Bel20: 14 years of sorrow

Ik moet zowat 14 jaar oud geweest zijn toen tegelijkertijd, in de herfst van 1991 (een half jaar na de start van de bel20), twee magistrale albums van mijn toenmalige favoriete band Guns n’ Roses werden gereleased. Ik herinner me nog hoe ik met mijn weinige spaargeld naar de lokale platenboer trok en urenlang twijfelde wat ik me zou aanschaffen: een cassette of een CD van één van die twee albums en welke album het dan moest zijn. 

Het werd een cassette van ‘use your illusion II’ (omwille van het nummer ‘you could be mine‘ – welke ook werd opgenomen in de soundtrack van de prent terminator 2). Het artwork van de cover was een detail van een fresco van Rafael, “de school van Athene” – een meesterwerk uit de Italiaanse Renaissance (je weet wel: de periode waar het licht van de rede zegevierde…en men de wijsheid die werd geboren in de schoot van de democratische stadstaat Athene herontdekte, een wijsheid die werd vereeuwigd in de beroemde lijkrede van Pericles – O, kwam die wijsheid maar terug!)

Het tweede nummer op dit album is ’14 years’ – een van de weinige nummer die geschreven werd door gitarist Izzy Stradlin. Laten we even het refrein bekijken:

It’s been 14 years of silence, it’s been 14 years of pain

It’s been 14 years that are gone forever and I’ll never have again.

Het lied lijkt wel over de bel20 index te gaan – 14 jaar geleden, in 2007, bereikte de bel20 namelijk een record van 4756.8 punten – momenteel zijn we daar niet zo gek ver meer vanaf (zei ook dit artikel). Op 25 augustus 2021 tikte de bel20 4345 punten aan – nog steeds ongeveer 8.6% lager dan het record van 4757 punten op 23 mei 2007. Hoe komt het, dat zelfs na 14 jaar, de Belgische sterindex nog geen nieuw record aantikt en wat kunnen we hieruit leren?

Koersprestatie Bel20 index sinds 2007 – bron: tradingview.

Returnindex versus koersindex

Winst maken kan via koerswinst (het verschil in aankoop en verkoop van de index) of via de uitkering van dividenden. Bij een koersindex is het effect van dividenden niet zichtbaar. Veel bedrijven die onderdeel zijn van de bel20 waren en zijn goede dividendbetalers. Nemen we het effect van het herbeleggen van netto dividenden in rekening (dus na aftrek roerende voorheffing en tevens het herinvesteren van die netto dividenden in de index), dan wijzigt het plaatje zeer sterk zoals je kan zien in onderstaande figuur. Bij de bel20 returnindex was de financiële crisis verteerd in april 2015, na ongeveer 8 jaar. Dit toont aan dat dividenden een belangrijk onderdeel zijn van de financiële winst die je kan halen op de beurs en wijst tevens op het magische effect van het herinvesteren (compounden in het Engels) van dividenden.

Bel20 (blauw) versus Bel20 return privé (oranje) sinds mei 2007 – bron: tradingview.

Kiezen voor een gediversifieerde index

In vorige blogartikels heb ik al eens gewezen op het belang van diversificatie via het aankopen van trackers, zie hier en hier. Nu is het zo dat in het verleden de Bel20 niet altijd even gediversifieerd was in termen van bedrijfssectoren. Zeker in 2007, vlak voor de finaniële crisis, was de financiële sector in de bel20 index oververtegenwoordigd (Fortis, Dexia, KBC met alle een zware weging) – wat de index kwetsbaar maakt voor problemen die sectorgerelateerd zijn. Evalueer dus bij het kiezen van een index niet enkel het aantal bedrijven in een index, maar ook tot welke sector deze behoren. Als we kijken naar de huidige samenstelling van de bel20 dan ziet het plaatje er als volgt uit:

Bedrijf Sector Bedrijf Sector
AB Inbev Bier – consumptie GBL Holding
Ackermans & Van Haaren Holding KBC Financieel
Aedificia Zorgvastgoed Melexis Chips – electronica
Ageas Verzekeringen Proximus Telecom
Aperam Roestvrij staal – grondstoffen Sofina Holding
Argen-X Biotech Solvay Chemie
Cofinimmo Kantoren – Zorgvastgoed Telenet Telecom
Colruyt Warenhuis – Windmolens – Apotheek UCB Pharma
Elia Netbeheerder Electriciteitsnet Umicore Recyclage edelmetalen / basismetalen
Galapagos Biotech Warehouses De Pauw Logistiek vastgoed

Van de drie banken in 2007 schiet er slechts één bank over (KBC) en één verzekeraar (Ageas) – wat in zekere zin de kracht van een index onderstreept: de zwakke broertjes worden automatisch vervangen door beter presterende aandelen (hoewel de toegang van excellente bedrijven tot de bel20 index soms wordt verhinderd door een aantal regels – vb ivm verhandelbaarheid). Al bij al lijkt de bel20 index vandaag beter gediversifieerd dan in 2007.

Dynamische economie – creative destruction

Is België de meest dynamische economie ter wereld? Ik zou durven stellen van niet: teveel belangengroepen die innovatie als bedreiging zien (vaak terecht, althans voor de belangengroep in kwestie) en die dan maar met alle man en macht die innovatie tegenhouden. Innovatie kan bedreigend zijn voor gevestigde industrieën en hoewel de voordelen voor de maatschappij als geheel soms groot zijn, is de overgang van oude naar nieuwe technologie vaak pijnlijk. Psychologisch gezien is de pijn van het verlies twee keer zo sterk als de vreugde bij winst (ook wel verliesaversie genoemd), wat een bijkomende motivatie kan zijn om innovatie tegen te houden. In België wordt innovatie dikwijls afgeremd met regels die gevestigde bedrijven beschermen, dit in tegenstelling tot andere landen zoals de VS waar innovatie eerder gestimuleerd wordt of op zijn minst niet afgeremd. Daarbovenop is België een klein land in een regio waar de markt nog steeds gefragmenteerd is: een goed product kan door een bedrijf in een land als de VS nu eenmaal makkelijker vermarkt worden. Dit zorgt ervoor dat het vermogen om winst te maken voor een Belgisch bedrijf lager is dan voor een bedrijf in de VS en dat uit zich in de koersprestatie van de index zoals je hieronder kan zien. Je zou kunnen besluiten dat je beter af bent met het volgen van een index waar de kracht van creatieve vernietiging (zoals gelanceerd door econoom Schumpeter), maximaal is, zoals vb de Amerikaanse S&P500 index.

Vergelijking van koersprestatie Bel20 (donkerblauw), Bel20 netto return (oranje) en S&P500 (lichtblauw) – bron: tradingview.

Besluit

Hoewel de bel20 tegenwoordig beter gediversifieerd is dan in 2007 opteer ik – bij een strategie gebaseerd op het volgen van indextrackers – nog steeds voor de wereldindex en/of de S&P500. De prestatie van de trackerportefeuille met maandelijkse storting van 50 euro kan nog steeds hier bekeken worden.

De blog van Beursfanaat en het originele artikel kan je terugvinden op

https://beursfanaat.wordpress.com/2021/08/25/bel-20-14-years-of-sorrow/

Kristof Kimpe - beursfanaat