De eindejaarvraagjes: "Kijk eens verder dan uw staatsbon kort is"
De wonderen zijn de wereld nog niet uit. En dus gaat het in de eindejaarvraagjes over een revival van de Brusselse beurs, een inhaalrace van de kleintjes, een aandelensplitsing bij Lotus en politici die iets van beleggen begrijpen.
De beurs stelt nooit teleur, ze levert altijd boeiende verhalen op. We vroegen aan negen mensen die er dagelijks met hun neus bovenop zitten om terug en vooral vooruit te blikken. We legden ze elk zeven vragen voor over 2023 en 2024.
- Wat zal je nog lang bijblijven van het voorbije beursjaar?
Ben Granjé (ceo VFB)
De wisselvalligheid, de onzekerheid, de vele geopolitieke risico’s, de anticipatie en de reactie van de markt. Het lijkt op een positieve noot te eindigen op de beurs, terwijl de wereld verder draait in chaos.
"Renteverhogingen leidden tot de terugkeer van obligaties, aangeduid met het coole acroniem Barbie."
-Martine Hafkamp (algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer)
De hausse die later een echte trend werd: artificiële intelligentie (AI). Niet dat AI iets nieuws is voor de beurs. Zo zette The Economist begin 2001 Lernout & Hauspie nog op plaats één in de ranglijst ‘wie wint de ratrace in AI?’.
Joren Van Aken, Fernand de Boer en Kris Kippers (analistenteam Degroof Petercam)
De spurt van de Magnificent Seven was spectaculair. Zeker gezien die rally niet gedragen werd door een groot deel van de rest van de markt.
Peter De Neve (verantwoordelijke VFB-trefpunt Gent)
De lancering van de fiscaal voordelige eenjarige staatsbon, goed voor 22 miljard euro aan inkomsten. Spaarders begonnen plots na te denken over het feit dat hun spaargeld al meer dan tien jaar aan het verdampen was op ‘verliesboekjes’. Mogelijk zijn enkele spaarders beleggers geworden.
Laurence De Munter (beleggingsstrateeg Securities De Munter)
De Magnificent Seven verdubbelden ruim, maar langs de andere kant staan hun waarden gewoon weer op gelijkaardige niveaus als in december 2021. Ook de malaise bij enkele Amerikaanse regionale banken viel op: Silicon Valley, Signature en First Republic. Dat leidde tot een significante liquiditeitsinjectie van de Fed, vele malen groter dan tijdens de financiële crisis.
Kurt Vansteeland (redacteur De Tijd)
De staatsbon bewijst wat een massa spaargeld op korte termijn gemobiliseerd kan worden met een fiscale prikkel, mocht een regering met visie – I have a dream, zou Dr. King zeggen - die fiscale prikkel ooit eens voor een productief doelwit (ondernemerschap, energietransitie, socialewoningbouw enzovoort) willen inzetten.
Ilse De Witte (redacteur Trends Kanaal Z)
The Magnificent Seven, de zeven Amerikaanse aandelen Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft, Nvidia, Meta Platforms en Tesla, hebben het afgelopen jaar de wereldbeurzen op sleeptouw genomen. En de renteverhogingen leidden tot de terugkeer van obligaties als een beleggingsklasse, aangeduid met het coole acroniem Barbie (bonds are really back in earnest). Dividendaandelen, zoals de gvv’s, moesten plaats maken voor obligaties in de portefeuilles van beleggers en moesten zware klappen incasseren.
Ellen Vermorgen (redacteur De Tijd)
De onstuitbare opmars van grote technologieaandelen. De Magnificent Seven zijn goed voor meer dan 30 procent van de weging van de S&P500-index en ongeveer 85 van het rendement dit jaar. Dat blijft een hallucinante vaststelling. Ook het vermoeiende raadspel rond het monetair beleid zal me nog lang bijblijven. Hoewel centraal bankiers altijd van tel zijn voor de richting van de markt, kan ik me weinig beursjaren herinneren dat ze de beleggerspsychologie zo hebben beheerst.
Joel Schols (oprichter Chess Capital)
Als voormalige aandeelhouder van Biocartis is mijn sympathie voor het bedrijf vorig jaar verdampt, net zoals alle aandeelhouders verdampten.
"Colruyt bewijst dat je beleggers wel degelijk mee kunt krijgen in duurzame bedrijfsmodellen met een verre horizon."
-- Wat is het aandeel of de belegging van 2023?
Laurence De Munter
In ons fonds dat focust op bedrijven die grotendeels in handen zijn van de oprichter of de oprichtende familie, was Coinbase dit jaar de beste belegging. De potentiële lancering van bitcoin-ETF’s, de val van de concurrenten FTX en Binance, de kostenbesparingen en de hogere intresten die Coinbase ontvangt op zijn 5,5 miljard dollar liquiditeiten, deden het aandeel met circa 280 procent stijgen. Het is een volatiel aandeel en daarom slechts een kleine positie in de portefeuille.
Ben Granjé
Helaas zijn de verguisde sectoren de grote winnaars op korte termijn: fossiele brandstoffen, wapens en crypto. Het valt te vrezen dat dit geen laatste stuiptrekkingen zijn. Ze zullen nog jaren tegoeden aantrekken.
Martine Hafkamp
Nvidia. Een koerswinst van meer dan 200 procent voor zo’n groot bedrijf is welhaast een unicum. Nvidia is op het juiste moment overal aanwezig, waar het aanwezig moet zijn. Het bedrijf heeft baat bij de opkomst van artificiële intelligentie, maar het was al langer een goede belegging.
Analistenteam Degroof Petercam
Voor ASMI en BESI was het een geweldig jaar, ondanks wat sputterende eindmarkten. Beleggers keken alvast vooruit naar een veelbelovende toekomst dankzij twee opkomende technologische transities, waar deze twee bedrijven bovengemiddeld van zullen profiteren.
Peter De Neve
Argenx is ‘the last man standing’ in een Bel20 die al geruime tijd het lelijke eendje is tussen de Europese indexen. De reden is niet ver te zoeken: een aantal parels raakt niet in de index wegens de te complexe spelregels en een gebrek aan technologieaandelen. Argenx is de witte merel in het Belgische biotechlandschap, dat volledig verschraald is. De grote vraag is of het opportuun is dat kleine beleggers geld blijven investeren in deze ‘loterij-aandelen’.
Kurt Vansteeland
De obligatie. De ‘Belgian dentist’ heeft weer een alternatief.
Ilse De Witte
Het aandeel van het jaar zijn er eigenlijk twee: Solvay en Syensqo. De toekomst moet nog uitwijzen of er op de lange termijn meerwaarde voor alle stakeholders gecreëerd wordt, zoals ceo Ilham Kadri en co hebben beloofd. Voor de aandeelhouders kwam er in de eerste drie dagen na de splitsing ruim 1 miljard euro beurswaarde bij.
Ellen Vermorgen
Colruyt. Wat een herontdekking! Het bewijst dat je beleggers wel degelijk mee kunt krijgen in duurzame bedrijfsmodellen met een verre horizon. Ik denk dat Jef Colruyt zich geen mooier jaar kon voorstellen om afscheid te nemen als ceo.
Joel Schols
Omdat we pleiten voor rationaliteit, kies ik consequent voor iets meetbaars: de grootste stijger in de portefeuille op jaarbasis is Stellantis met 60 procent. Nu het aandeel zoveel gestegen is, verschijnt het meer en meer in kooplijstjes. De rationaliteit van de kooplijstjes?
- Wat verwacht je voor de beurs in 2024?
Peter De Neve
Als ultralangetermijnbelegger sta ik er nooit bij stil wat de volgende twaalf maanden in petto hebben. De meeste professionele voorspellers zitten er naast met hun voorspellingen. Misschien kunnen we eens kijken wat er geworden is van de voorspellingen van 2023? Toch wil ik één kleine voorspelling doen: ik hoop op een herontdekking van de smallcaps. Een stijgende beurs, die gedragen wordt door een bloeiende smallcapmarkt, is volgens studies een voorteken van enkele rustige beursjaren met lagere volatiliteit.
"Een stijgende beurs, die gedragen wordt door een bloeiende smallcapmarkt, is een voorteken van enkele rustige beursjaren."
-Laurence De Munter
Ik verwacht dat de centrale banken hun rentes zullen verlagen, waardoor obligaties met een langere looptijd vandaag interessant zijn. Aandelen zijn vandaag niet overgewaardeerd en een rentedaling zou tevens positief moeten zijn voor aandelen. Tenzij de rentedaling wordt veroorzaakt door een recessie, dan kunnen we een verdere stijging van goud en staatsobligaties verwachten. Ook een comeback van rentegevoelige aandelen, zoals REIT’s of gvv’s, hernieuwbare energie en smallcaps, zit volgens mij in de kaarten als de economie blijft groeien.
Ben Granjé
Ik hoop op een iets rustiger jaar, hoewel er natuurlijk rendement te puren valt uit volatiliteit. Als de rente haar hoogste punt heeft bereikt, zal de markt dat zeker appreciëren. Ook al moeten we niet rekenen op een grote daling. De grote conflicten zullen blijven wegen op de beurzen: veel beleggers gaan op zoek naar een veilige haven (goud, obligaties enzovoort), terwijl anderen mikken op risicodragende assets in de hoop op grote winst (crypto en grondstoffen).
Martine Hafkamp
Ik zie het komende beursjaar positief tegemoet. De inflatie zit bijna terug in haar hok. De centrale banken beginnen waarschijnlijk met renteverlagingen, waardoor niet alleen de lange rente verder kan dalen, maar ook de korte. Aandelen kunnen verder omhoog, niet alleen technologie, maar veel andere sectoren kunnen herstellen of floreren. Bovendien is het een verkiezingsjaar in de Verenigde Staten, wat positief is voor aandelen.
Analistenteam Degroof Petercam
Het kan een hobbelig 2024 worden, waarbij de evolutie van de rentes en de inflatie opnieuw een belangrijke rol zal spelen. Algemeen ziet het ernaar uit dat we richting een kleine recessie gaan. Al lijkt het niet echt een breed gedragen recessie te worden, maar eerder eentje die pijn zal doen in bepaalde sectoren. De bouwsector sputtert al een tijdje tegen. Kwaliteitsvolle bedrijven met competitieve voordelen en voldoende prijszettingskracht kunnen een hobbelig 2024 moeten doorstaan. Stockpicking kan dus nog belangrijker worden.
Kurt Vansteeland
Ik volhard als onverbeterlijke ‘buy local’-adept in de boodschap: een herontdekking van de Brusselse beurs. Die kan toch niet eeuwig zo spotgoedkoop blijven? Of gaan we allemaal gewoon blijven Nvidia kopen tot private equity de laatste Bekaert en Van de Velde van de Brusselse beurs plukt?
Ilse De Witte
Ik verwacht, tegen de verwachtingen in, dat het komende beursjaar niet langer alles om de rente zal draaien. De inflatie kan natuurlijk nog voor verrassingen zorgen, maar ik kijk vooral uit naar de bedrijfsresultaten. We zien de laatste maanden af en toe heel extreme bewegingen in aandelen, na winstwaarschuwingen of wanneer resultaten of de vooruitzichten tegenvallen. Als de bedrijfsresultaten over de lat van de beleggers geraken in 2024, dan zullen we hopelijk een mooi beursjaar tegemoet gaan. Ik hoop vooral ook dat de kleinere bedrijven opnieuw meer in de kijker lopen en de beursreuzen niet langer alle aandacht opeisen. Voor de Belgische beleggers, de Belgische bedrijven en de Belgische economie zou het deugd doen als er weer wat meer leven in de Brusselse beurs wordt geblazen.
Ellen Vermorgen
Op een gegeven moment zal er een einde komen aan de suprematie van big tech, ten voordele van veel over het hoofd geziene bedrijven. Ik verwacht in 2024, onder impuls van een mildere rente, een inhaalslag voor ‘nichetech’, kleinere bedrijven als Melexis en Materialise met sterke groeimotoren. Daarnaast zou een verdere rentekoeling ook de hoge kortingen bij beursgenoteerd vastgoed en bij Belgische holdings moeten kunnen indammen.
Joel Schols
Zoals elk jaar verwachten we niets. Wie de recessievoorspellingen van vorig jaar naleest, weet dat voorspellen een zinloze bezigheid is. Laat me eerder een hoop uitdrukken: als waardebelegger zijn we volledig belegd, want we konden afgelopen jaar wel wat koopjes doen. Dus mag de historische kloof tussen onze belachelijk goedkope aandelen en de rest verkleinen.
"Wie een lange tijdshorizon heeft, verkiest beter aandelen."
-- Verdienen obligaties weer een plaatsje in elke portefeuille en waarom?
Joel Schols
Zeker niet in elke portefeuille. Wie een lange tijdshorizon heeft, verkiest beter aandelen. Enkel wie kapitaal voor een korte termijn wenst te parkeren, kan eventueel zijn ding doen met obligaties.
Analistenteam Degroof Petercam
Ze zijn misschien opnieuw te overwegen, maar onze voorkeur blijft uitgaan naar aandelen.
Peter De Neve
Jammer genoeg is het obligatieaanbod zeer beperkt, net als het aantal obligatiespecialisten die beleggers de juiste adviezen kunnen geven. Ik doe dus een oproep aan bedrijven om niet alleen maar obligaties aan te bieden aan institutionele partijen en het liefst ook na te denken om dat zo fiscaal vriendelijk mogelijk te doen. Defensieve(re) beleggers gaan de volgende jaren zeker en vast weer een portie interessante obligaties in portefeuille kunnen nemen, met daarenboven een aanvaardbaar rendement.
Laurence De Munter
Absoluut. Staatsobligaties, die typisch een langere looptijd hebben, zullen profiteren van een eventuele verlaging van de rente. Ook bedrijfsobligaties zijn interessant, omdat ze vandaag het hoogste rendement geven in tien jaar. De spreads op hoogrentende obligaties zijn volgens mij te laag, dus daar zou ik oppassen.
Ben Granjé
Wanneer de coupon de inflatie ten minste compenseert, zijn obligaties zeker interessant. Als individuele lijnen voor de stabiliteit of in fondsenvorm voor een boost bij een rentedaling. Het is evenwel de nettorente die belangrijk is, dus laat je niet misleiden. Als eerste stap voorbij het spaarboekje is dit een ideale stapsteen voor nieuwe beleggers.
Martine Hafkamp
Niet voor de offensieve risicoprofielen, maar wel voor de neutrale profielen. Daar zijn ze nooit weggeweest. Na de historische afstraffing vorig jaar zijn obligaties goedkoop, zeker die met een langere looptijd. De dalende inflatie, de afvlakking van de economische groei en de renteverlagingen van centrale banken zullen de koersen van obligaties stuwen.
Kurt Vansteeland
Ja, want de obligatie rendeert weer voor wie bereid is de rit tot de vervaldag uit te zitten en dus alle tussentijdse capriolen kan en wil negeren. Kijk ook eens verder dan uw staatsbon kort is. Er is Apple-papier met 5 procent rendement en voor wie tegen wat land- en muntrisico bestand is, zijn er stevige renderende dollarobligaties van beloftevolle opkomende landen als Brazilië en Mexico. Voor wie liever (zo goed als) geen muntrisico loopt: Deens papier. Het biedt een iets lager rendement dan Belgisch papier, maar heeft iets betere fundamentals.
Ilse De Witte
Het is nooit een goed idee geweest om al je geld in aandelen te stoppen. Als er obligaties passeren die netto meer opbrengen dan een spaarboekje, waarom zou je dan niet een deel van je geld in obligaties stoppen? De meeste strategen raden niet alleen aan om obligaties in portefeuille te nemen, maar ook om de looptijden te verlengen richting vijf jaar om de rente van vandaag vast te klikken voor een langere tijd. Maar veel Belgen bezitten al rechtstreeks of onrechtstreeks obligaties zonder het goed en wel te beseffen, via hun pensioenspaarfonds of pensioenverzekering.
Ellen Vermorgen
Volgens de strategen bestaat daar geen twijfel over. Maar mijn hart klopt er minder snel van. Ik word veertig in 2024. Ik vind mijn horizon ondanks die nieuwe voordeur voldoende ver om vooral met aandelen aan de slag te gaan.
- Welke belegging doe je een geliefde cadeau als nieuwjaarsgeschenk?
Analistenteam Degroof Petercam
Een aandeel LVMH. Zo kan je een luxemerk cadeau doen zonder je blauw te betalen.
"Met een aandeel LVMH kan je een luxemerk cadeau doen zonder je blauw te betalen."
-Martine Hafkamp
Microsoft, een combinatie van groei en waarde. Het aandeel heeft enorm veel potentie en is niet te duur, zoals vaak wordt beweerd. Afgezet tegen de groei is de huidige koers acceptabel. Office, Windows en Xbox vormen de basis. De cloud is een groeier en artificiële intelligentie vormt de slagroom op de taart.
Peter De Neve
In het verleden heb ik vaak aandelentips cadeau gedaan aan vrienden en geliefden, en niet alleen met kerst en Nieuwjaar. Er zijn nog geen vriendschappen verloren gegaan, maar het kostte mij wel steeds veel energie om achteraf uit te leggen dat aandelen niet alleen maar stijgen. Daarom heb ik mijn strategie aangepast en geef ik met plezier een boek over beleggen cadeau aan vrienden of geliefden. In 2023 mogen we niet klagen over het aanbod aan beleggingsboeken, wat me dan weer keuzestress bezorgde.
Laurence De Munter
L’Oréal, de Franse multinational die focust op kwaliteit, duurzaamheid en digitalisering. Zijn sterke marktpositie, gezonde balans en robuuste aandeelhouderstructuur maken het een mooie, kwalitatieve langetermijnbelegging.
Ben Granjé
Een boek en een lidmaatschap van VFB, natuurlijk. Het moet wel een boek zijn dat de begunstigde kan aanspreken. Het hoeft dus niet overduidelijk over beleggingen te gaan. Als het hoofdpersonage verstandig omgaat met geld, of de gevolgen ondergaat van onverstandige keuzes, waardoor een lichtje gaat branden over de eigen keuzes, dan is het goed.
Kurt Vansteeland
Een reischeque. Zo kan de geliefde bijvoorbeeld in de biernatie Mexico ontdekken dat het prachtige land voor AB InBev écht wel een onderschatte groeimotor is, terwijl alle aandacht naar het Bud Light-debacle ten noorden van de Rio Grande gaat.
Ilse De Witte
Ik zou voor een of meerdere Belgische aandelen gaan, waarvan ik hoop dat ze zowel financieel als maatschappelijk rendement kunnen opleveren. Ekopak, bijvoorbeeld, helpt bedrijven minder drinkwater te verspillen. Inclusio helpt het aanbod aan betaalbare woningen te vergroten. Floridienne helpt, via dochter Biobest, pesticiden uit de wereld met biologische gewasbescherming. En Colruyt werkt al meer dan vijftien jaar met Rikolto aan transparante toeleveringsketens. Met Belgische aandelen riskeert mijn geliefde ook geen dubbele belasting op de dividenden en hopelijk profiteert de Belgische economie meer mee dan wanneer ik geld in buitenlandse aandelen zou stoppen.
Ellen Vermorgen
Texaf. Mijn partner is gefascineerd door Afrika en reist beroepsmatig geregeld naar Congo. 2023 was het jaar waarin we afscheid moesten nemen van Texaf-topman Philippe Croonenberghs. ‘Who dares, wins’ stond op zijn overlijdensbericht. Ik vind dat een mooi motto.
Joel Schols
Een investering in jezelf met een goed boek of een VFB-abonnement.
"Mijn voornemen voor 2024 is mijn gemoed niet te laten beïnvloeden door een eventuele beurscorrectie."
-- Een nieuw jaar komt met goede beleggingsvoornemens. Wat staat op jouw lijstje voor 2024?
Ben Granjé
Gewoon doorgaan met mijn langetermijnplanning, met een beetje bijsturing in de allocatie. De kernholdings uitbouwen, de satellieten aanpassen aan de waan van de dag. Ik verschuif wat China richting India en ga op zoek naar een duurzame blootstelling in eerdergenoemde foute sectoren, bijvoorbeeld defensieve wapens of de pas gelanceerde ETF op de bitcoin.
Martine Hafkamp
Ik zal het ingeslagen pad van Fintessa van de afgelopen zestien jaar vrolijk vervolgen en niet te snel afscheid nemen van aandelen die het even niet zo goed doen, maar wel veel potentie hebben.
Analistenteam Degroof Petercam
Joren van Aken: ‘Ik doe mijn level 3-examen voor de titel van Chartered Financial Analyst (CFA) in februari. Na drie jaar studeren kan ik eindelijk de befaamde drie letters achter mijn naam zetten.’
Peter De Neve
Vaak krijg ik het verwijt dat ik veel rendement heb laten liggen omdat ik al jaar en dag enkel maar beleg in de Belgische beurs. De reden daarvoor is simpel: een groot deel van mijn portefeuille bestaat uit dividendaandelen. Net die categorie wordt fiscaal zwaar afgestraft buiten de landsgrenzen. Maar de laatste jaren kwam er weinig vers bloed naar de Belgische beurs, waardoor beleggers met home bias verplicht worden buiten de landsgrenzen te kijken. In 2024 ga ik dus eindelijk wereldwijd aandelen selecteren.
Laurence De Munter
Mijn voornemen voor 2024 is mijn gemoed niet te laten beïnvloeden door een eventuele beurscorrectie, ook al zou die totaal onverwachts pakweg 20 procent bedragen. Dat maken we gemiddeld elke acht jaar mee. Maar je wordt er op lange termijn voor beloond. De S&P500 haalt sinds 1926 gemiddeld 9,64 procent per jaar. Dat telt voor mij.
Kurt Vansteeland
Het beste dat je als belegger (en mens) kunt doen, is jezelf proberen te overtuigen van je grote ongelijk. Ik blijf dus zoeken naar enig praktisch nut voor de bitcoin en andere cryptomunten naast de financiering van allerhande dubieuze handeltjes, al vrees ik dat wijlen Charlie Munger met zijn scepsis gelijk had.
Ilse De Witte
Meer met beleggen bezig zijn, en meer vrouwen aan het beleggen krijgen.
Ellen Vermorgen
Meer tijd voor mijn belangrijkste kapitaal: mijn kindjes. Een neerwaartse beweging op de weegschaal is altijd welkom, maar liever nog een opwaartse op de beurs. Ik hoop vooral te kunnen blijven doen wat ik graag doe: de verhalen achter koersgrafieken vertellen in De Tijd en in onze podcast De Beursvoyeurs.
Joel Schols
Nog meer bijleren dan vorig jaar. En, omdat ik graag kennis deel, hoop ik tegen het voorjaar mijn videocursus afgewerkt te hebben.
- Stel dat je dit jaar ceo mag worden van een beursgenoteerd bedrijf. Waar word je baas en wat zou je veranderen?
Ellen Vermorgen
Lotus Bakeries. Ik smul eerst wat ovenverse Biscoff’jes rechtstreeks van de fabrieksband, en daarna voer ik onverwijld een aandelensplitsing door.
"Er komen verkiezingen aan, dus als jullie een politicus kennen die begrijpt wat investeren is, laat me iets weten."
-Laurence De Munter
Lululemon Athletica, het Canadese sportmerk dat vooral specialiseert in kwalitatieve yogakledij, lijkt me een boeiend bedrijf om te leiden. Ik ben een grote fan van yoga, de kledij en de bedrijfsfilosofie. Ik zou het productassortiment verder uitbreiden, zodat er ook kledij voor kinderen en voor meer sporten wordt aangeboden.
Ben Granjé
Misschien Lotus. Dan zou ik voorstellen het aandeel te splitsen. Of bij Berkshire Hathaway om Charlie Munger op te volgen, waar ik zou zwijgen en luisteren om hopelijk alleen mezelf te veranderen in een betere belegger. VFB is niet beursgenoteerd, maar we zijn toch een soort publiek bezit met duizenden aandeelhouders. Ik geloof in onze missie en ben nog elke dag vereerd om jullie te mogen vertegenwoordigen. Laat me dus maar verder werken om de omstandigheden voor kleine Belgische beleggers te verbeteren. Er komen verkiezingen aan, dus als jullie een politicus kennen die begrijpt wat (het belang van) investeren is, laat me iets weten.
Martine Hafkamp
Van Adyen. Zo’n fantastisch product en dat niet kunnen verkopen aan beleggers? Dat moet beter kunnen. Mij hoef je niet te vertellen hoe ik mijn bedrijf verkoop. Dat gaat prima.
Analistenteam Degroof Petercam
Compagnie du Bois Sauvage. Ik zou de transparantie van de portefeuille verbeteren, met name bij de chocoladetak, en inzetten op een expansie van dat segment. De chocoladetak blijft de parel van de portefeuille en die mag uitgebouwd worden. Meer communiceren met de markt zou ook de enorm hoge discount (meer dan 50%) kunnen verlagen.
Kurt Vansteeland
AB InBev. En dan zou ik om te beginnen meer ruggensteun geven aan alle influencers die je inschakelt om uit je ‘mannen meten waarom’-publiek te breken, in plaats van die bij het eerste zuchtje tegenwind onder de bus te gooien.
Ilse De Witte
Eender welk bedrijf, op Syensqo en Barco na. Ik zou om te beginnen het geslacht van de ceo veranderen. Er zijn nog steeds veel te weinig bedrijven, waar vrouwen de leiding hebben. Ik ben ervan overtuigd dat er minstens evenveel vrouwen zijn die voldoende capaciteiten hebben om leiding te geven als mannen.
Joel Schols
Een van onze aandelen in portefeuille is het Engelse Argentex, een bedrijf met een zeer aantrekkelijk businessmodel. Het zette onlangs zijn oprichter-CEO aan de deur zonder enige vorm van communicatie. We hebben het raden naar de reden. Mocht ik daar ceo zijn, zou de communicatie snel verbeteren. De kleine aandeelhouder wordt regelmatig nog aan zijn lot overgelaten.
Interesse in nog meer over het volgende jaar dan is de gratis webinar op 4 januari voor VFB-leden iets voor jou