Gelukkiger en gezonder
Jazeker, een financiele planning heeft wel degelijk effect op jouw leven. Beleggen gaat over zoveel meer dan centen; investeren betekent volop deelnemen aan de economie, aan de maatschappij, aan het leven. Geld maakt niet gelukkig, maar er aandacht voor hebben heeft toch vooral positieve gevolgen en niet alleen voor je portefeuille. Daar staan we zelden bij stil, dus dank aan Ramon Wernsen voor het leuke artikel in de januari-editie van VFP.NL over gezondheid, geluk en financiele zekerheid.
Daarom is het ‘CMI-flow ratio’ rapport van EFAMA (met dank aan Dir. Tanquy van de Werve vind je het volledige rapport in bijlage) zo interessant. Deze ratio geeft de verhouding weer tussen spaarboekjes en financiele instrumenten bij huishoudens in Europa, en koppelt daar concrete suggesties voor beleidsmaatregelen aan.
Sinds 2015 vloeiden onze centen voornamelijk naar spaardeposito’s terwijl de beleggingen in 5 van de 8 jaren geld zagen uitstromen. De uitzondering is 2022 waarin terug meer mensen de weg naar de beurs vonden. Ruwweg bestaat de familiale kapitaalbasis in Europa voor 41% uit pensioen en levensverzekeringsproducten, plus 10.5% beleggingsfondsen, 1.8% obligaties en 5.6% beursgenoteerde aandelen. Specifiek voor Belgie noteren we 7% in aandelen, 2% obligaties, 23% fondsen en 23% in pensioen- en levensverzekeringsproducten, naast 44% van onze reserves in spaarproducten.
"Ongeacht voor welke partij je stemt, vraag welke initiatieven zij neemt om beleggen te stimuleren."
-Natuurlijk maakten we de voorbije jaren de coronacrisis, de stijging van de rente en correctie op de aandelenmarkten mee, terwijl onzekerheid het publiek net weg jaagt van de beurs. Zeker op korte termijn, terwijl een belegger net op langere termijn moet denken om te kunnen genieten van dat geluks- en gezondheidseffect.
Denken op langere termijn is moeilijk zonder kennis en inzicht in financien. We moeten niet allemaal economoom worden maar een basiskennis is noodzakelijk. En daarin speelt Belgie in de tweede klasse, waardoor het grootste deel van onze welvaart werkloos aan de zijlijn blijft staan. Dat heeft een enorme sociale kostprijs. Dat moet beter! Voor ons, onze ouders en onze kinderen: onze sociale welvaartstaat kan niet blijven draaien zonder de stuwing van investeringen.
Ongeacht voor welke partij je stemt, vraag welke initiatieven zij neemt om beleggen te stimuleren. Suggereer en passant een fiscale aanmoediging. Als het kan voor die staatslening vorig jaar, kan het ook voor de kleine en middelgrote aandelen op de beurs van Brussel, Cooreman nog eens aan toe. Eis een vereenvoudiging van de werknemersparticipatie, bijvoorbeeld als onderdeel van cafetariaplannen. Vraag wanneer de PEPP (Pan Europese Pensioen Producten) eindelijk beschikbaar zullen zijn in Belgie, want de schaalvoordelen zorgen voor lagere kosten en beter rendement, terwijl je er de Europese economie terug op toerental mee kan helpen.
Door je lidmaatschap van VFB help je ons deze boodschap uitdragen. Jij draagt dus alvast je steentje bij, maar breng gerust nog wat vrienden mee. Samen staan we sterker en geraken we verder. Veel leesplezier.