De nieuwe Belgische staatsbon is niet interessant

Thomas Guenter schrijft deze column in persoonlijke naam, deze dient niet als beleggingsadvies en weerspiegelt geen mening of advies van de Vlaamse Federatie van Beleggers.

Het netto rendement van de nieuwe staatsbon ligt lager dan bij vergelijkbare producten. Bovendien zijn die alternatieven veiliger en betaal je er nul procent roerende voorheffing op.

De berichtgeving over de Belgische staatsobligatie, met verlaagde roerende voorheffing, op één jaar kan beter. Het getuigt van slechte journalistiek om telkens de rente van de staatsbon te vergelijken met de rente op een spaarboekje of een termijnrekening.

Een meer relevante vergelijking is die tussen het netto rendement van de Belgische staatsbon (22/8 uitgekomen op 2,81%) en het netto rendement van andere overheidsobligaties op één jaar, bijvoorbeeld die van Duitsland (3,30% netto rendement).

Een belangrijke reden voor het hoge netto rendement van Duitse bonds zoals DE0001141802 is het feit dat er nul procent roerende voorheffing op is verschuldigd. Fiscaal dus een pak interessanter dan de verlaagde vijftien procent roerende voorheffing waar nu zo veel over te doen is.

De roerende voorheffing op de Duitse staatsbon bedraagt  nul procent voor Belgische beleggers. Het gaat hier immers om een zero coupon bond die onder pari (100%) noteert en waarbij de terugbetaalprijs niet hoger is dan de uitgifteprijs. We mogen natuurlijk wel niet de transactiekosten en taks op beursverrichtingen (TOB) van 0,12 procent vergeten.

De Belgische staatsbon is dus te vermijden als het netto rendement minder dan 3,30 procent  bedraagt. De Duitse staatsbon (DE0001141802) is namelijk veiliger en heeft een hoger rendement na belastingen. Voor de durvers: het netto rendement op Italiaanse obligaties zoals IT0005474330 is zelfs bijna vier procent.

Iedereen kan deze producten vandaag gemakkelijk kopen op platformen zoals Bolero en DEGIRO. De aankoop ervan duurt minder dan één minuut. Je dient de ISIN-code van hierboven te kopiëren, plakken en te klikken op 'kopen' – ik toon hoe dit moet in een video op mijn Instagram. (edit redactie: Je koopt de obligaties per schijf van een bepaald bedrag en de koers is in een percentage)

 

Thomas Guenter werkt als consultant voor Boston Consulting Group (BCG). In zijn vrije tijd post hij over personal finance. Je kan hem volgen op LinkedIn, YouTube, Instagram en TikTok.