“Beleggen is geen kunst maar noodzaak”
‘Haal alles uit uw beleggingen’, heet het nieuwe boek van Danny Reweghs en Luc Van den Borre Samen schreven ze eerder ook al ‘Haal alles uit uw geld’ en ‘Haal alles uit uw vastgoed’. Reweghs is directeur strategie van Inside Beleggen, journalist bij het magazine Trends, en voor het VFB-magazine pent hij maandelijks zijn visie op de markten neer. “De spaarder heeft geen andere keuze meer dan belegger te worden”, begint hij nu het gesprek. “Beleggen wordt een noodzaak in plaats van een kunst, zeker nu de inflatie terug is?”
VFB Jullie spreken daarom in het boek van een fundamentele verandering voor de spaarder?
Reweghs “Wie spaart is sinds de financiële crisis al 15 procent van zijn koopkracht kwijt. Veel mensen denken dat 100 euro nog altijd 100 euro is, maar dat is puur nominaal gerekend. Reëel heb je nog 85 euro over. En dit jaar wordt het alleen maar erger. Het herstel na de coronacrisis is goed voor de economie, maar het is slecht nieuws voor de spaarder. Die betaalt het gelag. Dit jaar verliest hij opnieuw 3 procent koopkracht. En dat gaat niet snel verbeteren. Door corona zijn de overheidsbudgetten volledig ontspoord. Centrale banken kunnen daarom geen hogere rentes toelaten.”
VFB De hogere inflatie is een blijver in tegenstelling tot wat heel wat economen vermoeden?
Reweghs De inflatie is inderdaad terug. Door de lage grondstofprijzen is er lang te weinig geïnvesteerd. Die achterstand is niet vandaag op morgen weggewerkt. Daarbovenop komt het duidelijke tekort aan arbeidskrachten. In de VS bijvoorbeeld zie je dat de lonen beginnen te stijgen. Genoeg personeel vinden wordt de grootste uitdaging de komende jaren.
VFB ‘Haal alles uit uw vastrentende beleggingen’, luidt een hoofdstuk in het boek. Valt daar nog iets uit te halen? Is er met andere woorden nog plaats voor obligaties in een portefeuille?
Reweghs Vroeger volstond een klassieke verdeling van 60 procent obligaties en 40 procent aandelen om een vrij mooi rendement te halen. Dat lukt nu door de lage rente niet meer. Maar je mag ook niet in de val lopen van 100% in aandelen te gaan beleggen. Aandelen kunnen plots dalen, zoals we recent nog zagen, en dividenden kunnen geschrapt worden.
Kijk, niet alles hoeft in teken van opbrengst te staan, ook risicobeheer is belangrijk. En obligaties kunnen helpen schokken op te vangen. Maar je kan beter geen groot percentage van je portefeuille in obligaties beleggen, want die zijn ook extreem duur en volledig verkeerd geprijsd. Zelf al blijkt de huidige inflatieopstoot tijdelijk, dan nog is de rentevergoeding volledig ontoereikend.
VFB Een logisch vervolg is ‘Haal alles uit uw aandelen’. Blijft de drempelvrees voor de beurzen groot bij spaarders?
Reweghs De Interesse is duidelijk toegenomen. Paradoxaal genoeg net tijdens coronacrisis. Vooral bij jongeren, die niet dezelfde herinneringen hebben aan de financiële crisis. Ze hebben natuurlijk gelijk. Het is op de beurzen dat je nog wat rendement kan vinden. Maar je moet het wel verstandig aanpakken.
VFB Wat is een verstandige aanpak?
Reweghs Een fout die ik zelf ook gemaakt heb is snel instappen als het klimaat goed is. Je begint voorzichtig, maar al snel heb je de neiging veel meer te beleggen. Had ik maar 2.000 euro in plaats van 1.000 euro geïnvesteerd, die redenering. Zo ga je snel te veel beleggen en word je heel afhankelijk van je timing. En bij een crash slaat de schrik je vervolgens om het hart. Bouw daarom geleidelijk op. Dat is een heel simpel advies, maar het gebeurt te weinig. Gewoon maandelijks eenzelfde bedrag. Laat u niet opjutten door anderen die roepen: “Komaan, het is nu het moment.
Ook als het slecht gaat moet je blijven kopen, best voor hetzelfde bedrag. Als de beurzen dan herstellen, zal je daar mee van profiteren. Wil je bijvoorbeeld met 10.000 euro spaargeld beginnen beleggen, hoef je dat niet meteen in enkele maanden te doen. Vooral dat langetermijnperspectief mis ik enorm bij jongeren. Ze staren zich blind op beleggingen die op een jaar tijd verdubbelen of halveren. Het is op lange termijn dat je een mooi gemiddeld rendement wilt.
VFB In het boek bespreken jullie ook beleggingsfondsen. Hebben die gezien de vaak tegenvallende rendementen en hoge kosten nog een meerwaarde?
Reweghs Zeker voor beginnende beleggers blijven fondsen een goed instrument, omdat die soms niet de mogelijkheden hebben om voldoende te spreiden en ook nog de kennis en ervaring ontbreken om zelf te beleggen. Maar ook voor meer ervaren beleggers kunnen fondsen een rol spelen, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot sommige markten en daarin een betere selectie te maken. Let wel op, want veel fondsen doen niet veel meer dan een index volgen. Dan is een passief fonds of tracker met lage kosten natuurlijk interessanter.
VFB Waarom hoort er voorts ook een hoofdstuk over vastgoed thuis in een boek over beleggen?
Reweghs Voor veel mensen blijft de aankoop van bijvoorbeeld een opbrengstappartement de eerste stap na vastrentende activa. Zeker sinds de rente bijna negatief is, hebben mensen nog meer de neiging om in vastgoed te beleggen. Ze zijn anderzijds ook bang om een beurscrash mee te maken en denken dat er met vastgoed daarentegen niets kan mislopen. Dat lijkt natuurlijk zo, want we hebben al decennia geen correctie meer gezien op de Belgische huizenmarkt. Maar we zitten duidelijk in een overdrijvingfase. Sommige kopers zijn zo wanhopig dat ze ver boven de vraagprijs bieden. Ze stellen zich daardoor tevreden met een lager rendement, waar na de kosten niet veel van overblijft. Ze kopen gewoon blind tegen elke prijs, omdat ze het beu zijn niets te verdienen op hun spaargeld.
VFB Kunnen ze niet beter beursgenoteerd vastgoed kopen via een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV)?
Reweghs Je kan inderdaad ook in papierenbakstenen beleggen. Zo heb je geen praktisch beslommeringen en spreid je je risico’s veel meer. In sommige segmenten zoals logistiek betaal je wel al heel hoge premies. Voor WDP bijvoorbeeld betaal je nu al voor alle groei tot 2024. Het rendement is daardoor eerder laag. Een zelfde verhaal met zorgvastgoed. Dan zijn er mooiere rendementen te halen in kantoren en retail. Daar vind je wel nog kortingen op de intrinsieke waarde en coupons van 5 procent of meer. Die zijn natuurlijk niet gegarandeerd, maar het is ook niet dat we nooit meer gaan winkelen of nooit meer in een kantoor zullen werken. Die segmenten kunnen dus zeker helpen om een deftig rendement te halen.
VFB Nog opvallend is dat jullie een hoofdstuk aan cryptomunten wijden. Wat denken beursveteranen met elk 30 jaar op de teller van bitcoin en consoorten?
Reweghs We vonden het belangrijk om cryptomunten te behandelen. De eerste jaren dacht ik ook dat het zuiver speculatie was, een soort tulpenbollenmanie waarbij de prijzen enkel hoger gejaagd werden door overtuigde fans. Maar de voorbije jaren zie je de bezorgdheid over de schuldopbouw in de wereld toenemen, zeker na de pandemie. Ook grote investeerders zijn daarom meer geïnteresseerd om een stukje van hun middelen buiten het klassieke systeem te investeren. Cryptomunten zijn wel veel te volatiel om de basis te vormen van een portefeuille. De basis, dat blijven cash en vastrentende producten. Daarbovenop komt dan een deeltje vastgoed en aandelen. En waarom ook niet een klein percentage cryptomunten?
VFB Omdat bitcoin energie verslindt? Moet duurzaamheid niet bovenaan de agenda van elke belegger staan?
Reweghs Duurzaamheid is een van de megatrends voor dit decennium. Als een bedrijf daar niet mee bezig is, zet het zijn toekomst op het spel. Als belegger moet je dit thema dus ook in acht nemen. Dat betekent niet dat je al uw geld in pakweg waterstofaandelen moet steken. Loop dus niet achter hypes aan. Je kan ook beleggen in klassieke bedrijven die goed scoren op het vlak van duurzaamheid.