Hoe gebeurt de waardering van beursgenoteerde aandelen voor de toepassing van de erfbelasting (Vlaams Gewest)? (Tiberghien Advocaten)

Gelet op de aanhoudende Covid-19-crisis werd inmiddels het Vlaams Nooddecreet2 goedgekeurd. Voor de waardering van beursgenoteerde aandelen voor de toepassing van de erfbelasting wordt tijdelijk een afwijkende regeling voorzien.
Voor overlijdens van 13 november 20193 tot en met 30 september 2020, kunnen de erfgenamen ook kiezen om de beurswaarde aan te geven van 3 maanden na het overlijden. De overige keuzemomenten (waardering op datum van overlijden, dan wel de beurswaarde van 1 of 2 maanden na het overlijden) blijven ook nog steeds mogelijk. Erfgenamen van iemand die overleden is op 25 november 2019 kunnen er nu dus ook voor kiezen om de beurswaarde van februari 2020 aan te geven. 
Daarenboven wordt er eveneens een overgangsmaatregel voorzien voor reeds ingediende aangiftes waarvan de initiële aangiftetermijn verstrijkt tussen 13 maart 2020 en 21 april 2020. Als erfgenamen in die situatie alsnog beroep willen doen op het extra moment van waardering, kunnen zij hun keuze aanpassen door een nieuwe aangifte in te dienen bij de Vlaamse Belastingdienst. Deze nieuwe aangifte moet worden ingediend binnen de vier4 maanden vanaf het verstrijken van de initiële aangiftetermijn.

Klik hier