Beleggingsclub in de kijker: Royal Exchange, de eerste online VFB beleggingsclub

Kennismaking met de leden van een nieuw soort beleggingsclub.

Door toedoen van de coronacrisis zien we, voor het eerst in lange tijd, een enorme stroom aan jonge beleggers hun weg naar de beurs vinden. In dit interview laat ik u graag kennismaken met de leden van de gloednieuwe beursclub ‘Royal Exchange’. Deze club bestaat uit jonge, nieuwe beleggers die samen willen bijleren en  groeien. Dit toont aan dat het klassieke concept van een beleggingsclub, ook voor jonge beleggers, bijzonder nuttig en relevant blijft. Hun corebusiness beschrijven de clubleden als: ‘het uitwisselen van meningen over individuele aandelen en ETF's’.  De club dient ook om een voorbeeldportefeuille uit te bouwen, waar elk lid een gelijke inspraak in heeft. Alle leden kunnen op ieder moment voorstellen doen om een beleggingsproduct te kopen of verkopen. De voorgestelde beleggingen zullen dan uitgebreid besproken worden, waarna de leden erover stemmen. Deze beursclub is nog op zoek naar nieuwe jonge, -35 jaar, actieve leden. Ze zoeken hierbij naar beleggers die actief beleggen en kwalitatieve meningen en analyses willen delen. Indien u na het lezen van het artikel interesse zou hebben aan te sluiten kan u contact opnemen via: beursclubroyalexchange@gmail.com

Klassieke beleggingsclub, nieuw format.

Door de coronacrisis waren traditionele clubbijeenkomsten geen optie meer. Daarom werd dit de eerste online VFB beleggingsclub. Dit format hoeft niet te verwonderen voor een generatie die volop in het digitale tijdperk opgroeide. VFB stelde me de vraag om deze club te helpen bij hun opstart. Het was me een enorm plezier om deze enthousiaste jonge beleggers aan het werk te mogen zien.

Ik stel u dan ook graag voor aan de leden van deze unieke nieuwe beleggingsclub.

VFB Hoe lang beleg je al, en hoe kwam je in contact met beleggen?

Quinten Op dertienjarige leeftijd verwierf ik de eerste info over aandelen in de les socio-economische wetenschappen. Ik ben dan begonnen met een virtuele portefeuille op de app van Best Brokers, zonder eigenlijk echt te beseffen wat ik aan het doen was. Na enkele weken liet ik dit spel al snel links liggen, omdat ik niet begreep wat ik aan het doen was. Begin vorig jaar, na een gesprek met mijn leerkracht bedrijfseconomie, is mijn interesse in het beleggen echt begonnen. Momenteel ben ik dus ongeveer anderhalf jaar actief op de beurs. Toen ik begon was het de bedoeling om snel veel geld te verdienen, maar al snel had ik door dat het op de beurs om meer draait dan enkel snel te cashen. Door boeken te lezen, online video’s te kijken en vooral ook te leren uit gemaakte fouten, heb ik de meeste van mijn kennis gewonnen.

VFB Quinten,  jij was ondanks je jonge leeftijd de oprichter van deze nieuwe beleggingsclub. Waarom wou je een beleggingsclub oprichten?

Quinten Ik had al een tijdje het idee om een groep of iets dergelijk op te richten. Maar het bleef lange tijd bij een idee. Ik werd ook lid van Facebook groepen als ‘beleggen’ en ‘beursfreaks’. Maar aangezien beiden veel leden hebben voelde ik me wat ongemakkelijk om zelf actief meningen uit te wisselen. Zeker gezien mijn jonge leeftijd... Na contact te hebben gehad met Tim Nijsmans van VFB, die me het idee gaf, ben ik aan de slag gegaan om iets concreets uit te werken. Op basis van enkele criteria bouwde ik een groep uit met leden in dezelfde leeftijdscategorie en met een gelijkaardig kennisniveau en dezelfde interesse in beleggen.

VFB Waarom koos je voor het online format?

Quinten Ik begon het idee uit te werken midden in de eerste lockdown, samenkomen was dus geen optie. Ook ben ik geboren in een tijdperk waarin alles online gedaan wordt, dus dit leek voor mij de enige manier van werken. Ik was vrij verbaasd toen ik hoorde dat dit de eerste online beleggingsclub ging worden, bij nader inzien heeft dit meerdere voordelen. Je kan elkaar bijvoorbeeld veel sneller op de hoogte houden, zeker als er iets gebeurd qua actualiteit. Maandelijks komen we samen in een online meeting om ideeën uit te wisselen en de voorbije maand te evalueren. Tijdens de voorbije meetings nodigden we ook enkele gastsprekers uit die ons meer bijleerden over beleggen.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Quinten In onze beleggingsclub worden er bijna dagelijks meningen uitgewisseld die heel nuttig kunnen zijn in de persoonlijke analyse van een bedrijf. Verder zijn er al enkele gastsprekers langs geweest die ons veel bijleerden over bijvoorbeeld fundamentele analyse. Allemaal heel nuttige informatie die ik zonder de club zou missen.

VFB Welke tips zou je meegeven aan beleggers die zelf een online beleggingsclub willen oprichten?

Quinten De belangrijkste tip die ik zou kunnen meegeven: zoek mensen van dezelfde leeftijd, hetzelfde kennisniveau en met dezelfde interesses. Als je zelf bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in individuele aandelen, accepteer dan geen mensen die enkel in cryptomunten of obligaties beleggen. Zo bekom je een groep die sterk samenhangend is.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Quinten In de toekomst zouden we de club willen uitbreiden, we nog zijn nog op zoek naar een 5 à 10 nieuwe actieve leden. We zoeken nog mensen die willen meedoen met de maandelijkse meetings, en zich actief willen inzetten om meningen en eventueel enkele analyses te delen met de groep. Daarnaast willen we met de club ook een virtuele portefeuille aanmaken.

VFB Hoe lang beleg je al? En hoe kwam je in contact met beleggen?

BAS Zoals vele beleggers ben ik gestart met beleggen na de eerste daling van de coronacrisis, in maart 2020. Ik volgde de financiële markten echter al langer, deze interesse is ontstaan gedurende het schooljaar 2019-2020. Dat was het jaar waarin ik mijn master handelswetenschappen, in Finance and Banking, aan de KU Leuven behaalde. In dat jaar heb ik ook heel veel kennis opgedaan via literatuur, webinars, Youtube,…

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

BAS Een beleggingsclub is de ideale wijze om op een meer ‘hands-on manier om te gaan met beleggen. Zeker omdat ik dit nu kan doen met leeftijdsgenoten, de meeste leden van de club zijn nog student. In onze beleggingsclub worden ideeën uitgewisseld, aandelen besproken, analyses gedaan, nieuwtjes doorgestuurd,… Soms krijgen we ook de mogelijkheid om te luisteren naar een boeiende gastspreker. Bovendien is beleggen me de afgelopen jaren steeds meer beginnen interesseren. Ik wil er dan ook graag zo veel mogelijk over bijleren, hoe vroeger ik ermee begin hoe beter. Op dit moment beleg ik nog met een ‘beperkt’ bedrag. Graag zou ik mezelf zo goed mogelijk willen voorbereiden op het beleggen met grotere bedragen. Dat zal binnenkort mogelijk worden met de centen die ik verdien met mijn eerste job.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

BAS Enkele weken geleden is Joël Schols komen spreken over waardebeleggen, dit vond ik persoonlijk een zeer interessante sessie. Mede omdat ik ook beleg met een visie voor de langere termijn. Tijdens deze sessie haalde Joël zijn eigen beleggersfouten aan. De beleggersfouten van een ervaren belegger zijn volgens mij een zeer handige leerschool voor beginners. Door de fouten al eens gehoord te hebben ben je ervoor gewaarschuwd, een gewaarschuwd belegger is er twee waard.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

BAS Aangezien onze club nog niet heel lang actief is, moet het beste nog komen. We hebben het idee om een gezamenlijke portefeuille te construeren met aandelen waar we van overtuigd zijn. Het is de bedoeling dat elk lid, met de nodige analyse, een bedrijf voorstelt tijdens één van onze meetings. De rest van de groep zal dan in discussie gaan en bepalen of het bedrijf aan de portefeuille kan worden toegevoegd of niet. Daarnaast vind ik het ook belangrijk om een netwerk te creëren, we komen regelmatig met ervaren beleggers in contact. Thomas Laureys, de ‘coördinator’ van de club, stelt ons zijn netwerk vanuit de VFB ter beschikking, deze contacten kunnen in de toekomst alleen maar van pas komen.

VFB Hoe lang beleg je al? En hoe kwam je in contact met beleggen?

Stéphanie Ik beleg ondertussen al anderhalf jaar. Ik studeer accountancy fiscaliteit, en in het eerste jaar volgde ik de lessen bank en verzekering. Al snel wekte dit mijn interesse en opende ik een beleggingsrekening.

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

Stéphanie Door elke dag bezig te zijn met beleggen en informatie op te zoeken kwam ik al snel terecht bij de VFB. Een jaar lang heb ik een studentenabonnement gehad en veel geleerd uit de maandelijkse magazines. Vaak kreeg ik ook mails, waaronder een oproep voor leden voor deze club. Ik besloot meteen een mailtje te sturen omdat ik dacht dat het delen van ideeën ervoor zou zorgen dat ik nog meer zou leren.

VFB  Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Stéphanie We hebben met onze club al verschillende lezingen gehad, bijvoorbeeld over fundamentele analyse en waardebeleggen.  Hier heb ik veel uit geleerd wat ik ook dagelijks kan toepassen bij het zoeken naar nieuwe aandelen. Daarnaast worden er in de groep ook veel artikels gedeeld of vragen gesteld over verscheidene onderwerpen, van crypto tot technische analyse.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Stéphanie Ik hoop dat we in de toekomst nog veel zullen leren van elkaar en van de sprekers die zullen worden uitgenodigd. Binnenkort starten we met een fictieve portefeuille, ik denk het veel kan opleveren als we naar elkaars analyses luisteren en deze evalueren. Het zou interessant zijn om misschien nog wat leden aan te werven en vaker af te spreken, om zo meer interactie te creëren en de energie op peil te houden.

VFB Hoe lang beleg je al? En hoe kwam je in contact met beleggen?

Jordy Ik beleg nu reeds drie jaar. Als economie student leer je dagelijks over de werking van bedrijven, macro en micro-economie, financiële analyse van ondernemingen, valuaties,... Het begon met het bijhouden van een virtuele portefeuille, waarin ik enkele aandelen aanhield. Na een tijdje begon ik ook echt te beleggen.

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

Jordy Je huiswerk doen vooraleer je aandelen koopt is één zaak, daarnaast toets je je denkwijze best af met anderen. Andere meningen/visies kunnen je aannames bijstellen, aanvullen en verbeteren. De beleggingsclub maakt het mogelijk om met andere gepassioneerde beleggers ideeën en visies uit te wisselen.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Jordy De gastsprekers waren voor mij het meest interessante tot nu toe. Voornamelijk de uiteenzetting van Joël Schols rond waardebeleggen was een topper. Daarnaast is het altijd leuk meningen uit te wisselen met groepsleden.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Jordy De groep mag zeker nog wat uitgebreid worden. Graag zou ik nog met de groep doorgedreven analyses maken van bedrijven en dan bepalen of het een buy is of niet. Alsook aan de hand van de analyses een eigen portefeuille uitbouwen.

VFB Hoe lang beleg je al en hoe kwam je in contact met beleggen?

Glenn Het is ongeveer twee jaar geleden dat ik ben beginnen beleggen. De interesse voor beleggen kwam er initieel door mijn studierichting, het waren vooral de lessen over beleggen die mij het meest interesseerden. Twee jaar geleden kreeg ik een verjaardagscadeau van mijn tante. Ze gaf mij een mooie som geld waarmee ik mocht beleggen gedurende 5 jaar, om dus na die vijf jaar de geleende som terug te geven aan mijn tante. De winst is voor mij natuurlijk.

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

Glenn Ik wou enerzijds mijn kennis omtrent beleggen uitbreiden, anderzijds hoopte ik ook wat ‘tips and tricks’ op te pikken van andere beleggers. De beleggingsgroep op facebook, met duizenden leden, was iets te chaotisch naar mijn mening. Dus een kleiner en overzichtelijker clubje leek mij ideaal.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Glenn Voornamelijk tips om bepaalde aandelen en ETF’s te kopen. Daarnaast hebben we ook al de kans gehad om enkele workshops van experten bij te wonen, waaruit ik veel beleggingstips heb gehaald.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Glenn Samen leren hoe je een aandeel of ETF vanaf nul af aan volledig fundamenteel kunt analyseren.

 

VFB Hoe lang beleg je al? En hoe kwam je in contact met beleggen?

Thibault Ik beleg op zich nog niet zo heel lang, ik begon in mei 2020. Ik ben met een beperkt bedrag beginnen beleggen in ETF’s en vervolgens overgestapt naar aandelen. Je kan het wat vergelijken met koudwatervrees, eens je in het water bent gesprongen wen je er snel aan. Ik ben er zowat ingerold door de meest brede artikels en boeken te lezen. De crash in maart heeft me uiteindelijk aangezet tot het daadwerkelijk investeren van geld. 

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

Thibault Gezien de corona maatregelen waren we genoodzaakt een online beleggingsclub op te starten. Ik zie het als dé ideale manier om in discussie te gaan met dynamisch en intelligente mensen. Door het feit dat we met een beperkte en selecte groep zitten, laat dit ons toe om kwalitatievere gesprekken te hebben. Zo vermijden we dus digitale ruis.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Thibault De fundamenten van waardebeleggen en fundamentele analyse. Ik ben altijd sceptisch geweest over digitale munten, omdat ik er eerlijk gezegd niet veel over kende. Door de discussies in de groep ben ik meer in contact gekomen met die onderwerpen. Ik zie de club dus als een katalysator en incubator om nieuwe domeinen en onderwerpen te ontdekken.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Thibault Op dit moment kunnen we ons clubje zien als een denktank waar ideeën ontstaan en gastsprekers uitgenodigd worden om onze discussies beter vorm te geven. In de toekomst zie ik dit eventueel uitgroeien tot een club waar we daadwerkelijk investeren met echt geld. Na de lock down zie ik ons ook op regelmatige basis samenkomen om optimaal te kunnen discussieren. 

VFB Hoe lang beleg je al? En hoe kwam je in contact met beleggen?

Lukas Sinds ongeveer een jaar beleg ik actief. Daarvoor was ik al zo’n tweetal jaar bezig met voorbeeldportefeuilles en dergelijke. Ik kwam in contact met beleggen via de jaarlijkse beleggingswedstrijden, zoals beursrally en de  beleggingscompetitie van Keytrade.

VFB Waarom sloot je je aan bij deze online beleggingsclub?

Lukas Ik vond het een zeer mooi initiatief om een beleggingsclub op te richten met jonge beleggers, met een gelijke tijdshorizon. Ik miste bij mijn vaste kameraden vaak de kennis om het over beleggen te hebben. Door deel te nemen aan de deze beleggingsclub wist ik dat ik vaker geprikkeld zou worden door de vragen en inzichten van de andere leden.

VFB Wat heb je al bijgeleerd door de club?

Lukas Ik dacht dat ik kritisch genoeg aandelen bestudeerde voor ik tot aankoop overging. Maar uit de onderlinge gesprekken en de komst van enkele gastsprekers bleek dat ik nog heel wat te leren heb. Ik ontdekte dat ik vaak te blind in een aandeel ben gestapt. Door de beleggingsclub stel ik mezelf steeds meer kritische vragen over  het doen en laten van de verschillende bedrijven. Hierdoor word ik op termijn sowieso een betere belegger.

VFB Wat zou je in de toekomst nog samen willen realiseren?

Lukas Als club, na grondige evaluatie en discussie, een mooie gediversifieerde portefeuille samenstellen. Daarnaast hoop ik ook dat onze club een inspiratiebron kan zijn om andere online clubs te lanceren.

Interview door Thomas Laureys