iedere beleggingsbeslissing is een actieve beslissing, zelfs als je passieve instrumenten of ETF’s gebruikt. Sommige beleggingscategorieën zijn beter geschikt voor actieve fondsen en het komt er op aan om de combinatie te maken

van actieve en indexfondsen of trackers in een totale portefeuille.

Kostprijs 115 euro voor VFB-leden en 205 euro voor niet-leden.

Lesgevers Tim Nijsmans en Stephan Desplancke

Stephan Desplancke heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector,
waarvan de laatste 13 jaar als Directeur België bij vermogensbeheerder BlackRock.
In zijn huidige functie heeft Stephan ook een expertise opgebouwd in het helder communiceren en presenteren op een vulgariserende manier.
Stephan geeft dan ook veel presentaties over beleggen, fondsen en portefeuillebeheer in brede zin en voor diverse publieken.
Na zijn studies te Leuven als Licentiaat in de Toegepast Economische Wetenschappen kreeg hij al gauw
de beleggingsmicrobe te pakken. Bijgevolg werd Stephan lid van het VFB in Brugge in de jaren 90 waar hij ook voorzitter was van een beleggingsclub.
Hij heeft een passie voor alles wat met beleggen en financiële markten te maken heeft en wenst via het VFB bij te dragen aan de financiële educatie
van de Belg door de kennis te verbreden van beleggen in fondsen en trackers in het bijzonder en portefeuillebeheer in het algemeen.

Tim Nijsmans heeft een master in de handelswetenschappen en executive master in personal financial planing (AMS). Bij Dierickx Leys Private Bank was hij vermogens- en fondsbeheerder.

Hij heeft de Vermogensgids opgericht om onafhankelijk advies te geven aan beleggers. Geeft les als docent Private banking aan de Arteveldehogeschool en zit in de raad van bestuur van VFB.

Inschrijven

Het is niet langer mogelijk om in te schrijven.

Bekijk het vorige beleggersacademie