Advies voor beleggers en drie tips van Eric Bosman, voorzitter VFB

De ingekorte versie van dit artikel verscheen in De Standaard via Jan Reyns

Iedereen zegt het, aandelentips geven heeft in feite geen zin, maar niemand kan het laten.

Eigenlijk – professor Emiel van Broekhoven en mijn jarenlange samenwerking met hem indachtig –  moet je beginnen met een financieel plan te maken en binnen dat plan te kijken welk soort aandelen daarin het beste passen. Het kan zijn dat je een eigen zaak hebt, vastgoed of veel aandelen van het bedrijf waarin je werkt via een aandelenplan. Je leeftijd én de specifieke situatie én de doelen bepalen dan het percentage aandelen waarin je kan beleggen en de mix. Maar laten we er simplificerend vanuit gaan dat we een portefeuille opbouwen volledig in aandelen als "echt" VFB-lid en dat vanuit de volgende verdeling: een derde gespreide aandelen, een derde private equity, een derde vaste activa met infrastructuur of immo.

 

Dan zou ik opteren voor:

 

Een: wat het participeren in de wereldeconomie betreft kiezen we holdings of een ETF.

Laat ons kiezen voor een holding: daardoor spreid je internationaal op een goedkope manier. Misschien EXOR of toch liever dichter bij huis. Vandaar als eerste tip: GBL, de meeste andere holdings zijn te veel vooruitgesneld en dus ietwat meer overgewaardeerd.

 

Twee: private equity

Hier zou ik kiezen uit twee mogelijkheden (er zijn er natuurlijk veel meer). Het Zweedse EQT AB of het Belgische GIMV. Laat ons ook hier via een "lokaal" bedrijf kiezen voor een Europese internationale markt en gaan voor GIMV.

 

Drie: een stuk infrastructuur of vastgoed

Eigenlijk zou de vraag moeten gesteld worden aan onze VFB-analist Gert de Mesure, maar ik waag het erop op basis van een aantal van zijn vroegere tips en voordrachten (en na enig twijfelen om TINC voor te stellen) te gaan voor 3I Infrastructure, een UK-bedrijf, wat meteen de mogelijkheid geeft dubbele belasting op dividend te beperken vermits alleen de Belgische taks weegt op de uitkering.

Die dividendtaks is trouwens iets waar dringend moet aan gewerkt worden. Het innen van dividenden van Franse bedrijven, zowel regularisaties van het verleden als uitbetalingen in de toekomst, blijft een onduidelijk en penaliserend rommeltje en zeker voor onze "small caps" doodt een 30% heffing alle liquiditeit in de markt en alle mogelijkheden tot Belgische kapitaalopbouw en internationale expansie.

 

Eric Bosman is voorzitter van de VFB en doceert o.a. persoonlijke financiële planning aan de VFB-academie