Elke koersopflakkering leidt tot klamme handjes

Na een paar warme maanden verlof knopen we terug aan met de beurs. Op koersniveau waren de eerste zes maanden van het jaar geen succes. Toen De Tijd op 25 juni de aandelenkeuzes van de analisten voor de tweede helft van het jaar kenbaar maakte, gebeurde dat onder de titel: “Veilige havens moeten u door beursstorm loodsen.” De keuze viel op defensieve aandelen en dat is bijna synoniem van goed geleide holdings of financiële participatiemaatschappijen. GBL kwam er als nummer 1 uit, gevolgd door Ackermans & van Haaren, gevolgd door D'Ieteren dat nu ook als holding gerangschikt wordt.

 

De Tijd titelde enkele dagen later dat het om het slechtste beurshalfjaar ging sinds de financiële crisis in 2008. De Europese beurzen verloren 19,7% en de BEL20 14,7%. Maar de maand juli viel goed mee en om nog bij De Tijd te blijven “Amsterdam is de zomertopper van Europa”. Dat dankt het Damrak aan het technologiegehalte (Adyen, Besi, ASMI, ASML, e.a.). De Amsterdamse beurs noteert daarenboven enkele interessante holdings, zoals Prosus bijvoorbeeld. Recent kwam daar een afvallig Italiaans aandeel bij: Exor.

"Brederode en Sofina hebben ondertussen hun te zwaar afgestrafte koersen verlaten."

- Roland Van der Elst

De jongste maanden signaleerden we dat we over het Belgisch muurtje keken. We inspireerden ons daarvoor op de lijst van Bank Degroof Petercam. Op die lange lijst stonden einde juni maar 6 aandelen meer op de kooplijst: Brederode, D'Ieteren, Eurazeo, Exor, Prosus en Sofina. Brederode en Sofina hebben ondertussen hun te zwaar afgestrafte koersen verlaten en we kijken benieuwd uit naar de halfjaarresultaten. Ja, er waren zware afstraffingen en dus formidabele aankoopkansen. Prosus ging op een bepaald ogenblik over de toonbank rond 40 euro. Nu staan we 60% hoger. En wat dan te zeggen van Sofina dat meer dan gehalveerd werd? Alleszins is het een illustratie dat men als belegger het hoofd koel moet houden. Als men toch wil panikeren, moet men het als eerste proberen te doen!

 

Maar nog even over de nieuwkomer Exor. Bij aankoop van portefeuillemaatschappijen op vreemde beurzen wordt men soms verrast door onverwachte buitenlandse kosten en/of belastingen, om nog niet over de dubbele roerende voorheffing te spreken. Bij Exor waren er die kosten op de beurs van Milaan. Nu koopt men in Nederland tegen dezelfde kosten als in België.

 

Bij Exor staat Ferrari voor een derde van de intrinsieke waarde. Het tweede belangrijkste belang is Stellantis, nog een autoconstructeur. De cyclische auto-industrie is nooit mijn favoriete sector geweest. Recent was er toch een aanbeveling in De Standaard van Patrick Casselman, analist BNP Paribas Fortis, onze lezers wel bekend, voor Stellantis. We citeren selectief: “Deze autoproducent (Chrysler, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo, enz.) realiseert ondanks de moeilijke markt nog altijd omzetgroei en zelfs een recordwinstmarge van 14%. De sterk verhoogde winstmarge is grotendeels structureel. De belangrijkste reden om dit aandeel te kopen is de belachelijk lage waardering: k/w van slechts 3.” (De Standaard 6/8)

 

Let op, we zijn aan het informeren en niet aan het aanbevelen. Wie lage koers/winstverhoudingen zoekt, vindt ze ook bij andere autobouwers. Dan moeten we toch even met de ogen knipperen als we de geschatte k/w voor Lotus zien voor 2023: 40. De winstgroei in het eerste semester 7%. Zo een vergelijking gaat natuurlijk niet op. Het illustreert wel dat er voor elk wat wils is op de beurs als men maar rekening houdt met risicospreiding.

 

En om met Exor te besluiten: Bank Degroof Petercam heeft een koersdoel van 102 euro bij een koers rond 66 euro. De onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde bedraagt 45%. Ondertussen al meer. Exor staat nipt niet in de top-10 van de sterkst presterende holdings en portefeuillemaatschappijen van de laatste 10 jaar. Degroof Petercam geeft het volgende klassement. Op nr. 1 staat Investor met een onwaarschijnlijke 21,2% per jaar. D'Ieteren moet daarvoor niet veel onderdoen met 18,9%, op de voet gevolgd door Brederode met 18,3%. Volgen dan in volgorde: Peugeot Invest, Luxempart, Eurazeo, Sofina, Quest for Growth, Tubize en AvH als tiende met nog altijd een groei van 10,9%. Natuurlijk, het verleden is dood en de toekomst is gebouwd op veronderstellingen!

 

En als we het over goedkoop hebben, dan willen we vandaag toch enkele Belgische industriële waarden noemen. Barco kende een mooi halfjaar. In de eerste zes maanden steeg de omzet met bijna een derde. Er wordt op een hogere winstmarge gerekend. Met meer dan 10% van de omzet die jaarlijks naar onderzoek gaat, kan er vertrouwen zijn dat er in de toekomst nog hoogwaardige technologische producten op de markt zullen komen. De koers draaide lang rond 20 euro en kwam daar nu van los.

 

“Bekaert heeft er een sterk halfjaar opzitten, ondanks uitdagende macro-economische omstandigheden” wist De Tijd te melden (30.7 jl.). Dat was goed nieuws dat de markt kon appreciëren. Waar de koers einde vorig jaar nog tegen 45 euro aantikte, was het aandeel in het voorjaar, toen alle aandelen naar beneden donderden, maar 30 euro meer waard. Ondertussen kocht en koopt Bekaert systematisch voor belangrijke bedragen aandelen in. Onlangs werden er 1,5 miljoen vernietigd. Het goede nieuws was goed voor een koersopstoot naar 35 euro, maar het bleek achteraf niet mogelijk om dat niveau aan te houden.

 

Het is een vaststelling die we dikwijls doen na de publicatie van degelijke resultaten: even veert de koers op om even snel terug lagere posities in te nemen. Klamme handjes die nog altijd van koersherstel willen profiteren om te verkopen? Ja, uitdagingen zijn er nog genoeg: de rente, de oorlog, de verhouding tussen Amerika en China, de moeilijke bevoorrading, de gasprijzen, te veel om op te noemen. Kroffinvest kwam met een uitgebreid en degelijk positief rapport (nr. 1055) met als besluit: “Bekaert wordt nog niet naar waarde geschat door beleggers en analisten.”

 

En wat te denken van Solvay? “Kwartaalresultaat bereikt record”, zo opende Testaankoop Invest de commentaar maar met toch als conclusie: “hoewel het aandeel ondergewaardeerd is (boekwaarde geschat op 89 euro) en aangezien Solvay voor het tweede halfjaar in het beste geval tipt op een stabiele EBITDA, raden we u aan om niet halsoverkop te kopen. Houden.” Welke analist durft in dit onzeker klimaat, met een recessie die eraan komt of al begonnen is, nog zijn nek uitsteken? Wie over de huidige hindernissen wil kijken, ziet een sterk management dat stelselmatig waarde creëert. Ziet ook een groep die houdt aan een stevige dividenduitkering, netto (meer dan) 3%. Dat kan nog beter via de Solvac aandelen op naam: netto bijna 4%. Probleem is dat bepaalde tussenpersonen Solvac afraden omwille van de rompslomp waarvoor ze kosten aanrekenen.

 

Over naar Umicore. Waar is de tijd dat Umicore tegen 60 euro noteerde? Toch maar een goed jaar geleden. “We zetten op één na beste resultaat neer in een ernstig verstoorde omgeving” verklaarde de nieuwe CEO in het halfjaarrapport. En de koers? Die veerde even op en schommelt nu terug rond 34 euro. Ja, die verstoorde omgeving zet aan tot voorzichtigheid. Ook de analistenrapporten zetten aan tot voorzichtigheid. Het merendeel geeft een verkoopadvies. En dus gaan we terug naar 30 euro? Hopelijk veren de edelemetaalprijzen dit najaar op. De recyclage van metalen kan een sterke winstbijdrage leveren.

 

We zouden nog heel wat semestriële resultaten kunnen bespreken. Tessenderlo is nooit snel met rapporteren, maar het is ook een voorbeeld van een goedkoop aandeel. We sluiten dit artikel af juist voor we vernemen hoe het eerste halfjaar geweest is. Kempen anticipeert nog snel met de titel: “Te goedkoop om te negeren.” Argumenten genoeg: “gewaardeerd op minder dan 3 maal de bedrijfswinst. Actief in groeimarkten met hoge marges. Geëvolueerd naar een meer gediversifieerd en minder cyclisch bedrijf.” Het gevolg is een koersdoel van 48 euro. Op dit ogenblik meer dan 50% boven de huidige koers. Allen daarheen? Alleszins wil ik eerst die resultaten zien. Anderzijds is het zo dat we ons niet te snel mogen laten verleiden door koersdoelen van analisten die extreem boven de noteringen uitsteken, zeker als ze al enkele maanden oud zijn. Aanpassingen naar omlaag kunnen achteraf snel gemaakt worden. Hopelijk is dat bij Tessenderlo dus niet nodig.

 

Tot de aandelen die alleen positief blijven verrassen behoort ArgenX. Dat aandeel moet de oplopende verliezen van heel de biotechsector blijven goedmaken. In een heel andere sector, de verzekeringen, blijft Ageas het goed doen. Toch blijft de koers rond 41 euro onder de boekwaarde van 49 euro per aandeel. Het dividend wordt licht verhoogd en er komt een interimuitkering. Het behoort tot de weinige rendementswaarden in Brussel waarop men kan blijven vertrouwen.

 

En van vertrouwen gesproken, enkele maanden nadat Telenet stelde dat het jaarlijks 2,5 euro bruto zou uitkeren, wordt de kar gedraaid en wordt het veel minder. Nog verdere koersval tot gevolg, want vertrouwen is het hoogste goed in de financiële markten. En nu een cynische reactie: een uitkoopbod? Foei! Afwachten wat op de capital markets dag gezegd wordt einde september. “Het aandeel Telenet is in vrije val en de halfjaarcijfers zijn bescheiden. Toch blijft de CEO optimistisch.” (De Tijd 29/7) Inderdaad, 2 miljard investeren in fiber zonder extra investeerders of bankleningen is niet iedereen gegeven. Hopelijk wordt het een rendabele investering. Voor de volgende maanden moet men het hebben van de doorgevoerde tariefverhogingen. Telenet is alleszins een aandeel waar de analisten hun koersdoelen spectaculair naar beneden gehaald hebben. Nu terug een rendementsaandeel?

 

We zouden nog verder kunnen gaan met het overlopen van resultaten. Die zijn doorgaans goed. Maar ondertussen zijn de koersen terug aan het dalen en betreuren we dat we niet links en rechts wat winsten genomen hebben. Het lijkt nu echt een tradersmarkt te zijn met sterk op en neergaande koersen in functie van de laatste berichten over de gas- en olieprijzen, het al dan niet in recessie zijn, de stijgende of dalende inflatiecijfers, enz. Wie voor de lange termijn gaat, ziet een aantal (onwaarschijnlijk?) lage koersen. Wie de markten op korte termijn bekijkt, kan beter niet naar de koersen kijken!

 

Het blijft alleszins een kwestie van voorzichtig te zijn en altijd te blijven. We hebben de laatste weken toch enkele koersdalingen gezien, die we niet voor mogelijk achtten. We hebben het over Mithra. We hebben het over Unifiedpost. De ervaring heeft mij in al die jaren geleerd dat men onmiddellijk moet verkopen als men er niet meer in gelooft. Sommigen werpen echter slechts de handschoen in de ring na koersdalingen van 70, 80 of meer procent. Dat heeft niet veel zin. Er kan altijd nog iets positief gebeuren. Bij Mithra was het de instap van Marc Coucke. Bij Unifiedpost was het de verklaring dat men niet meer voor groei maar voor cashflow zou gaan. En ook Marc Coucke natuurlijk. In beide gevallen: zeer forse koerswinsten vanuit zeer lage noteringen. En wat zien we enkele dagen later; terug naar af. De forse verwateringen door het toenemend/toegenomen aantal aandelen mag niet uit het oog verloren worden.

 

 

We herhalen dus dat we de indruk hebben dat elke koersopflakkering leidt tot verkopen door klamme handjes of door korte termijn traders, die vastgesteld hebben dat met zoveel politieke, economische en financiële problemen een lange termijn koershausse niet voor morgen, evenmin voor overmorgen is. Dat belet ons niet om toch in de markten te blijven en de koersen op te volgen op zoek naar de rendabele koop voor de toekomst. En we verwijzen nog maar eens naar de VS en de kracht van de Amerikaanse dollar. Amerika staat er alleszins veel beter voor dan ons Europees werelddeel, niet in het minst door het dynamisme van de bevolking. Wij wonen inderdaad in het avondland. En gelukkig dat de meeste van onze Belgische ondernemingen op de wereld gericht zijn, want van de Belgische politiek moet ook weinig toekomstgericht verwacht worden.

 

Tot slot: bij dalende beurzen worden de kortingen op de intrinsieke waarde bij holdings en financiële participatiemaatschappijen doorgaans groter. Dat zien we nu gebeuren. De keuze moet gaat naar de best geleide, familiaal gecontroleerde, met de meeste beleggingsjaren op de teller. Veel succes!

 

Roland Van der Elst

23.08.2022