Inspecteur P: de portefeuille van Koen De Leersnijder (32 jaar)
Inspecteur P: de portefeuille van Koen De Leersnijder (32 jaar)
Interesse in een second opinion over je beleggingsportefeuille? VFB biedt u een klankbord voor uw portefeuille aan. Inspecteur P houdt uw portefeuille tegen het licht, bekijkt hem met andere ogen en geeft advies. Een collega-belegger bekijkt uw beleggingen en geeft aan wat goed zit en wat aandacht behoeft, vanuit zijn ervaring en visie. Dat kan zonder bedragen te noemen, percentages en gewicht in de portefeuille volstaan. Of het nu gaat om kleine of grote portefeuilles, van beginners of oude rotten, uw persoonlijke visie of die van uw club: het kan allemaal.
Durft u uw keuzes en ervaringen te delen? Wilt u liever eens aan de andere kant zitten en als klankbord fungeren? Laat het ons weten: redactie@vfb.be Inspecteur P naar jouw keuze. Kies jouw Inspecteur P: een naam uit de Gids voor de Beste Belegger, of een spreker op een congres. Wij nodigen hem of haar graag uit.
“Ik wil tijd kunnen kopen”
Koen De Leersnijder is ingenieur en teamleider bij het kenniscentrum Imec. Hij hoopt later zijn kinderen warm te maken om ook te beleggen. “Ik wil waarde creëren over de generaties heen.”
Wanneer ben je beginnen beleggen?
Ik had gehoord over een klein bedrijf vlak bij mijn werk, Thrombogenics, met een oogmedicijn dat het van het zou worden. Om het aandeel te kopen, heb ik toen mijn eerste rekening geopend. We weten hoe dat is afgelopen, maar die ervaring heeft mij niet ontmoedigd. Pas de jongste jaren ben ik meer beginnen beleggen. Eigenlijk kort na de geboorte van mijn tweeling. Mogelijk heeft het daar ook mee te maken. Ik wil waarde creëren op lange termijn, die ik kan doorgeven aan de kinderen.
Wat is je doel als belegger?
Mijn hoofddoel is om op mijn 40ste of 45ste niet meer voltijds te moeten werken. Als ik dat niet wil tenminste. Ik wil de keuzevrijheid. De kinderen zullen dan wat ouder zijn en mogelijk heb ik dan geen zin meer in de dagelijkse ratrace. Dan wil ik kunnen kiezen om wat minder te werken. Tijd is eigenlijk het enige goed dat je niet kan kopen.
Wat is je aanpak als belegger?
Ik beleg een vast bedrag per maand. Dat probeer ik te investeren in het interessantste aandeel van het moment ongeacht de grillen van de markt. Daarnaast zet ik ook elke maand een klein bedrag opzij. Zo bouw ik een reserve op die ik pas begin te beleggen nadat de markt is gecrasht zoals vorig jaar na het uitbreken van de coronacrisis.
Hoe pak je het aan om die interessantste aandelen te vinden?
Vroeger was ik er veel actiever mee bezig, maar nu heb ik er veel minder tijd. Ik lees wel nog altijd heel veel. Zo zoek ik naar tips, bijvoorbeeld in dit magazine. Vroeger deed ik meer zelf, maar bij gebrek aan tijd ga ik nu meer af op advies.
Zijn er bepaalde sectoren die uw voorkeur dragen?
Niet echt. Soms beleg ik zelfs een stukje in een sector waar ik niet volledig achtersta. Zo heb ik een heel klein deeltje van mijn geld in cryptomunten zitten. Wat er in die markt gebeurt, is eigenlijk te gek voor woorden. Ik heb een groepje met een paar vrienden met wie ik over beleggen praat. Zij zijn echt euforisch over crypto’s en hebben daar het zwaartepunt van hun portefeuille liggen. Ik sta vaak alleen met mijn kritisch standpunt, maar wie standvastig wil zijn, heeft het nu eenmaal soms moeilijk. Ik kijk altijd naar de onderliggende waarde van mijn belegging voor mocht het misgaan. Dat is wat ik mis aan digitale munten. Er is geen onderliggende waarde. Maar ik heb een vriend die begonnen is met een paar tienduizenden euro’s en ondertussen miljonair is. Tja, wie heeft er dan gelijk?
Je kiest zelf voor een heel gespreide aanpak. Waarom?
In ETF’s beleg ik voor mijn vrouw, elke maand hetzelfde bedrag en ik heb er geen werk mee. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de holdings. Die twee beschouw ik als het fundament van mijn portefeuille. Daarnaast koop ik elke maand wat mij interessant lijk. Natuurlijk is dat niet vaak hetzelfde. Ik hoor dat een sterke spreiding niet goed is omdat je zoveel bedrijven niet kan opvolgen. Dat klopt, ik heb ook die ambitie niet. Ik koop enkel aandelen om die heel lang bij te houden. Ik heb ook nog maar drie keer iets verkocht. Ik heb nog een heel lange horizon. Ik ga ervan uit dat het op 20 jaar of langer altijd wel goed komt. Mocht ik 50 jaar of ouder zijn, zou ik mijn portefeuille wat actiever opvolgen en bijstellen.
Ben je tevreden van je rendement?
Momenteel ben ik zeer tevreden, maar ik ben nuchter genoeg om te weten dat het ook wel eens wat minder zal gaan. We hebben er net een sterke rally opzitten.
Tot slot, heb je nog tips voor beginnende beleggers?
Volg de opleidingen bij VFB. Lees heel veel boeken, zo kan je een eigen aanpak ontwikkelen. En begin met een vast bedrag, hoeveel zin je ook krijgt om meteen meer te beleggen.
"Beste Koen, Ik tel 87 posities, wat me niet evident lijkt om op te volgen. Zeker omdat je ook een veeleisende job hebt. Ik hoop dus dat je een goede portfolio tool hebt om alles in de gaten te houden – zeker de exposure naar de verschillende sectoren en regio’s, want onbedoeld is een opeenstapeling van risico’s mogelijk waardoor de tactische elementen in jouw allocatie de strategische spreiding overschaduwen. Waarom dat onderscheid strategisch-tactisch? Omdat ik bij de ETFs zie dat je heel bewust kiest om de verschillende activaklassen afzonderlijk in portfolio te nemen en dus tactisch te over- of onderwegen ten opzichte van de MSCI Global. In de strategische allocatie van de portfolio als geheel vind ik dat minder duidelijk. Voor wie aan stockpicking doet, wordt het aankoopmoment relevant. Het zijn mooie bedrijven, zeker als je ze goedkoop kon opbouwen. Daarom lijkt het me slim dat die individuele lijnen grotendeels Belgische/Europese aandelen zijn, die je wat makkelijker kan opvolgen, terwijl je met de ETFs de rest van de wereld afdekt. Plus hier en daar een verborgen pareltje. Al bij al ben je hier een zeer mooie portfolio aan het opbouwen, die je moet helpen op termijn jouw doel (financiële onafhankelijkheid) te bereiken. Mijn advies om wat te stroomlijnen is dan ook eerder ingegeven vanuit mijn eigen ervaring: door tijdsgebrek is wat ooit gestart is als een actieve portfolio, onbedoeld een buy- en hold strategie geworden. Een lange termijnvisie (strategie) die ik regelmatig (tactisch) bijstuur met wat zakgeld. "
- Ben Granjé"Je uitgangspunten zijn goed Koen. Beleggen met een langetermijnvisie met als doelstelling waarde creëren om die door te geven aan je kinderen en/of het op vroegere leeftijd wat rustiger aan te doen. En elke maand een vast bedrag beleggen. Gespreid beleggen in de tijd dus. Spreiden doe je ook over heel wat aandelen en sectoren. Misschien wat teveel, 87 in totaal. Maar het zijn inderdaad over het algemeen ‘grote namen’ waar je niet hoeft van wakker te liggen en die geen dagdagelijkse opvolging vereisen. Zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is voor de cryptomunten. De grote spreiding is je dan ook vergeven. Enkele namen ben ik wel even moeten gaan googelen met name Brasil Foods, NEL ASA en Somero. Maar ik ga ze zeker wat meer van nabij opvolgen. Brasil Foods blijkt een van de grootste voedingsbedrijven (kippenvlees en bereide gerechten) te zijn met 30 grote merken in portefeuille die verkocht worden in meer dan 150 landen. NEL ASA blijkt een Noors bedrijf te zijn dat wereldwijd oplossingen biedt voor productie, opslag en distributie van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Een thema dat ‘in’ is waardoor de koers flink is gestegen. En dan is er nog Somero, een Amerikaans toeleverancier van machines aan de (bouw)industrie en op basis van Amerikaanse normen niet overdreven duur noteert. Aandelen die ik vanaf nu zeker op mijn beleggingsradar zal opnemen. Je hebt duidelijk de beleggingsmicrobe te pakken. Doe zo verder en -hoewel we niet helemaal tegen wat speculatie zijn- laat je niet verleiden door je ‘crypto-vrienden’. Je bent nog maar 32. Met een dergelijke portefeuille liggen je doelstellingen zeker binnen bereik."
- Patrick Nollet