“Banken zijn reuzen op lemen voeten”

De inflatieopstoot vorig jaar deed menig belegger naar fysiek goud grijpen. “Op een bepaald moment was de vraag zo groot dat onze schuiven nagenoeg leeg waren”, vertelt Jan Van Cutsem van de goudhandel The House.

“Ik heb lang geleden eens iemand horen zeggen dat goud naar 5.000 dollar per ounce zou stijgen. Dat heb ik nog altijd niet gezien”, lacht Jan Van Cutsem van The House onze vraag over een langdurige supercyclus in edelmetalen weg. “Niemand kan de prijs voospellen. Wat je min of meer kan verwachten is dat de inflatie hardnekkig zal blijken, energie een probleem zal blijven en de oorlog in Oekraïne nog niet meteen voorbij is. Dat terwijl de schuldenproblemen in de wereld alleen maar groter zijn geworden. Je kan dus wel vermoeden dat de goudprijs op zijn minst stabiel zal blijven of zelfs wat zal stijgen. Veel meer kan ik daar ook niet over zeggen.”

2022 was het jaar van een forse inflatieopstoot, een omgeving waarin goud geacht wordt het goed te doen.

Jan Van Cutsem Vorig jaar zijn aandelen en obligaties beiden met dubbele cijfers gedaald. Goud heeft daarentegen omgerekend naar euro 6 procent gewonnen. Maar daar hoor je heel weinig over.

Was er veel vraag naar edelmetalen in inflatietijden?

Van Cutsem Absoluut, op een bepaald moment was de vraag zo groot dat onze schuiven nagenoeg leeg waren. Dat was niet alleen bij ons zo. Op een bepaald moment stegen de premies tot 9 procent boven de goudprijs. Nu zijn ze terug gedaald naar 4 of 5 procent, maar er is een structureel tekort aan goud. Als de vraag opnieuw zo stijgt, zien we meteen weer hetzelfde probleem.

Wat is het knelpunt?

Van Cutsem Fysiek goud is een eindproduct. Als de vraag stijgt, kunnen de fabrikanten niet volgen. Er zijn geen grote voorraden, die drogen meteen op. Overal schieten dan de premies omhoog, want dat is de enige manier om eventuele verkopers te verleiden.  

"Is de inflatie wel onder controle? Er moet maar een bank in de problemen komen of een andere trigger opduiken en we zijn weer vertrokken."

-

Nu is de vraag naar goud wat gedaald?

Van Cutsem Dat komt door de berichtgeving dat de inflatie onder controle is, maar is dat wel zo? Of er moet maar een bank in de problemen komen of een andere trigger opduiken en we zijn weer vertrokken.

Vorig jaar werd er veel goud gekocht door centrale banken, naar verluidt om minder afhankelijk te zijn van het dollarsysteem.

Van Cutsem Ja, een deel van de wereld wil loskomen van dollar. Je ziet ook steeds meer contracten in bijvoorbeeld euro of yuan. De dollar is glans aan het verliezen. Je moet altijd de vraag stellen: waarom kopen centrale banken goud? Wat weten zijn meer dan ons? Hebben zij een plan B? Ik mag het hopen. Wel dat goud dient voor plan B. Dat kan niet anders. Waarom koop je het anders? Maar zeker weet ik het ook niet. Het is niet dat ze mij opbellen om goud te kopen (lacht).

Maken ook beleggers zo’n plan B?

Van Cutsem In een gezonde portefeuille zitten volgens mij vijf bestanddelen: aandelen, obligaties, cash, vastgoed, en edelmetalen. Vroeger zat er in elke portefeuille wat goud. Dat werd vervolgens afgeraden door de banken, want goud breng zogezegd niet op. Maar veel mensen zijn sindsdien teleurgesteld door hun rendement bij de banken, en ook door hoe ze er behandeld worden. Ook daarom heeft goud succes.

Beleggen in goud is veel toegankelijker geworden via etf’s bijvoorbeeld. Heeft dat iets veranderd aan de vraag naar fysiek goud?

Van Cutsem Wij doen enkel fysiek goud. Die etf’s, zijn die gedekt door echt goud? Waar ligt dat dan? Ga je het kunnen krijgen als je het nodig hebt? Dat zijn allemaal extra obstakels. Al die etf’s en futures zijn derivaten. Het woord zegt het zelf, het zijn afgeleiden, dus niet echt. Al die derivaten zijn een van de zaken waar banken aan kapot gaan. Het maakt ze reuzen op lemen voeten.”