Een meerwaardetaks op aandelen is een stap in de verkeerde richting voor de Belgische economie.
- Een belasting meer op investeringen is contraproductief
Het belasten van aandelenopbrengsten ontmoedigt investeringen, wat op zijn beurt de economische groei afremt. Investeerders zullen minder geneigd zijn kapitaal te
steken in ondernemingen en innovatieve projecten, wat leidt tot minder groei, innovatie en werkgelegenheid. Investeringen zijn de motor van de economie, en het belasten ervan is een rem op vooruitgang.
- Investeringsgeld is reeds belast
Het geld dat beleggers gebruiken om te investeren in aandelen is al onderworpen aan andere vormen van belasting, zoals inkomens- of bedrijfsbelastingen. Een
meerwaardetaks zou een dubbele belasting betekenen. Dit creëert een onrechtvaardige last voor beleggers, die reeds hun bijdrage aan de schatkist geleverd hebben.
"Investeringen zijn de motor van de economie, en het belasten ervan is een rem op vooruitgang."
-- Belastingen heffen op beleggers betekent geld voor investeringen doorsluizen naar overdreven en inefficiënte Staatsuitgaven
In plaats van de privésector te laten groeien, zou een meerwaardetaks het geld verleggen naar overheidsuitgaven. België heeft al een geschiedenis van hoge overheidsuitgaven, en extra belastinginkomsten worden vaak gebruikt om die uitgaven verder te verhogen, zonder de nodige efficiëntie of verantwoording.
Het resultaat is dat productief kapitaal dat anders zou worden geïnvesteerd, wordt weggeleid naar pure uitgaven. Of vinden we dat het geld optimaal beheerd wordt? Denk maar aan de staat van ons wegennet, de bijhorende permanente files, het comfort van het openbaar vervoer, de netheid van onze steden en noem maar op.
- De belegger is fiscaal gevoelig en gaat dus de beurs de rug toekeren
Beleggers zijn uiterst gevoelig voor fiscale prikkels. Als een meerwaardetaks wordt ingevoerd, zullen velen ervoor kiezen om minder in aandelen te beleggen, of zelfs de Belgische markt de rug toe te keren. Dit zal leiden tot een daling van de waarde van aandelen en een vermindering van de liquiditeit op de markt, met negatieve gevolgen voor de economische stabiliteit en groei.
- België staat al in de top 3 van de meest belaste landen qua vermogen
België behoort wereldwijd tot de landen met de hoogste belastingdruk op vermogen. Het toevoegen van een meerwaardetaks zou deze mistoestand alleen maar verergeren. Terwijl andere landen belastingmaatregelen treffen om beleggingen te stimuleren en het vestigingsklimaat te verbeteren, maakt België zichzelf steeds minder aantrekkelijk voor kapitaal en talent.
- Gaan De Wever en Bouchez een nieuwe versie van de Di Rupo-taks invoeren?
Een vorige regering onder leiding van Elio Di Rupo voerde reeds belastingen in op meerwaarden op aandelen. Het is de vraag of N-VA en MR, met partijvoorzitters zoals Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez, bereid zijn om dezelfde fouten te herhalen.
De vraag is of zij de creativiteit en durf hebben om alternatieven te zoeken die investeringen aanmoedigen in plaats van te straffen. Het invoeren van een nieuwe taks zou een herhaling zijn van een beleid dat al eerder averechts heeft gewerkt.
"België behoort wereldwijd tot de landen met de hoogste belastingdruk op vermogen. "
-Conclusie
De invoering van een meerwaardetaks op aandelen is een slecht idee voor België. Het ontmoedigt investeringen, creëert dubbele belasting en zet verdere druk op een al zwaar belaste economie. In plaats van beleggers te straffen, moet de overheid beleid ontwikkelen dat economische groei bevordert door investeringen aan te moedigen en verantwoord om te gaan met publieke middelen.