De zes aandelen die Warren Buffett net gekocht heeft

Eén van de beste beleggers wereldwijd is ongetwijfeld Warren Buffett. De topman van Berkshire Hathaway is hét grote voorbeeld voor menig belegger met één van de beste en langste trackrecords in de geschiedenis van beleggen. Tussen 1965 en 2023 behaalde hij een gemiddeld jaarlijks rendement van 19,8%, bijna het dubbele van het rendement op de S&P500 in dezelfde periode (10,2%). Om deze reden kijken beleggers altijd reikhalzend uit naar zijn portefeuille-updates. Recent was het weer zover: Warren Buffett heeft zes nieuwe aankopen gedaan. In dit artikel overlopen we ze kort.

 

  1. Liberty Sirius en Sirius XM Holdings: Twee in één

De eerste aankoop is direct een opvallende: Sirius XM Holdings Inc. en Liberty Sirius XM Group. Dit zijn twee zeer met elkaar verwikkelde bedrijven die de afgelopen jaren niet bepaald succesvol waren. Aangezien Liberty Sirius XM grotendeels een holding is met een substantieel belang in Sirius XM, richten we onze aandacht vooral op Sirius XM zelf.

Sirius XM is een prominente speler in de audio-entertainmentsector met een aanbod van satellietradio en digitale streamingdiensten in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf biedt een breed scala aan muziek, nieuws, sport en talkshows via satelliet en internet. Door een focus op exclusieve content behaalt Sirius XM relatief hoge marges en genereert het veel cashflow.

Echter, het bedrijf kampt met een aanzienlijke schuldenlast van bijna 9 miljard dollar tegenover een ebitda van slechts 2,6 miljard dollar. Daarnaast heeft Sirius XM al enkele jaren te maken met een licht dalende omzet. De lage waardering van het aandeel, met een koers-winstverhouding van slechts 9x en een ev/ebitda van 7x, weerspiegelt deze uitdagingen.

Desondanks zijn er tekenen van potentiële groei. Een belangrijk aspect van de toekomst van Sirius XM is het nieuwe 360L-platform, dat hybride satelliet- en mobiele connectiviteit combineert. Dit platform biedt kansen om de advertentie-inkomsten te verhogen door real-time luisterdata te verzamelen en gerichte advertenties aan te bieden. Momenteel is 360L aanwezig in ongeveer 12 miljoen voertuigen en dat aantal groeit gestaag. Hoewel de kernactiviteit van het bedrijf onder druk staat, kan het 360L-platform mogelijk een nieuw groeipad bieden. Dit maakt Sirius XM (en daarmee ook Liberty Sirius XM) een zeer riskante maar mogelijk veelbelovende investering.

  1. Chubb Limited: Verzekerd van rendement

Het tweede aandeel dat Warren Buffett heeft aangekocht is Chubb Limited (CB). Chubb is een prominente speler in de verzekeringssector, gespecialiseerd in ongevallenverzekeringen. Het bedrijf biedt een breed scala aan verzekeringsproducten en staat bekend om zijn strikte verzekeringscriteria. Niet iedereen mag zomaar een verzekering afsluiten bij Chubb, wat resulteert in relatief lage uitkeringen.

"Tussen 1965 en 2023 behaalde Buffett bijna het dubbele van het rendement op de S&P500."

-

Chubb onderscheidt zich door zijn conservatieve benadering van risico's, wat goed aansluit bij de principes van Berkshire Hathaway. Het bedrijf heeft een solide reputatie opgebouwd door strikte normen te hanteren bij het verstrekken van polissen, wat bijdraagt aan een robuuste financiële positie. Ondanks zijn risicoaversie weet Chubb echter hard te groeien. Het afgelopen jaar groeide de omzet met 15% en de winst zelfs met 69%.

De aandelen van Chubb worden momenteel verhandeld tegen een relatief lage koers-winstverhouding van 12x. Een dergelijke lage waardering voor een relatief veilig en groeiend bedrijf is bijzonder interessant. Voor wie op zoek is naar een belegging in de verzekeringssector lijkt Chubb een aantrekkelijke optie om nader te onderzoeken.

  1. Occidental Petroleum (OXY): Het loopt gesmeerd

De derde aankoop van Warren Buffett is Occidental Petroleum (OXY), een van de grootste spelers in de upstream olie- en gasindustrie. Dit bedrijf produceerde het afgelopen kwartaal maar liefst 1,25 miljoen vaten per dag. Occidental Petroleum is niet alleen groot, maar ook succesvol. Dit jaar heeft het bedrijf in sneltempo de schulden afgebouwd en tegelijkertijd het dividend verhoogd.

Toch is niet alles koek en ei. Het bedrijf verwacht slechts bescheiden groei in de komende jaren, waarbij de winstgroei voornamelijk afhankelijk is van de olie- en gasprijzen. Dit kan problematisch zijn, vooral gezien het afkoelende economische klimaat. De recente daling van de Brent Crude-prijzen tot onder de 80 dollar per vat heeft het rendementspotentieel van het aandeel onder druk gezet, waardoor het voor Occidental moeilijker wordt om de S&P500 te verslaan.

"Niet iedereen mag zomaar een verzekering afsluiten bij Chubb, wat resulteert in relatief lage uitkeringen."

-

Daarnaast zijn er zorgen over de toenemende concurrentie van hernieuwbare energiebronnen en de mogelijk afnemende vraag naar olie. Toch verwachten de meeste experts dat de vraag naar olie in de komende jaren stabiel zal blijven groeien. Hoewel dit aandeel waarschijnlijk geen extreme koerswinsten zal opleveren, kan het voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele waarden een interessante optie zijn om nader te onderzoeken.

  

  1. Ulta Beauty Inc. (ULTA): A great business at a great price

 

Ulta Beauty is de grootste en succesvolste schoonheidsspecialist in de VS. Het bedrijf biedt beauty-liefhebbers een breed scala aan betaalbare schoonheidsproducten en salondiensten. Door klanten goed te behandelen, heeft Ulta Beauty een zeer loyaal ledenbestand opgebouwd. Maar hoe presteert dit bedrijf nu, en is het aandeel een koopje?

 

Ulta Beauty onderscheidt zich door kwaliteitsvolle producten tegen lage prijzen aan te bieden. Het bedrijf heeft vier belangrijke succesfactoren:

  • Kwaliteit tegen lage prijzen: Dit trekt een breed publiek aan.
  • Extra diensten in winkels: Naast schoonheidsproducten biedt Ulta Beauty ook schoonheidsdiensten aan, wat zorgt voor extra bezoekers in de winkels.
  • Samenwerking met Target: De 500 mini-winkels in Target-filialen zorgen voor nog meer bezoekers.
  • Een zeer sterk ledenbestand: Ulta Beauty heeft een ledenbestand wat in de buurt komt van een ‘Cult-Following’. Door jarenlang goedkoop kwaliteitsvolle producten aan te bieden heeft het nu een breed en snelgroeiend ledenbestand dat zweert bij zijn producten. Van de jaarlijkse verkopen wordt 95% aan terugkerende leden verkocht.

 

Daarnaast heeft Ulta Beauty een sterke online aanwezigheid. Hoewel het bedrijf marktaandeel verliest aan Amazon, blijven de online verkopen groeien.

 

Dit succes leidde tot een indrukwekkende winstgroei. In de afgelopen vijf jaar is de winst meer dan verdubbeld (van $12,15 naar $26,03 per aandeel), terwijl de omzet met 40% steeg. Dankzij efficiënte kostenbeheersing en aandeleninkoop heeft Ulta Beauty hoge marges en een sterke financiële positie.

 

Door de snelle groei en hoge marges werd Ulta Beauty lange tijd hoog gewaardeerd. Maar toen recessie-angsten de markt bereikten, werden beleggers terughoudender. Retailers doen het doorgaans slecht in een recessie, waardoor de markt de waardering van Ulta Beauty verlaagde van 30x de winst naar 20x de winst. De markt schrok en het bedrijf werd hard afgestraft. Ulta werd even gewaardeerd tegen slechts 12x de winst. Voor een bedrijf dat doorgaans noteert tegen een waardering van 30x de winst leek dit erg goedkoop. Niet geheel toevallig stapte Buffet rond deze tijd in.

 

Tegen de huidige prijzen lijkt Ulta Beauty goedkoop. Een waardering van 14 keer de winst past doorgaans bij een bedrijf dat niet of nauwelijks groeit. Maar Ulta Beauty groeit nog steeds, al is het in een lager tempo. De omzet en winst overtroffen de verwachtingen, en het bedrijf verwacht nog steeds een groei van ongeveer 6% dit jaar. Tevens hebben de meeste retailers dalende verkopen in reeds bestaande winkels (Comparable Sales), terwijl Ulta ook dit jaar een groei van 2-3% optekent. De kans is groot dat deze lagere groei tijdelijk is.

 

  1. Heico Corp (HEI- US4228062083)

Heico Corporation, actief in de luchtvaart- en defensie-industrie, heeft een indrukwekkende staat van dienst met jaarlijkse groeipercentages van meer dan 20%. Het bedrijf richt zich zowel op organische groei als overnames. Het heeft sinds 1990 bijna honderd overnames gedaan. Heico genereert omzet via de Flight Support Group (FSG) en de Electronic Technologies Group (ETG), waarbij ETG goed is voor 44% van de omzet.

De lange termijn groei van Heico is sterk met een omzetgroei van 15,2% en ebitda-groei van 17,6% over de afgelopen 20 jaar. Over het tweede kwartaal rapporteerde het bedrijf een omzet van 955 miljoen dollar en sterke marges van 23,0% voor FSG en 23,6% voor ETG. De netto schuld bedraagt 2,19 miljard dollar met een Net Debt to EBITDA-ratio van 2,45x. Na de recente Wencor-overname verwacht Heico deze ratio terug te brengen naar 2,0x binnen 1 tot 1,5 jaar.

Heico wordt momenteel gewaardeerd tegen een ev/ebitda multiple van 32,6x, wat hoger is dan het historische gemiddelde van 25,5x. De huidige waardering reflecteert de premium die beleggers bereid zijn te betalen voor de kwaliteit en consistente prestaties van het bedrijf. Ondanks de indrukwekkende prestaties en de sterke marktpositie is de waardering momenteel hoog, wat suggereert dat de aandelen duur kunnen zijn op dit moment.

 

Het volledige artikel van analist David Dijkman kan je lezen op de website www.deaandeelhouder.nl