Iedereen belegger! Verslag van de VFB Happening 2025

Zaterdag blies VFB verzamelen in Gent voor de Happening, de jaarlijkse hoogmis voor al wie spaart en belegt. Hieronder leest u een greep uit een dag vol informatie, tips en warme ontmoetingen.
Vincent Van Dessel: ‘Wij vertegenwoordigen 1 miljoen mensen’
Nog voor het eerste woord was gevallen, was de Happening al een succes. Liefst 2000 mensen – jong, oud, ervaren en aspirant – hadden zich ingeschreven voor de jaarlijkse hoogmis voor de particuliere belegger. In het ICC in Gent was het grote auditorium dan ook al in alle vroegte volgelopen, goed voor meer dan 900 mensen in de zaal. De nieuwe voorzitter van VFB, Vincent Van Dessel, mocht de dag aftrappen met een warm pleidooi voor beleggen en het belang van de beurs voor de economie. Later op de dag werd op dezelfde plaats zijn voorganger Eric Bosman in de bloemen gezet voor zijn jarenlange inzet. In het openingswoord had Van Dessel het ook over de meerwaardebelasting die het fiscale plaatje voor beleggers dreigt te verzwaren. VFB plant die taks te bestrijden. “Beleggers betalen in dit land al veel belastingen. Ze dragen dus al bij aan de maatschappij. Niet alleen financieel, maar ook door bijvoorbeeld onderzoek en ontwikkeling te financieren.” Hij besloot met een warme oproep. “Eigenlijk vertegenwoordigt VFB ongeveer 1 miljoen mensen. Wij rekenen op jullie om onze stem te laten horen.”
Macro & assetallocatie: ‘Zelden zoveel opportuniteiten gezien’
Jef Poortmans, journalist van Trends Kanaal Z, mocht de ochtendsessie in het grote auditorium op gang trappen. Hij haalde de mosterd bij een populaire tv-show om te starten met een fotoquiz ‘De slimste econoom/strateeg ter wereld’. Hans Dewachter (hoofdeconoom KBC) en Philippe Gijsels (hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis) moesten aan de hand van beelden onder meer DeepSeek, Rheinmettal en de opvolger van Warren Buffett raden. Enkel die laatste bleek nog onbekend. Dewachter begon met een blik op het grote vraagteken van vandaag, de staat van de wereldeconomie. “Het tijdperk van convergentie, waarin de Amerikaanse economie een versnelling hoger draaide dan de rest en de wereld uit elkaar groeide, lijkt voorbij”, oordeelt de econoom. Gijsels pikte daarop in en ziet het einde van de erg lonende strategie om gewoon de index te kopiëren: “Ik geloof dat de tijd van stockpicking, van kort op de bal spelen, terug is. Ik doe dit vak al langer dan ik me wil herinneren en ik heb zelden zoveel opportuniteiten gezien.”
Thomas Laureys: ‘Geen risico nemen, is het grootste risico’
VFB-medewerker Thomas Laureys mocht de Concept Store aftrappen met een lezing over ‘Waarom beleggen’. Daarbij wees hij erop dat beleggen dé manier is om je geld te beschermen tegen de inflatie, terwijl het spaarboekje eigenlijk een verliesboekje is. “Geen risico nemen, is dus het grootste risico voor je koopkracht op lange termijn”, stelde hij. Verder stond hij ook stil bij de grote onzekerheid over de houdbaarheid van het Belgische pensioenstelsel. “Al beleggend een eigen pensioenpotje opbouwen is belangrijker dan ooit voor wie een goed pensioen wil.” Daarnaast werd nog stilgestaan bij hoe beleggen je kan helpen je levensdoelen te bereiken. “Wil je deeltijds werken? Of op een andere manier tijd kopen? Dan is beleggen de manier om dat te doen.” Ten slotte was er nog aandacht voor de sociale kant van beleggen. “Beleggen doe je niet alleen, zeker niet bij VFB. Onze leden bouwen waardevolle netwerken en vriendschappen uit op dit soort events. Als beleggers staan we samen sterker.”

Argenx: ‘Onze tweede blockbuster is in de maak’
Tim Van Hauwermeiren was de eerste ceo die het grote podium op mocht. Ondanks het internationale succes tekent de topman van de Belgische biotechtrots elk jaar trouw present om met de VFB-leden te spreken. “Bij onze beursgang in 2014 sprak De Tijd van een flop, maar op dezelfde dag kreeg ik een uitnodiging om een keynote te komen geven bij VFB. Zoiets vergeet je niet.” Na een ontroerend filmpje van een Britse vrouw die vertelt over de impact van het medicijn Vyvgart op haar leven, zette Van Hauwermeiren de pijplijn van Argenx uiteen. Momenteel lopen tien fase 2-studies en nog eens tien fase 3-studies. “Ik ken weinig bedrijven die zoveel studies hebben lopen. Dit is hoe je een groot, zelfstandig bedrijf bouwt.”
Daarnaast heeft Argenx nog vier nieuwe moleculen in fase 1 en is met Empa mogelijk “een tweede Vyvgart” op komst. “De eerste proeven in fase 2 zijn veelbelovend. Ik denk dat onze tweede blockbuster in de maak is.” Een groot risico zijn de besparingen bij de Amerikaanse toezichthouder. Overheden moeten ontvetten, maar de manier waarop baart ons zorgen. We moeten in de gaten houden of de FDA in staat zal zijn onze tijdslijn te volgen.”
Ilse De Witte: ‘Vrouwen beleggen beter dan mannen’
In de workshopzaal kon je terecht voor een brede waaier aan onderwerpen. Kort voor de middag gingen collega-journalisten Ilse De Witte en Jasper Vekeman met elkaar in gesprek over hun beider boeken. Vekeman is co-auteur van ‘Duurzaam beleggen, Laat je geld renderen voor jezelf en de wereld’. De Witte bracht recent ‘Vrouwen willen meer dan een roze creditcard’ uit, een baanbrekend werk over de relatie van vrouwen met geld. In deze sessie ging de schrijfster onder meer in tegen het idee dat vrouwen minder goed zijn in beleggen. “Er zijn minder vrouwen die beleggen, maar diegenen die beleggen, doen het beter dan mannen. Daar zijn onderzoeken over. Er zijn enkele typisch vrouwelijke karaktertrekken die beleggers kunnen helpen. Ze hebben bijvoorbeeld minder last van zelfoverschatting. Mannen handelen ook meer dan vrouwen en dat zou het verschil in rendement tussen mannen en vrouwen grotendeels verklaren.”
Ageas: ‘We surfen op een sterk commercieel momentum’
Wim Guilliams nam als cfo de honneurs waar in naam van de Belgische verzekeringsgroep Ageas. Hij stond onder meer stil bij de recente bedrijfsresultaten. “We kijken tevreden terug op een uitstekend jaar. Die lijn willen we doortrekken.” Verder wees hij op de stevige solvabiliteit. “Met een solvabiliteitsratio van 218 procent zitten we ver boven de wettelijke verplichting van 100 procent.” Dat zorgde er mee voor dat het dividend met 8 procent opgetrokken kon worden. En er was ook oog voor duurzaamheid. “We hebben expliciete targets vooropgesteld. Vooral op vlak van beleggingen en hoe we investeren in de transitie naar een duurzame wereld.” Guilliams keek ook naar de toekomst met het project Elevate 27. “We gaan meer focussen en vereenvoudigen. Daarom zullen we sterk inzetten op artificiële intelligentie (AI). Ook duurzaamheid staat centraal en zal alleen maar belangrijker worden in onze strategie.”
Montea: bijna een dividendaristocraat
De hele dag door kunnen bezoekers van de Happening halt houden aan een van de vijftig standen. Ze krijgen er de kans om met bedrijven in gesprek te gaan. Wij stoppen bij Montea, dat potjes honing uitdeelt. “Van een imker die bijen houdt op onze daken in Noord-Frankrijk”, legt commercieel directeur Christine De Glas uit. Ze staat al voor de achttiende keer op de Happening. Ze is blij met de nieuwe formule van het congres. Omdat het gratis is, zijn er veel meer jongeren, merkt ze op. “We zijn echt een aandeel voor de jeugd. Je kan het kopen en dan jarenlang in de schuif laten liggen. Ondertussen groeien we en keren we elk jaar een dividend uit. En als je ook nog eens elk jaar voor ons keuzedividend opteert, groei je gewoon mee.” De Glas stipt aan dat Montea een stevige dividendhistoriek van twintig jaar aan het opbouwen is. We laten vallen dat er een speciale naam is voor bedrijven die al 25 jaar of meer eenzelfde of stijgend dividend uitbetalen. “Een dividendaristocraat”, vult ze enthousiast aan.

Leleux: de beste tips toegelicht
Analist Bram Vanhevel kwam in de workshopzaal zijn tips toelichten. De eerste was AB InBev. “Dat noteert in België, maar is een van de meest internationaal gespreide bedrijven ter wereld. Bovendien werd het laatste jaar sterk gewerkt aan de schuldgraad, in die mate dat we mogen vooruitdenken. Ik denk dat men in de toekomst vooral geld zal laten terugstromen naar beleggers.” Hij waarschuwde wel voor het risico van een stijgende dollar. De tweede tip was het Amerikaanse oliebedrijf ConocoPhilips. “Dankzij fracking droeg het bij aan de energieonafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Die techniek is ecologisch gezien wel controversieel.” De brillenspecialist EssilorLuxottica was de derde tip. “Azië is voor hen een groeimarkt met zeer veel potentieel. Bovendien is het bedrijf uiterst innovatief, waardoor het zich kan onderscheiden.” Vanhevel sloot af met de lng-specialist Gaztransport & Technigaz. “Die groep heeft in haar branche geen echte concurenten.”
Robbe Delaet: ‘Eens fout zijn is geen schande’
Kersvers VFB-medewerker Robbe Delaet was ook van de partij. Hij legde beleggers met een beperkte financiële kennis uit hoe ze toch mooie rendementen kunnen behalen op de beurs. Hij stelde dat het er niet toe doet dat je als belegger geen complexe financiële analyses kan maken. “Het doet er wel toe dat je aandelen koopt van bedrijven die veel cash zullen generen in de toekomst.” Daarbij wees hij op het belang van bedrijven met een sterk businessmodel en een goed management. “Denk aan bedrijven met producten waar je niet zonder kan.” Ook wat betreft het management gaf hij enkele vuistregels mee. “Zoek bijvoorbeeld naar geobsedeerde ceo’s.” Daarbij vermeldde hij onder meer Elon Musk van Tesla en Tim Van Hauwermeiren van Argenx. “Ook bewezen ervaring en een sterk trackrecord zijn goede indicatoren.” Bovenal hamerde hij er een belangrijke les in. “Fout zijn is geen schande. Zelfs de beste beleggers zijn blij als 50 procent van hun beleggingen winstgevend is. Zolang hun winnaars veel groter zijn dan hun verliezers.”

Pitch je aandeel: een straffe generatie beleggers op komst
Naar jaarlijkse gewoonte gaf VFB een podium aan de volgende generatie beleggers. Studenten van verschillende hogescholen gingen de strijd aan. Allen presenteerden ze vol passie en overtuiging hun favoriete aandeel. De jury? Een ervaren triumviraat aan experts, bestaande uit Peter De Neve (VFB), Joël Schols (Chess Capital) en Kristof Heyndrikx (from growth to value). Die laatste gaf ook een gesmaakte presentatie over multibaggers. De jury keek aandachtig en kritisch toe hoe de volgende generatie beleggers het podium bestormde. Net als afgelopen jaar was één ding duidelijk: er komt weer een straffe generatie beleggers aan. Dat bewezen de deelnemers met zes zeer professionele, goed onderbouwde presentaties. Uiteindelijk won een groep van de Karel de Grote Hogeschool met een presentatie over John Deere. VFB-leden noteerden alvast de tips, alsook de namen van de deelnemers, met de nota: verder in het oog te houden!
Nette Buyens: de meerwaardebelasting toegelicht
Weinig onderwerpen die beleggers zo de oren doen spitsen als fiscaliteit, zeker nu er een meerwaardebelasting ingevoerd zal worden. De zaal liep dus vlot vol voor een uiteenzetting over dat onderwerp door fiscaal juriste Nette Buyens. Ze begon met een overzicht van de vele Belgische belastingen op beleggen. “Van de beurstaks tot de effectentaks, Belgische beleggers ontsnappen niet aan belastingen.” Veel zaken zijn nog onduidelijk, maar Buyens overliep enkele punten. Er zal geen rekening gehouden worden met historische meerwaarden. En ook de aftrek van minwaarden werd besproken. “In het regeerakkoord staat dat die minwaarden aftrekbaar zijn binnen het jaar, maar ze zijn niet overdraagbaar naar andere jaren.” Wat betreft de vrijstelling is er nog weinig geweten. “Hoe groot dat bedrag zal zijn, is nog onduidelijk. Het is ook nog onduidelijk welke activa allemaal onder deze wet vallen en hoe de inhouding zal gebeuren.” Het besluit? De taks komt er, maar er zijn nog veel openstaande vraagstukken.
The House: ‘Goud blijft in onzeker tijden blinken’
Jan Van Cutsem, de oprichter van de goudhandel The House, dook in de wereld van het meest begeerde edelmetaal. Een uitgelezen moment om daar bij stil te staan, nu de goudprijzen record na record verbreken. “De onvoorspelbare tariefpolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump en de onzekerheid die daaruit voortkomt voor de wereldeconomie zijn daar natuurlijk niet vreemd aan. Als dat soort schokken zich voordoet, zien we een stijgende interesse in goudmunten en goudstaven.” Goud is altijd een vluchtoord geweest voor wie zijn geld veilig wil parkeren, stelde hij. “Als de kranten schrijven dat het slecht gaat met de economie, zien we de vraag naar goud stijgen bij onze klanten. Goud blijft dus een plaats verdienen in een goed gespreide beleggingsportefeuille.” Daarbij breekt hij, in tijden van hangmatbeleggen, toch een lans voor een klassieke belegging in fysiek goud. “Zijn die ETF’s gedekt door fysiek goud? En kan je daar dan aan als je het nodig hebt?”
Melexis: ‘Eén chip van ons per robot’
In de standenzaal lopen we even langs bij Melexis, de Belgische chiptrots. “Bij de jaarcijfers hebben we aangegeven dat we wat af te rekenen hebben met voorraadafbouw”, duidt Tom Meynendonckx het recentste rapport. Daar zijn de problemen in de Europese autosector natuurlijk niet vreemd aan. “Onze sector is altijd al wat cyclisch geweest. We geloven niet dat de problemen existentieel zijn. De Europese producenten zullen niet verdwijnen. Ze krijgen nu ook wat extra tijd om zich aan te passen. Daar zijn we blij mee. Maar ook in Chinese elektrische wagens zitten Melexis-chips.” On the bright side geeft de vertraging in de autosector de kans om in te zetten op andere activiteiten. “Voor groei kijken we ook naar robots. We mikken er om te beginnen op gemiddeld één Melexis-chip in elke robot te hebben. Bijvoorbeeld in de zorg zullen robots snel hun intrede maken, pakweg om mensen te tillen. Uiteraard zullen we ook daar concurrentie hebben, maar we vertrouwen op onze innovatiekracht.”

Vera Smets: finance is fun
“Finance is fun! Dat zijn altijd de eerste drie woorden van mijn presentatie”, opent Vera Smets haar workshop. De zaal is helemaal volgelopen voor wat nochtans droge kost is. Niet als Smets het brengt. “Ik ben zelf geen belegger, al durf ik dat hier bijna niet te vertellen”, lacht ze bij het begin. Ze geeft wel les over balans, vooral bij bedrijven, om niet-financieel onderbouwde medewerkers toch vlot te laten samenwerken met de mensen van finance. Uiteraard is dit ook voor elke belegger onontbeerlijke kennis. Op de Happening brengt ze de materie heel helder en met veel humor. “Er zijn veel woorden die voor een financieel mens iets anders betekenen. Eigen vermogen is bijvoorbeeld geen cash”, legt ze uit aan de hand van een vereenvoudigde balans van een nieuw café. V
Tim Nijsmans: ‘Volhouden is veel moeilijker’
Tim Nijsmans kwam als laatste VFB-medewerker aan bod. Het was een ererondje na de verkiezing van ‘hangmatbeleggen’, de titel van zijn boek, tot woord van het jaar. Hij stond stil bij de huidige correctie op de beurzen en wat die betekent voor de vele hangmatbeleggers. “Zie de huidige daling als een test om na te gaan of je geschikt bent als langetermijnbelegger. Lig je wakker van de relatief beperkte daling? Ga dan voor wat veiligere obligaties en spaarboekjes. Ook al verlies je daarmee wat aan rendement.” Ook voor de beleggers die verder willen hangmatbeleggen had hij goed advies. “Wil je toch doorzetten, kijk dan zo weinig mogelijk naar je beleggingen. Hoe minder, hoe beter.” Verder stond hij nog stil bij de vele misvattingen over hangmatbeleggen. Daarbij ging hij vooral in tegen het idee dat hangmatbeleggen een zeepbel is. “Dat de beurs door cycli van interesse en hogere koersen gaat, gevolgd door afkeer en lagere koersen is van alle tijden. Doen alsof dat een nieuw fenomeen is, vind ik bizar.”
15 aandelentips en een slotdebat
De jaarlijkse Happening is gratis voor iedereen, maar VFB-leden krijgen aan het einde van de dag een extraatje in de vorm van een exclusief slotdebat en vijftien aandelentips van verschillende analisten. Het debat ging dit keer over een thema dat met de regelmaat van de klok de financiële media domineert, namelijk de bitcoin. De beleggingsexperts Tuur Demeester en Pascal Paepen waren respectievelijk uitgesproken voor en tegen. Ze kruisten de degens en het ging er hevig aan toe, maar zoals het een goed debat betaamt, vielen er geen gewonden. De aandelentips zijn dan weer bij uitstek het moment waarop de schriftjes worden bovengehaald. Deze namen vielen onder meer: DEME, EVS, Melexis, X-Fab, Sofina, Brederode, ASML, Bonava, Focusrite, JDE Peet’s, ABN Amro en ASMI. Wil je er de volgende keer zelf bij zijn, noteer dan alvast zaterdag 28 maart 2026 in je agenda. Dan is er weer een VFB Happening, ditmaal in Kinepolis Antwerpen. Wij kijken er alvast naar uit!
Herbekijken
Een deel van het programma kan herbekeken worden door VFB-leden, sommige presentaties van partners door iedereen