De strijd om Recticel: VFB spreekt zich uit tegen vijandige overname
VFB stelt zich vragen bij de rol van Compagnie du Bois Sauvage bij de overnamestrijd om Recticel en steunt mogelijke pogingen om andere investeerders te vinden. Beleggers kunnen best afwachten. “Er zijn nog te veel onbekenden en vermits deze overnamestrijd op het scherp van de snee gevoerd wordt, kan het in dit dossier nog alle kanten op”, schrijft Fonne Hendrickx, gewezen afgevaardigd bestuurder van VFB.
Onder het vorig management was Recticel het aandeel van “net niet” en “altijd iets”. Bijna telkens als het bedrijf iets te communiceren had, volgde een negatieve koersreactie. En bij de publicatie van resultaten werden de al niet te hoge verwachtingen zelden ingelost. Een monsterboete van Europa werd opgelegd voor kartelvorming en prijsafspraken. Tegenslagen volgden elkaar op zoals een brand in een fabriek of de prijzen van de grondstoffen die door het dak gingen. Kortom, zelfs de meest geduldige analisten en beleggers hadden het gehad met Recticel en dus werd het aandeel massaal gedumpt en zakte de koers tot ongeveer 4 EUR.
Met het nieuwe management, onder leiding van CEO Olivier Chapelle, keerde het tij. De product portfolio werd geoptimaliseerd en de cyclische en weinig rendabele bedrijfstakken werden verkocht. Met de aankoop van het Zwitserse FoamPartners en het Poolse Gór-Stal werden twee mooie overnames gerealiseerd. De schulden werden afgebouwd, de bedrijfswinst nam toe … kortom, Recticel transformeerde van een afgestoten aandeel naar een aantrekkelijke bruid.
Vele aanbidders passeerden de revue: Het Ierse Kingspan deed een derde poging om Recticel in te palmen. De Ieren brachten gelijktijdig het Oostenrijkse Greiner mee, dat in een joint venture zogezegd de verloofde van Recticel was, maar in het overnamedossier van Kingspan in 2019 eerder de bedrieger speelde.
"Het is totaal onbegrijpelijk dat Bois Sauvage zonder overleg met Recticel haar belang van 27.03% onderhands wil verkopen aan Greiner"
-Compagnie du Bois Sauvage
Compagnie du Bois Sauvage is al sinds 1989 een trouwe aandeelhouder van Recticel. Ze hebben Recticel gedurende decennia gesteund. In 2015, toen Recticel het financieel moeilijk had, bijvoorbeeld nog met een steun van 22 miljoen euro. Een voorbeeldige aandeelhouder dus. In deze historische context is het dan ook totaal onbegrijpelijk dat Bois Sauvage zonder overleg met Recticel haar belang van 27.03% onderhands wil verkopen aan Greiner. Met dit minderheidsbelang zit Recticel opgescheept met een gigantisch probleem want Greiner kan naar believen belangrijke beslissingen blokkeren en de toekomst van Recticel hypothekeren.
Ik ben geen specialist in corporate governance maar men kan zich toch vragen stellen bij de rol van de twee bestuurders die Bois Sauvage mocht afvaardigen bij Recticel. Moeten zij de belangen verdedigen van Bois Sauvages, Recticel of beiden? Bois Sauvages is zijn belang van 27.03% in Recticel quasi onherroepelijk kwijt tegen een belachelijke prijs van 13.50 euro.
Omwille van de strategische ommezwaai bij Recticel oogde de toekomst zeer mooi wat zich vertaalde in koersdoelen van 18 EUR. Analisten hebben zelfs berekend dat het minderheidsbelang van 27.03% zelfs 23 EUR waard zou zijn. Bois Sauvages heeft in dit dossier wellicht te snel opgetreden en de bekomen prijs is aan de magere kant.
Meer duidelijkheid nodig
Hoe moet het nu verder? Gelet op de vaudeville gehalte in dit dossier kan het nog alle kanten op. In ieder geval Recticel heeft een heel groot probleem. Greiner staat aan de voordeur en heeft zijn voet zelfs tussen de deur gestoken. Ze wachten geduldig om binnengelaten te worden. Een gifpil in de vorm van de uitgifte van nieuwe aandelen er doorkrijgen is quasi onmogelijk. Een witte ridder vinden die (veel) geld op tafel wil leggen is niet evident gelet op de 27,03% blokkering van Greiner.
Greiner is een niet beursgenoteerd bedrijf. Ik weet niet of het bedrijf over heel diepe zakken beschikt. In dit dossier zijn de Oostenrijkers de lachende derde die de spelregels bepaalt. Met hun voorwaardelijk bod wil men 50% + 1 aandeel binnenhalen. In dat scenario bekomt Greiner de zeggenschap over Recticel. Het is niet uitgesloten dat Greiner dan de isolatietak van Recticel aan Kingspan verkoopt. Greiner en Kingspan zijn goede maatjes. Bestaat er nu al zo’n deal?
Voor beleggers is dit wel heel belangrijke informatie om met kennis van zaken een oordeel over het bod te vormen, want in dat scenario mag men dus ook geen hoger bod van Kingsland verwachten. Kan de FSMA deze belangrijke informatie in het prospectus afdwingen? Terecht wenst de raad van bestuur van Recticel meer info over het bod en de intenties van Greiner. Recticel kondigt aan dat het akkoord gaat met een ontmoeting op maandag 24 mei met Greiner om meer klaarheid te verkrijgen.
"Bestaat er een deal tussen Greiner en Kingspan? Voor beleggers is dit wel heel belangrijke informatie. "
-Als Greiner niet 50% + 1 aandeel binnenhaalt dan kan het nog van het bod afzien. Dan blijft alleen de 27.03% van Bois Sauvage over. Greiner heeft ook medegedeeld dat het niet de bedoeling is om Recticel van de beurs te halen, dus ze zullen ook geen moeite doen om de 13.50 EUR te verhogen.
Hoe moet je nu als belegger reageren? Er zijn nog te veel onbekenden en vermits deze overnamestrijd op het scherp van de snee gevoerd wordt, kan het in dit dossier nog alle kanten op. Als aandeelhouder kan je best wachten op de definitieve modaliteiten van het bod. Anderzijds is Greiner geen gulle overnemer. Zo wordt er geen overname premie betaald. Als Greiner 50% + 1 van de aandelen verwerft, is de kans groot dat Recticel ontmanteld wordt en dat zou jammer zijn nu het bedrijf na al die moeilijke jaren aan de vooravond van een mooi groei parcours staat.
"Als aandeelhouder kan je best wachten op de definitieve modaliteiten van het bod. "
-Kan Recticel nog een zet bedenken om de schaakmat te ontlopen? De openingszet kwam vandaag (19/5) met een forse hogere winstprognose. Ceo Olivier Chapelle verwacht dit jaar een brutobedrijfswinst tussen 123 en 133 miljoen euro, dubbel zoveel als vorig jaar. Dat onderstreept hoe karig het bod is.
VFB spreekt zich uit tegen het vijandig bod van Greiner en stelt zich vragen bij de aanpak Compagnie du Bois Sauvage, dat zich lang een loyale aandeelhouder heeft getoond maar nu zelfs het management van Recticel niet had ingelicht over de verkoop van zijn participatie. De krant De Standaard bericht dat er naar investeerders gezocht wordt om Recticel in Belgische handen te houden. Dat zou een scenario kunnen zijn dat de voorkeur van VFB geniet.