Beleggen is geen spel
Een bewogen maand was het sinds mijn laatste bericht. Door corona gingen er weer veel deuren op slot en had ik ineens veel tijd om handen. Mijn hobby’s en sociaal leven gingen de frigo in, maar de vrijgekomen tijd heb ik nuttig kunnen investeren in mijn nieuwe hobby: beleggen. Het feit dat de beurzen mijn portefeuille mooi hebben aangedikt, maakte het extra boeiend.
Enkele weken geleden heb ik me ingeschreven voor de beursrally van De Tijd en dit heeft me heel wat stof tot nadenken gegeven. Enerzijds over de strategie die ik wil volgen tijdens de wedstrijd, anderzijds de realisatie hoe ver deze afwijkt van mijn huidige strategie. Het doel van de beursrally is simpel: zoveel mogelijk rendement halen op korte termijn op een stevige lading fictief geld. In mijn eigen portefeuille ligt dat anders. Daar wil ik een rendement halen in lijn met de markt op lange termijn en beleg ik met mijn eigen (beperkte hoeveelheid) zuurverdiende spaarcenten.
Ik weet het, u weet het, iedereen weet het: groen als ik ben zal ik de beursrally niet winnen. Maar ik ben er zeker van dat ik er veel van kan leren. Het dwingt me de actualiteit beter op te volgen en haar impact op de beurs te zien. Ik bekijk ook de portefeuilles van de andere spelers. De rally is bovendien een hot topic in heel de beleggerscommunity. Dat laatste is waarschijnlijk nog het belangrijkste. Uit gesprekken met leeftijdsgenoten blijkt dat ze worden geïnspireerd. De weg naar ‘de grote boze beurs’ is voor veel van mijn leeftijdsgenoten een grote stap, maar een (gratis) online game? Dat is een ander verhaal. Daar zijn veel van mijn vrienden wel voor te vinden.
Zal ik alle kennis die ik kan opdoen de komende maanden kunnen inzetten in mijn eigen strategie? Tijd zal het uitwijzen, maar ik ben sceptisch. Ten eerste zijn de bedragen waarmee ik beleg kleiner en dus heb ik minder flexibiliteit om te kopen en te verkopen zonder mijn rendement te verliezen aan kosten. Ten tweede wil ik dat mijn centen geparkeerd zijn in relatief veilige havens zodat ik er niet elke dag naar moet kijken. Ten derde is dit geen ‘speelbudget’, dit is geld dat ik wil gebruiken om onze kinderen te laten studeren, om van te rentenieren als we op pensioen zijn of om een service flat mee te huren als we grijs en versleten zijn. Allemaal zaken die de eerste 20 jaar in alle waarschijnlijkheid niet aan de orde zullen zijn.
Aan de vragen die ik de afgelopen week kreeg, merk ik dat meer en meer jonge mensen hier mee bezig zijn. Waarschijnlijk ook omdat het onzekere tijden zijn. Beginnen met beleggen is helaas niet simpel. Er is zoveel info te vinden dat het moeilijk is om te beoordelen welke bronnen er betrouwbaar zijn. Ik had ongelofelijk veel geluk dat mijn verloofde mij begeleid heeft bij het kiezen van een broker en het openen van een beleggersrekening. Maar waar moet je heen als je die luxe niet hebt? Ik vind het fantastisch om mensen uit mijn omgeving een duwtje in de rug te kunnen geven en ik hoop dat het topic onder jonge mensen meer en meer bespreekbaar wordt.
Aan mensen die niet weten waar te beginnen raad ik vaak het boek ‘Blondjes beleggen beter’ van Janneke Willemse aan. Ben je trouwens nog op zoek naar een kerstcadeau voor uw partner, kind, kleinkind dat aan huis kan geleverd worden? Zoek niet verder (not sponsored btw). Voor een meer gender-neutrale versie vond ik ‘Beleggen voor beginners’ ook een goede uitgangspunt. Talking about ‘a gift that keeps on giving’!
Ik geloof wel dat het belangrijk blijft om je angst voor risico niet te verliezen eens je bent gestart. Want het is immers geen spel. Advies dat ik kreeg van senior beleggers is dat het nooit mag gaan over spelen of handelen op de beurs. Het doel is om te investeren in bedrijven die met jou en je doelen zullen meegroeien. ‘Stop trading, start investing’. Yes, sir!
Leen Moortgat is sinds begin dit jaar een actieve belegger. Eentje die niet meteen beantwoordt aan het traditionele beeld. In de Gids voor de Beste Belegger vertelt ze maandelijks over wat ze heeft geleerd, wat haar bezighoudt, haar verwondert, en hoe het haar vergaat in de beleggerswereld.