Aandelenanalyse D’Ieteren: verrassende wijziging in het aandeelhouderschap

In de eerste zes maanden van het jaar steeg de aangepaste winst voor belastingen van D’Ieteren met 6,4% tot 585,5 miljoen euro. Hiermee ligt de groep op koers om haar jaarprognose van een stijging met ‘een middel tot hoog ééncijferig percentage’ te realiseren.

Belron

Bij de belangrijkste dochter, Belron, steeg de omzet met 6,7% tot 3,3 mrd. euro. De aangepaste bedrijfswinst steeg met 3,4% tot 696 miljoen. De aangepaste winst voor belastingen daalde wel met 2% door hogere interestlasten na de recente schulduitgifte. Een zachtere winter in de VS, met dus minder reparaties, woog wat op de resultaten.

D’ieteren Automotive

D’Ieteren Automotive zag de verkopen met 4,8% toenemen tot 2,9 mrd. euro dankzij licht hogere volumes en een positief prijs/mix-effect. De aangepaste winst voor belastingen steeg met 4,5% tot  150 mln. euro. Dit was een relatief sterk resultaat gezien de algemene zwakte in de autoverkopen dit jaar.

PHE

PHE, de distributeur van voertuigonderdelen, realiseerde een omzetstijging van 7%, waarvan 4,2% organisch, tot 1,4 miljard euro. De aangepaste winst voor belastingen steeg met 8,2% tot 84,4 mln. euro, wat een zeer degelijk resultaat is.

"De kleine beleggers ziet een groot deel van de uitkering aan zijn neus voorbijgaan."

-

TVH

TVH realiseerde een omzetgroei van 6,8% tot 848 mln. euro. In dezelfde periode vorig jaar werd TVH getroffen door een cyberaanval, wat toen op de omzet woog. In dat opzicht is de omzetgroei dit jaar niet zo hoog. Het bedrijf spreekt dan ook van een zwakkere marktomgeving die voor een tragere groei zorgt. De winst herstelde wel heel sterk en de aangepaste winst voor belastingen steeg met 48% tot 54,6 mln. euro.

Moleskine

Moleskine, de kleinste afdeling, blijft het probleemkindje: de omzet daalde met 8% tot 52,9 mln. euro. Het aangepaste verlies voor belastingen steeg van 4,6 naar 7,1 mln. euro. D’Ieteren boekte ook (opnieuw) een waardevermindering van 131 mln. euro op Moleskine. Het krijgt de schriftjesproducent maar niet opnieuw op het juiste spoor. Het zou ons niet verbazen als deze divisie in de toekomst verkocht wordt.

Wijziging in familiaal aandeelhouderschap

Samen met de halfjaarresultaten kondigde D’Ieteren ook een opvallende wijziging in het aandeelhouderschap aan. Vandaag wordt de familiale controle op D’Ieteren uitgeoefend door Nayarit (Nicolas D’Ieteren, met 33,4% van de aandelen) en SPDG (Olivier Périer, met 27,3% van de aandelen).

Nu hebben de familiale aandeelhouders beslist dat Nayarit 16,7% van de aandelen van SPDG zal overkopen tegen een prijs van 223,75 euro  per aandeel, waarna Nayarit 50,1% van de aandelen zal bezitten.

SPDG zal in de komende vijf jaar het resterende belang van 10,6% op een ‘ordentelijke manier’ verkopen. Dit betekent dus dat Nicolas D’Ieteren, zoon van de in 2020 overleden Roland D’Ieteren, binnen enkele jaren als enige voor de familiale verankering zal zorgen.

Op zich is dit een positieve zaak, want versnippering van aandeelhouderschap na enkele generaties zorgt soms voor familiale discussies en meningsverschillen die de slagkracht van een bedrijf kunnen aantasten.

Veel schulden en een superdividend

Het overkopen van de aandelen van SPDG kost Nayarit wel ongeveer 2 miljard euro. Om die transactie te kunnen financieren zal D’ Ieteren een buitengewoon dividend uitkeren van maar liefst 74 euro per aandeel.

Het totale dividend kost D’Ieteren bijna 4 mrd. euro, waarvan 1,3 mrd. naar Nayarit zal gaan. Om die 4 mrd. te kunnen uitkeren, gaat D’Ieteren zijn cash van ongeveer 850 miljoen euro  gebruiken en daarnaast een miljard lenen op het niveau van D’Ieteren. Op het niveau van Belron zou er maar liefst 3,8 miljard euro aan bijkomende schuld worden aangegaan, zodat er een dividend van 4,3 miljard kan worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van Belron, waarvan dan 2,2 miljard euro naar D’Ieteren zou gaan.

"De extra schulden zullen ervoor zorgen dat er weinig tot geen ruimte is voor grote overnames."

-

Na die transactie zou Belron een nettoschuld van 8,9 miljard euro hebben, wat een heel stevige 5,5 keer de ebitda zou zijn. Merken we nog op dat de kleine belegger die roerende voorheffing moet betalen op zijn dividend een groot deel van de uitkering aan zijn neus voorbij ziet gaan.

Lower your expectations

De resultaten van D’Ieteren waren degelijk in de eerste jaarhelft, en het bedrijf lijkt op weg om de guidance voor dit jaar te halen. De wijzigingen in het aandeelhouderschap die werden aangekondigd zullen echter wel gevolgen hebben voor de komende jaren: de extra schulden zullen wegen op de winsten en ervoor zorgen dat er weinig tot geen ruimte meer is om nog grote overnames te doen.

De schuld bij Belron wordt ook wel heel stevig na deze operatie, waardoor het risicoprofiel verslechtert. In normale omstandigheden creëert Belron wel hoge cashflows en kan men die schuldgraad geleidelijk opnieuw verlagen, maar de foutenmarge wordt wel klein bij de huidige schuldniveaus.

Het ziet er ook naar uit dat een beursgang van Belron nu wat langer op zich zal laten wachten, ofwel volledig in het teken van schuldafbouw zal staan. Hierdoor kunnen er dan geen middelen worden opgehaald om groeiplannen te financieren. De vooruitzichten voor D’Ieteren verzwakken dan ook met deze transactie. Het bedrijf zal moeten bewijzen dat het de hoge schuld kan afbouwen om daarna terug ruimte te krijgen om aan groei te denken.