GASCADE en Fluxys werken samen aan twee strategische infrastructuurprojecten om de waterstofeconomie in Duitsland een duw in de rug te geven (06.07.2022)
GASCADE en Fluxys werken samen aan twee strategische infrastructuurprojecten om de waterstofeconomie in Duitsland een duw in de rug te geven
GASCADE en Fluxys zijn al langer partners in pijpleidinginfrastructuur en slaan nu de handen in elkaar voor twee strategische projecten om de waterstofeconomie in Duitsland vorm te geven: doing hydrogen en AquaDuctus. Die infrastructuurprojecten hebben als doel de afnemers van waterstof te verbinden met onshore en offshore waterstofproducenten en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de Duitse inspanningen om te decarboniseren.
Doing hydrogen is het grootschalige leidingproject om de waterstofmarkt in het oosten van Duitsland op gang te brengen, dat tegen 2027 operationeel moet zijn. Het project van GASCADE en Fluxys betreft een nog aan te leggen strategische leiding van 50 kilometer vanuit de regio van Rostock aan de Baltische Zee naar het zuiden, als onderdeel van het waterstofnet in het oosten van Duitsland. Die infrastructuur legt de basis voor een sterke waterstofdraaischijf die productie, opslag en vraag met elkaar verbindt.
AquaDuctus is een grootschalig gefaseerd offshore leidingproject om efficiënt waterstof, geproduceerd door de windmolenparken in de Noordzee, naar het waterstofnet op het Duitse vasteland te vervoeren. In de eerste fase van AquaDuctus worden de eerste offshore elektrolysers verbonden met Helgoland tegen eind 2026. In de volgende fases wordt het offshore leidingennet van AquaDuctus uitgebouwd tot een waterstofcorridor die tot 1 miljoen ton waterstof naar Duitsland kan vervoeren tegen 2035.
De leidingprojecten van GASCADE en Fluxys zijn essentiële bouwstenen om de decarboniseringsdoelstellingen van de Europese Green Deal en het recente REPowerEU-pakket te halen. Daarom heeft het Duitse ministerie voor Economische Zaken en Klimaat ze geselecteerd als belangrijke projecten van gemeenschappelijk Europees belang (IPCEI).
"Door die projecten te realiseren dragen we bij tot de inspanningen van Duitsland en de EU om te decarboniseren. We geven de toekomstige waterstofmarkt actief vorm door de vereiste infrastructuur ter beschikking te stellen zodat de waterstofeconomie in Duitsland tijdig van start kan gaan", benadrukt Christoph von dem Bussche, gedelegeerd bestuurder van GASCADE.
"Onze verbintenis om de vereiste infrastructuur ter beschikking te stellen om de doelstelling van netto nul uitstoot te bereiken, staat centraal in de strategie van Fluxys”, zegt Pascal De Buck, gedelegeerd bestuurder en CEO van Fluxys. "De leidingprojecten van GASCADE en Fluxys zijn belangrijke puzzelstukken van de groene transitie en passen perfect in de visie van een Europese waterstofruggengraat als essentiële infrastructuur voor een succesvolle en efficiënte decarbonisering."