De 5 favoriete aandelen van Gert De Mesure

In de Tijd van zaterdag 30 oktober verschenen de 5 favoriete aandelen van VFB-analist Gert De Mesure voor het komende jaar. 

Van de Velde (koers 29,7 euro)

Na een top van 65 euro begin 2017 ging het hard bergaf. In 2017 werd het hoge uitzonderlijke dividend verlaagd, in 2018 en 2019 was er een kostenexplosie om de achterstand op IT- en digitaal vlak in te halen. De corona-crisis vergemakkelijkte de zaken niet. De resultaten van de eerste helft van dit jaar (cashflowrendement van meer dan 6% na 6 maand!) waren dan ook een verademing en laten het beste verhopen voor de nabije toekomst. Zeker als alle winkels zonder beperking de deuren kunnen openen en zeker als de verkoop van badmode herstelt. Badmode leed sterk onder de reisbeperkingen wereldwijd.

X-Fab (koers  8,40 euro)

Na de instorting van de vraag vanuit de automobielsector in de tweede helft van 2019, kenden de activiteiten een uitbodeming in het derde kwartaal van 2020, om dan kwartaal na kwartaal exponentieel te herstellen. Het bedrijf heeft nog enkele heel goede kwartalen voor de boeg door het herstel van de semiconductorvraag na de corona-crisis, maar de koers reflecteert dit te weinig. In lijn met de grote technologiewaarden (en waarschijnlijk ook door winstnemingen) viel de koers de laatste weken terug, maar dit vormt een goede instapopportuniteit.

Technotrans (koers 24,80 euro)

Het Duitse Technotrans is gespecialiseerd in koeltechnologie en temperatuurcontrole. Tot in 2010 richtte het zich uitsluitend op drukmachines, nadien diversifieerde het naar andere domeinen zoals plastiekverwerkingsmachines, laser- en machinewerktuigen, toepassingen voor de farmasector en naar energiebeheer. Voorbeelden zijn de uitrusting van koelcontainers voor het transport van coronavaccins en systemen voor de koeling van supersnelle laadpalen voor elektrische auto’s. De vertraging van de levering van onderdelen in het 3e kwartaal weegt momenteel op de koers, maar dit zou tijdelijk zijn.

Warehouses Estates (koers 39,10 euro)

Met een gemengde vastgoedportefeuille sterk geconcentreerd rond Charleroi is WEB een buitenbeentje onder de Belgische GVV’s. Het is ook een van de kleinere, waardoor het weinig aandacht krijgt en minder opgevolgd wordt. In 2020 viel het courant resultaat 23% terug door huurprijstoegevingen in het kader van de corona-crisis en door een tijdelijke leegstand. 2021 kondigt zich veel beter aan. Ondanks hogere technische kosten steeg het courant resultaat al 25% in de eerste jaarhelft. Met een verwachte ratio koers/courant resultaat van 10,2 en een netto dividendrendement van 5,7% is het aantrekkelijk gewaardeerd.

Caretech (koers 624 GBPp euro)

Het Britse Caretech verleent zorgdiensten aan kinderen en volwassenen met mentale problemen en kan aldus vergeleken worden met een rusthuisuitbater. Daarnaast bezit het ook een technologiebedrijf dat mensen zonder spraak helpt te communiceren. Heel specifiek is dat Caretech al het vastgoed dat het uitbaat in eigen bezit heeft. Over de voorbije 2 jaar steeg de waarde ervan 20% tot 930 miljoen GBP, de beurswaarde is goed voor 706 miljoen GBP, daarnaast zijn er nog schulden ten bedrage van 260 miljoen GBP. Het bedrijf kent een gestage groei en noteert met een koers/winstverhouding van slechts 12,8.