De tips van Ben Granjé

Zaterdag kan u deelnemen aan de Dag van de Tips. Ben Granjé, ceo van VFB, geeft alvast het goede voorbeeld en lijstte voor de krant De Standaard deze tips op.

 

  1. Ekopak

Een Belgische onderneming die recent naar de beurs kwam en die we dus graag promoten. Duurzaamheid trekt steeds meer kapitaal aan en water is een sector waar we veel van mogen/moeten verwachten. Want het wordt steeds duidelijker dat dit een schaars goed is, essentieel voor het leven en waard om een oorlog voor te voeren – zoals we op verschillende plaatsen in de wereld zien, ook al is dat vaak indirect. Migratiestromen zijn een belangrijk gevolg. Het is dan ook in ons eigen belang om de zoetwatercapaciteit te optimaliseren en ontwikkelingen in dit domein te steunen. We voorspellen een leuke rit voor deze small cap. Tegelijk is dit thema te belangrijk om het hierbij te houden, dus kijk ook eens naar de fondsen en ETFs die op water focussen. Mooie rendementen en een duurzaam accent voor jouw portfolio.

 

  1. Carnival Corporation

Opnieuw een aandeel als proxy voor een heel thema: reizen en vrije tijd. Welke touroperators, vliegtuigmaatschappijen, hotelketens, … zijn het best gepositioneerd om te profiteren van onze verwachtte vrijheid? De moeite waard om daar op in te zetten, want als iedereen even hard toe is aan een buitenlandse vakantie zodra het kan, gaat dat wat geven! Carnival is zowat de grootste Cruiseship operator ter wereld en werd door Covid-19 midscheeps geraakt. Vooruitlopend op versoepelingen van de afstandsregels nu de vaccinatie-campagne onder stoom komt, lopen de boekingen (vooral in de VS, voorlopig) als een trein. Het tij is al gekeerd maar er is nog veel ruimte voor we terug aan de vloedlijn van 2017-2018 zitten.

 

  1. iShares Global Infrastructure ETF

Wereldwijd worden steunpakketten vrijgemaakt om de economie er bovenop te helpen. Infrastructuurwerken in de breedste zin doden dan twee vliegen in één klap: het is een goede manier om veel volk aan het werk te helpen (zowel laag- als hoogopgeleide profielen) en tegelijk de structurele onderbouw voor de economie te versterken. Dat zijn kernopdrachten voor de overheid en een nuttige besteding van belastinggeld, dat op die manier een mooie rendement kan genereren.

Vooral in de VS wordt investeren in infrastructuur als cruciaal gezien in de strijd tegen China. President Biden tracht de jarenlange verwaarlozing van het openbare patrimonium te herstellen en voorziet daarvoor een gigantisch pak dollars. Een dikke 2.000 miljard dollar wordt er besteed, van cement tot chips, van elektricieitsmasten tot cloudservers en van treinensporen tot clean energy. Dat investeringspakket moet nog wel goedgekeurd worden en dat betekent dat er nog wat aan gesleuteld kan worden, maar toch is het opwaartse potentieel al grotendeels in de koersen verwerkt. De iShares US Infrastructure ETF (IFRA) is ondertussen al 60.5% gestegen dit jaar, en de Global X US infrastructure Development ETF (PAVE) zelfs 89.26%. Daarom verkiezen we hier een wereldwijd fonds, want ook Europa en de rest van de wereld moeten een tandje bijsteken om concurrentieel te blijven en hun economie te herlanceren. Dit is een thema dat nog een aantal jaren zal doorbouwen.

 

  1. Greenyard

Het is al weer een dikke 3 jaar geleden dat Greenyard boven de 20 euro noteerde. Er is veel fout gelopen bij het bedrijf - van zieke plantages tot overmatige schulden in een volatiele wereld - maar het lijkt erop dat Greenyard klaar is om opnieuw te groeien. De bodem ligt alweer even achter ons en de recente schuldherschikking plus kapitaalinjectie door Marc Coucke en Joris Ide brengen zekerheid voor de onmiddellijke toekomst. De portefeuille werd de voorbije jaren flink opgekuist, de rendabiliteit opgekrikt en de omzet steeg in 2020 al terug meer dan 10%. Het aandeel veerde al 18% hoger dus wel opletten. Het doel is om de schuld/winst verhouding nog te optimaliseren richting 2 à 2,5, waarna ook een dividend weer tot de mogelijkheden gaat behoren.