Alfen: weinig ‘moat’ in een sterk groeiende markt

Alfen NV (Alfen) is een in Nederland gevestigde onderneming die zich bezighoudt met het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van uitrusting voor elektriciteitsnetwerken. Alfen opereert in een opwindende markt en biedt de oplossingen die belangrijk zijn om de uitdagingen van de energietransitie met succes aan te gaan. De verwachte groei in de komende jaren ziet er veelbelovend uit.

De toekomst is weggelegd voor duurzame energiebronnen. Maar naast de enorme mogelijkheden zijn er ook uitdagingen. De gedecentraliseerde opwekking van energie door middel van windenergie en zonne-energie en de door het weer veroorzaakte schommelingen in de energieproductie vormen grote uitdagingen voor veel marktdeelnemers en met name voor de netwerkbeheerders. Om deze het hoofd te kunnen bieden, zullen in de toekomst onder meer een uitbreiding van het net, een koppeling van sectoren en een grotere flexibiliteit van het net noodzakelijk zijn.

Hiervoor is bijvoorbeeld een digitaal en gekoppeld elektriciteitsnet nodig, waarin opwekkers en verbruikers op elkaar zijn afgestemd en gezamenlijk optreden (smart grid). Laat dit nou net zijn wat Alfen onder andere doet.

"De verwachte groei in de komende jaren ziet er veelbelovend uit."

-

Bedrijfsmodel

Het bedrijfsmodel van Alfen is gebaseerd op drie pijlers. De drie gebieden vullen elkaar ideaal aan en bieden oplossingen voor de uitdagingen van de energietransitie. Het voordeel is dat Alfen holistische en zelf ontwikkelde en geproduceerde oplossingen biedt en daardoor zeer goed kan inspelen op klantbehoeften en ontwikkelingen op de markt.

De divisie Smart Grid Solutions was in 2021 goed voor ongeveer 51% van de omzet en heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde groei van 21% laten zien. Dit bedrijfsonderdeel is afhankelijk van orders van distributie- en transmissienetbeheerders. In de komende jaren zullen deze zich genoodzaakt zien hun netwerken uit te breiden en te digitaliseren vanwege het toenemende aandeel van hernieuwbare energiebronnen.

Charging, laadapparatuur voor elektrische voertuigen, was goed voor ongeveer 41,5% van de totale omzet in 2021 en groeit met gemiddeld 56% per jaar. De groei is vooral te danken aan de uitbreiding van de infrastructuur voor e-mobiliteit. Volgens Alfen wordt voor de komende jaren een marktgroei op dit gebied van ongeveer 23% per jaar voorspeld. Er zijn echter een groot aantal aanbieders, waardoor wij denken dat er waarschijnlijk concurrentiedruk zal ontstaan, wat de verwachte groei kan drukken.

De derde en kleinste divisie van Alfen is energy storage. Deze divisie is goed voor ongeveer 7% van de totale omzet van Alfen. De focus ligt hier op het flexibeler maken van netten door het afvlakken van pieken, intelligent opladen op basis van de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen en het bewaken van de netfrequentie.

De groei van deze drie sectoren, welk marktaandeel Alfen weet te veroveren en welke kwaliteit zij leveren, zullen op de lange termijn bepalen of Alfen het gaat redden en of ze hun concurrenten kunnen verslaan.

Concurrentie

De markten waarin Alfen met zijn producten opereert zijn enorm en bevinden zich allemaal in een groeifase. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de markt voor smart grids in Duitsland als grootste Europese land, dan wordt daar tot 2030 tot 50 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding en modernisering van de grids. Een deel daarvan zal worden besteed aan de digitalisering en automatisering van de elektriciteitsnetten, waarvan ook Alfen zou moeten profiteren.

"Orsted, Tesla, Siemens of E.ON beschikken door hun omvang over aanzienlijk meer middelen."

-

Als je kijkt naar de concurrenten van Alfen, wordt duidelijk dat er een groot aantal zowel kleinere als grotere aanbieders op de markt zijn. EnBW, bijvoorbeeld, biedt laadstations voor elektrische auto's met de bijbehorende software en is ook actief op de markt voor 'smart grids'. Ondernemingen zoals het Deense concern Orsted, Tesla, Siemens of E.ON staan ook in directe concurrentie met Alfen en beschikken door hun omvang over aanzienlijk meer middelen en mogelijkheden. Tenslotte is er ook een groot aantal kleinere concurrenten op de markt. Deze omstandigheid maakt het voor Alfen noodzakelijk om zich van de concurrentie te onderscheiden met duidelijke unique selling points.

Om de grote concurrentie het hoofd te bieden, tracht Alfen het voordeel te behalen door de innovatieve first mover op de markt te zijn. Naar onze mening bestaat dit voordeel echter niet, omdat alle door Alfen beschreven oplossingen ook door een aantal concurrenten worden aangeboden. Kortom, wij zien Alfen met zijn oplossingen in een moeilijke situatie, omdat we geen duidelijke moat, niets bijzonders, wat niemand anders biedt, zien tegenover de grote concurrentie. Toch zien we de hele situatie niet zo slecht, want de sterke marktgroei van de komende jaren zal Alfen zeker kansen bieden om een graantje mee te pikken van de grote taart van de energietransitie.

"De waardering lijkt bij de huidige aandelenkoers sterk overgewaardeerd."

-

Conclusie

Alfen is een zeer opwindende onderneming die actief is in een markt met een groot potentieel en enorme groeimogelijkheden. De producten van Alfen voldoen precies aan de behoeften van de markt en vullen elkaar ideaal aan.

In de afgelopen jaren is een zeer goede groei en toenemende winstgevendheid gerealiseerd. Om deze groei vast te houden, zal Alfen zich in het kader van haar internationalisering de komende jaren moeten bewijzen tegenover de talrijke concurrenten op de Europese markt en daarbuiten.

Alphastocks denkt dat Alfen het in de toekomst niet gemakkelijk gaat hebben, aangezien zij slechts over beperkte financiële middelen beschikken en geen duidelijke verdedigingslinie (moat) tegen de concurrentie hebben. Er zijn veel concurrenten, denk aan: Tesla, Siemens, Nexgrid, Swissgrid, Orsted, om nog maar niet te spreken van de vele tientallen, al niet honderden kleine bedrijfjes, die allemaal willen mee-eten van de groeiende (energie)taart.

Ten slotte lijken de waarderingen, ondanks de enorme groeivooruitzichten, zowel voor Alfen als de markt, bij de huidige aandelenkoersen sterk overgewaardeerd.

De analyse verscheen eerder op Alphastocks.nl