Greenhill Capital laat studenten kennismaken met de beurs

Greenhill Capital is een open beleggingsclub die studenten wil laten kennismaken met beleggen. 90 leden namen ook deel aan de Beursrally, de beleggerscompetitie van de krant De Tijd die liep tot eind januari. De winnaars van de interne competitie bij Greenhill Capital kregen een jaar lidmaatschap bij VFB cadeau. De winnaar, Brecht Van de Vycere, en het nummer twee, Stijn Vaessens, vertellen hoe zij de wedstrijd hebben beleefd en over hun ervaringen als belegger.

De winnaar: Brecht Van de Vyvere (20 jaar, student handelsingenieur in de beleidsinformatica)

Deze editie van de Beursrally was mijn derde deelname. Mijn interesse in beleggen is begonnen toen ik uit verveling wat filmpjes op YouTube aan het bekijken was, tot er op een gegeven moment een video omtrent aandelen afspeelde. Zo ontdekte ik de fascinerende wereld van beleggen en begon ik er wat research rond te doen.  

In het begin van mijn belegginsavontuur vond ik een aandeel dat me interessant leek, omdat het analistenkoersdoel ver boven de koers op dat moment lag. Zonder iets te weten over de omzet, groei, marges of management ging ik naar mijn vader en probeerde hem te overtuigen dat specifieke aandeel te kopen. Tegen mijn verwachtingen in kocht hij het aandeel en met wat beginnersgeluk verliep het goed en behaalden we een rendement van 50% in enkele weken. Jong en onbezonnen, vroeg ik mijn vader of ik ook mocht beleggen met mijn eigen geld. Als leergeld mocht ik 1000 euro van mijn spaarrekening halen om mijn eerste stappen op de beurs te zetten. Ik was toen 14 jaar.

Maar dit verliep niet zoals gepland. Na enkele trades en het speculeren met turbo’s en opties stond dit bedrag snel op nul. Dit was voor mij een enorm pijnlijk moment, waarbij ik besloot om te stoppen met beleggen met mijn eigen geld. Achteraf gezien is dit tot op heden de meest leerrijke ervaring geweest in mijn leven. Op dat moment is er een besef gekomen wat geld is en het heeft mijn kijk erop volledig veranderd.

 

Een paar jaar later besloot ik om met enkele vrienden toch eens mee te doen met de Beursrally en zette tegen mijn verwachtingen in een redelijke prestatie neer. Ik viel jammer genoeg niet in de prijzen. Het positieve aan de deelname was dat mijn interesse in beleggen teruggekomen was. Om de daad bij het woord te voegen besloot ik een lijst te maken van alle fouten uit mijn vorige ervaring en hoe ik in de toekomst zou gaan beleggen. Tot op heden gebruik ik nog altijd deze strategie. Ze is toegespitst op mijn risicoprofiel en heeft zijn vruchten de laatste jaren zeker afgeworpen.

Waar mijn research altijd begint, is een aantrekkelijk bedrijf zoeken. Dat is voor de handliggend, maar uit onderzoek blijkt dat veel beleggers niet eens weten waarin ze beleggen. Daarom bekijk ik altijd eerst wat het bedrijf doet vooraleer ik de cijfers analyseer. Mijn focus ligt op jonge, innovatieve groeibedrijven in aantrekkelijke sectoren met een mooi toekomstperspectief. Dit zag je duidelijk aan mijn Beursrallyportefeuille met bedrijven als Tesla en Palantir.

Een ander belangrijk punt van mijn beleggersstrategie is de branding en hoe consumenten kijken naar de producten van het bedrijf. Als belangrijke maatstaf hiervoor is het handig om naar de NPS (net promotor score) te kijken. We evolueren naar een tijdperk waar branding een belangrijke factor gaat worden om de concurrentie voor te kunnen blijven en om marktmacht te hebben. Mooie voorbeelden hiervan zijn Apple of Peloton, waar ik zelf net heb in geïnvesteerd.

Wat ik ondertussen geleerd heb, is om geen analistenkoersdoelen meer te betrekken in mijn analyses, omdat deze koersdoelen op een te korte termijn gericht zijn. Een koersdoel is voor de komende 12 maanden, maar ik investeer normaal op lange termijn. Uiteindelijk lopen de analisten altijd achter de feiten aan bij groeibedrijven. Volgens mij onderschatten te veel beleggers de groei van dergelijke bedrijven. Als waarderingsparameter gebruik ik dan meestal een DCF-model en als multiple de P/S-ratio.

Tot slot wil ik ook Greenhill Capital bedanken, omdat zij de beurs voor jongeren aantrekkelijk maken. Er is te weinig investeringsdrang bij particulieren. Dit is zonde als je ziet welke returns je kan halen met een beredeneerd plan. 

 

De runner-up: Stijn Vaessens (22 jaar, student handelsingenieur in Risk en Finance)

 Een wereldwijde pandemie en mijn vaders’ abonnement bij De Tijd, meer was er niet nodig om mij dit jaar voor het eerst te doen deelnemen aan de Beursrally van De Tijd. Een uitzondering was ik zeker niet, aangezien er dit jaar een 6000-tal studenten meededen van over heel Vlaanderen, goed voor 1/5de van alle deelnemers. Het concept van de Beursrally is simpel: iedere deelnemer start met 52 000 virtuele euro’s en tracht met zijn portefeuille een zo hoog mogelijk rendement te behalen. 

Voor mijn deelname aan de Beursrally kende ik al het een en ander over beleggen dankzij mijn studies handelsingenieur en dankzij mijn lidmaatschap bij Greenhill Capital, maar het ontbrak mij aan praktische ervaring. Greenhill Capital is een open beleggingsclub voor studenten waarbij iedere student 400 euro investeert en vervolgens mee kan helpen bij het beheren van de portefeuille. Daarnaast organiseren ze wekelijks lezingen waar professionele beleggers hun kennis en inzichten met ons delen, iets wat tijdens de Beursrally zeker van pas kwam. Ook binnen Greenhill Capital werd bij aanvang van de Beursrally een interne competitie opgestart waaraan uiteindelijk zo’n 90 leden deelnamen.

Mijn initiële strategie bestond eruit om een zeer risicovolle portefeuille samen te stellen (high risk, high reward) die volledig steunde op de verwachting dat er veel perspectief en optimisme zou bestaan op de aandelenmarkten tegen het einde van de Beursrally (22 januari 2021). Ik hoopte dat er gedurende deze periode mooie rendementen gemaakt konden worden op bedrijven die het hardste afzien door de pandemie. Denk aan aandelen als Kinepolis, AB Inbev en aandelen uit de luchtvaartsector. Bij de start van de Beursrally (16 november 2020) zaten we namelijk in een strenge tweede lockdown en werd het nieuws omtrent de vaccins concreter. Het plan was om deze portefeuille zeer passief te beheren aangezien ik niet te veel tijd in de Beursrally wenste te steken. Dit plan zou echter niet lang standhouden.

Het werd al snel duidelijk (mede door de berichtgeving in de media) dat mijn veronderstellingen over een rooskleurigere situatie in de toekomst redelijk naïef waren. Ik miste de eerste enorme stijgingen van Tesla en besloot om het over een heel andere boeg te gooien. Nog negen weken te gaan en ik had er nog steeds goede hoop op dat ik kon winnen. Mijn nieuwe strategie bestond eruit om toch maar wat actiever bezig te zijn met mijn portefeuille, wat ik ook wel leuk vond ter ontspanning tussen de vele groepswerken aan de KU Leuven.

 

"Ik verrichte veel opzoekwerk en wist er al snel achter te komen dat vooral duurzame aandelen zoals Fastned, Accsys en Alfen zeer populair waren"

-

Ik verrichte veel opzoekwerk en wist er al snel achter te komen dat vooral duurzame aandelen zoals Fastned, Accsys en Alfen zeer populair waren. Uiteraard onderzocht ik ook een hele hoop andere bedrijven om mijn portefeuille te diversifiëren. Daarom trachtte ik ook steeds ongeveer gelijke hoeveelheden in dollar en euro geïnvesteerd te houden.

Aangezien de Beursrally 10 weken duurde, had het zoeken naar lange-termijn-trends geen zin. De beurzen waren tijdens de Beursrally ook zeer volatiel, dus nam ik mezelf voor om telkens winsten te nemen wanneer een aandeel meer dan 15% was gestegen. Natuurlijk liep ik hierdoor ook regelmatig rendementen mis.