De nieuwe staatsbon: een zoveelste wtf-moment voor beleggers

Beste belegger,

 

Het weer, de politiek, de beurs… Bij alle drie kan er lange tijd niets bewegen, maar als het dan zover is, gaat het ineens hard en snel. De hittegolf werd een regenseizoen en nu puffen we alweer. Gelukkig hebben we die afwisseling, want in het nieuws zien we wat er gebeurt zonder die afwisseling: branden of overstromingen.

 

De beurs ligt ook wat stiller in de zomer, maar ze (over)reageert dan toch weer op de weinige berichtjes hier en daar. Er heerst wat zenuwachtigheid op de beurs, ook al omdat Michael Burry  als de nieuwste Doctor Doom een beurscrash aankondigt. Statistisch heeft hij een redelijke kans om gelijk te krijgen. De vraag is natuurlijk: hoe zwaar zou die crash zijn? Een tikje, een correctie of een zwarte dag?

"We vragen al jarenlang om een geste inzake de roerende voorheffing."

- Ben Granjé

Ik lees dat een goudfonds zijn voorraad edelmetaal omzet in vastgoed, terwijl cryptohandelaars op hun beurt goud aan het kopen zijn en dat aandelen omgeruild worden voor obligaties. Hoe je je portfolio positioneert, hangt natuurlijk af van je beleggingshorizon en je doelstellingen. Denk daarover na en houd het hoofd koel wanneer de schommelingen zich effectief voordoen.

 

Als ik dan toch heel even mijn cool mag verliezen: what the f* is dat met die staatsbon? We vragen al jarenlang om een geste inzake de roerende voorheffing. Het antwoord: dat kan niet, mag niet en zou niet gebeuren. En nu kan het plots wel? Een fundamenteel gevoel van oneerlijkheid sluimert, de scheiding der machten blijkt een illusie. Er beweegt al een tijdje niet veel op politiek vlak, maar ondergronds bouwt de spanning op. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, dus schrik niet als de kaarten dan grondig geschud worden.

"Welke politieke partij begrijpt het belang van de individuele belegger voor de beurs, de maatschappij en het algemene belang?"

- Ben Granjé

Hoewel, welke politieke partij begrijpt het belang van de individuele belegger voor de beurs, de maatschappij en het algemene belang? Laat de Rekenkamer de volledige programma 's en ballonnetjes maar afschieten. Ik denk dat ik nog even in het zwembad ga afkoelen tot volgende week. Dan vliegen we er weer in met goede moed en ons eeuwige optimisme.

 

Auteur

Ben Granjé

Ceo VFB