Amerikaanse dividendkampioenen blijven overeind

Danny Reweghs, directeur strategie bij Inside Beleggen, stipt aan dat zogenaamde dividendaristorcraten relatief beter presteren dit jaar. "Een stijgend dividend geeft in een zeer slecht beursjaar als dit houvast."

De Amerikaanse Dividend Aristocrats doen het in 2022 door een combinatie van factoren uitstekend. Het gaat om de grote waarden uit de S&P500-index die al minstens een kwarteeuw jaarlijks hun dividend optrekken. Nochtans is het dusver een dramatisch beursjaar met na ruim 10 maanden nog altijd een fors verlies voor de S&P500  van in de buurt van -20% en de Nasdaq zelfs circa -30%.

De Dividend Aristocrats Index van S&P telt momenteel 64 aandelen. Na een aantal relatief rustige jaren met nauwelijks wijzigingen werd de korf vooral de laatste drie jaar gewijzigd. In 2020 werden liefst zes nieuwe Aristocrats toegevoegd, vaak op het moment dat een bedrijf precies de kaap van 25 jaar hogere dividenden bereikt, zoals IBM vorig jaar.

Dit jaar werden ‘slechts’ twee nieuwkomers toegevoegd aan deze befaamde index: verzekeraar Brown & Brown, die onlangs voor het 29ste jaar op rij het dividend verhoogde, en consumentenaandeel Church & Dwight, dat inmiddels 26 jaar op rij het dividend heeft verhoogd. Twee aandelen die dit jaar verdwenen zijn telecomreus AT&T (dividendverlaging) en bank People’s United Financial (overname).

Per saldo zijn er nu 64 Aristocrats die eind oktober op een gemiddeld totaalrenrendement stonden van -7,4 procent. De relatief puike prestatie komt vooral op conto van enkele zeer grote uitschieters, zoals oliereuzen Exxon Mobil en Chevron, die op historische topkoersen noteren.

"Een Aristocrat verhoogt normaliter elk jaar het dividend, ook als het wat minder gaat. "

-

Dat de Dividend Aristocrats dit jaar zo goed overeind blijven, na ook al uitstekend 2021 (+25,9%), heeft verschillende oorzaken. Er is de grote mate van voorspelbaarheid van het dividend, een scherp contrast met beurskoersen die van jaar tot jaar grote schommelingen laten zien. Een Aristocrat verhoogt normaliter elk jaar het dividend, ook als het wat minder gaat (zie VF Corp) en dat geeft juist in een zeer slecht beursjaar als dit houvast. De beurskoersen volgen uiteindelijk gewoon de ontwikkeling van het dividend.

Wat in 2022 vooral helpt is dat veel Aristocrats tot sectoren behoren die juist in het huidige klimaat sterk outperformen, waaronder olie & gas, gezondheidszorg, verzekeringen, duurzame consumentengoederen, grondstoffen en ook nutsbedrijven en defensie. Exxon is dit jaar de grote uitblinker met een return van +86,5%.  Daar komt bij dat de technologiesector, die dit jaar keihard onderuit ging, een zeer kleine weging van 4,7 procent heeft in de index.

Het grote verschil met de bekende techaandelen die dit jaar zo hard dalen, is dat de meeste snelle groeiers, waaronder Meta, Alphabet en Amazon, nog altijd geen dividend uitkeren. Een bijkomend ‘probleem’ voor de techsector is dat er nauwelijks aandelen zijn met een fatsoenlijk trackrecord. Waarschijnlijk wordt Microsoft, dat dit jaar het dividend voor het 20ste jaar op rij verhoogde, pas in 2028 het volgende techbedrijf dat aan de Aristocrats van S&P wordt toegevoegd.

Stand van zaken bij de Aristocrats

Van de 64 Aristocrats verhoogden er tot dusver al 49 het dividend dit jaar. Interessant genoeg ook bedrijven die grote klappen kregen op de beurs zoals VF Corp (+2% dividend) en West Pharmaceutical (+5,6%). Deze bedrijven denken er niet aan om in een door omstandigheden slecht jaar gas terug te nemen. Ook de 15 overige Aristocrats verhogen later dit jaar normaal gesproken gewoon nog het dividend.

De gemiddelde dividendgroei tot dusver is 6,6 procent, met doe-het-zelf-keten Lowe’s (+31%) als grote positieve uitschieter en apothekersketen Walgreens als meest zuinige (+0,5%, het 47ste jaar op rij). De sterkste dividendhistorie is in handen van industriebedrijf Dover, dat het dividend voor het 67ste jaar op rij verhoogde, zij het met een minimale 1 procent. Het is VF Corp dat het hoogste dividendrendement biedt (7,2%), het gevolg van de koersdaling van 60 procent dit jaar. Gemiddeld geven de 64 Aristocrats nu een dividendrendement van 2,6 procent.

Begin oktober publiceerde S&P Dow Jones Indices, een dochter van de beursgenoteerde Dividend Aristocrat S&P Global, een nieuw dividendrapport voor de Amerikaanse markt. De gemiddelde dividendgroei in het derde kwartaal was 8,5 procent (17,7 miljard dollar) vergeleken met 2021.

"Alles wijst er op dat 2022 weer een recordjaar voor dividenden wordt."

-

Alles wijst er op dat 2022 weer een recordjaar voor dividenden wordt, ondanks de zorgen over oplopende rentes, inflatie en afnemende consumentenbestedingen. Ook voor het lopende vierde kwartaal verwacht S&P een nieuw dividendrecord en over heel 2022 schat het rapport de dividendgroei op 10 procent ten opzichte van 2021.