Inspecteur P: Een portefeuille onder de loep

"Ik heb geen schrik van dalende beurzen"

- Hans Berten

Hans Berten (46 jaar) heeft al heel wat watertjes doorzwommen van toerisme naar de banksector over de academische wereld tot een loopbaan als data-analist. Als belegger is zijn parcours minder bewogen. “De meeste holdings en ETF’s verkoop ik nooit.”

 

Wanneer ben je begonnen als belegger?

 

Ik maakte voor het eerst kennis met beleggen toen ik voor een bank werkte. Daarom ben ik begonnen met fondsen. Ik heb er niet lang gewerkt, want ik kon me niet vinden in de verkooppraatjes. Ik had ook snel door dat de kosten hoog waren. Rond 2005 ben ik overgeschakeld naar ETF’s, toen die nog niet zo populair waren, en naar holdings. De meeste verkoop ik nooit. Ik heb sommige dus meer dan 15 jaar.

 

Wat is je doel als belegger?

 

Mijn doel is financieel onafhankelijk te zijn. Niet om vroeg op pensioen te kunnen, maar geld geeft me controle over mijn tijd en die is schaars. Mijn vrouw en ik kunnen makkelijk geld uitgeven aan dingen die we belangrijk vinden zoals reizen en lekker eten, maar voor het overige leven we bescheiden. Dat zie ik ook bij Warren Buffet, een van mijn idolen. Ik heb tonnen respect voor het parcours dat hij heeft afgelegd, niet alleen als belegger ook als mens.

 

Wat is je risicoprofiel als belegger?

 

Ik denk eerder defensief. Ik probeer een redelijk rendement te halen met zo min mogelijk risico.

 

Hoe ga je te werk bij je aandelenselectie?

 

De samenstelling van mijn portefeuille wijzigt bijna nooit. Ik probeer elke maand bij te kopen. Nu wat meer dan anders, omdat we in een dalende beurs zitten. In periode 2012 tot 2020 heb ik minder bijgekocht. Ik heb dus geen schrik van dalende beurzen. Dat is een drempel die ik echt over ben. Ik doe ook niet veel moeite om alles in detail op te volgen. Ik ben geen expert in resultatenrekeningen lezen bijvoorbeeld. Daar heb ik niet de tijd voor.

 

Waar haal je de meeste informatie?

 

Wat mij de laatste tijd inspireert zijn podcasts, zoals ‘Richer, Wiser, Happier’ van William Green, die ook een gelijknamig boek schreef. Ik vind zijn interviewstijl top, want hij heeft respect voor zijn gasten. En vaak gaat het over meer dan geld alleen. Voor mij moet het ook wat interessant zijn op andere vlakken. Ik laat me graag inspireren door mensen die jaar na jaar bewijzen dat ze ergens goed in zijn.  

 

De laatste jaren durf ik ook wel eens in een individueel aandeel te beleggen. Ik kijk daarom geregeld op de website Dataroma.com. Daar kan je via de zogenaamde ‘13F Filings’ zien wat grote investeerders doen. Andere investeerders kopiëren, het is een strategie waar Mohnish Pabrai zijn hele carrière heeft op gebouwd. Ik kijk graag naar wat succesvolle beleggers als Aswath Damodaran, Li Lu  of Charlie Munger doen. Vooral naar wat ze inkopen. Uitstappen interesseert me minder, want dat kan ook andere redenen hebben.

 

 

Heb je voorkeuren voor bepaalde bedrijven of sectoren?

 

Bij individuele bedrijven zoek ik naar een sterke ‘moat’, zoals ASML bijvoorbeeld, dat een quasi monopolie heeft. Ik houd van bedrijven waarvan je weet dat ze iets hebben dat moeilijk te kopiëren is.

 

Welke lessen heb je al geleerd?

 

Dat spreiding heel belangrijk is, zeker voor een amateurbelegger. Ik probeer zo te beleggen dat ik er mijn nachtrust niet moet voor laten. Het is ook makkelijk een holding of ETF bij te kopen in dalende markten, dan een individueel aandeel. Daar komt toch meer angst en twijfel bij kijken.

 

Heb je tips voor beginnende beleggers?

 

Als je iemand bent zoals mij, maak het jezelf dan niet te moeilijk en begin met holdings en ETF’s. Ik vertrouw ook liever mijn geld toe aan mensen die al decennia bewezen hebben dat ze het kunnen. Dat vind ik een comfortabel startpunt.  

 

 

Quote

Ik probeer zo te beleggen dat ik er mijn nachtrust niet moet voor laten.

 

Commentaar Roland Van der Elst

 

Alleszins een mooie portefeuille! Ik herken veel posten die ik zelf heb. Je maakt het je  gemakkelijk met de voorkeur voor gediversifieerde portefeuillemaatschappijen. Kwaliteit en veelal zelfs sterk ondergewaardeerd.

 

 Berkshire Hathaway is niet ten onrechte de belangrijkste post omdat je daarmee belegd bent in de Amerikaanse dynamische markt en meteen ook in de dollar. Amerikaanse aandelen en technologie mogen belangrijk zijn. Omdat je het niet wil zoeken in individuele aandelen kan je het met ETF's of fondsen die de Dow30, de S&P500 of de Nasdaq volgen. Het groeiaspect van de Nasdaq zorgde dit jaar voor de sterkste terugval. Vandaag is wellicht nog niet het beste ogenblik omdat er in de VS nog geen uitzicht is op dalende rentes, integendeel. Groeiaandelen zijn het gevoeligst voor stijgende rentevoeten omdat het om winsten op langere termijn gaat die naar vandaag verdisconteerd worden.

 

Ik herken in uw portefeuille heel wat klassieke portefeuilles als het gaat om de onderste lijnen. Interessante aandelen op een bepaald ogenblik die daarna sterk teruggevallen zijn. De vraag is of je die postjes van 1% of minder nu tegen de huidige koersen zou kopen? In veel gevallen mag je ja zeggen! Waarom niet bijkopen om je aankoopprijs te verlagen en bij een latere stijging eventueel gedeeltelijk te verkopen? Ik herken met Baidu en Pinduoduo ook een paar Chinese slachtoffers. Ze trekken de laatste weken aan. Die zou ik niet verkopen. Wacht eventueel op het herstel van de Chinese economie. Mogelijk in de tweede helft 2023?

 

Je vermeldt niet hoeveel procent je in cash hebt. De markten blijven moeilijk en volatiel. Ik hoop dat je toch (minstens?) 5% liquide hebt. Succes maar ik heb geen kristallen bol!

 

 

 

Commentaar Gert De Mesure

Uit het interview met Hans onthouden we vooral het min of meer stabiele karakter van de portefeuille (weinig transacties), het belang van spreiding en de aversie voor kosten.

Laat ons beginnen met het stabiele karakter en de langetermijnfocus. Als de belegger weinig tijd heeft om zijn beleggingsportefeuille van nabij op te volgen zijn holdings en trackers natuurlijk nuttig.  Soms zou toch rekening moeten gehouden worden met veranderende marktomstandigheden, de wereld staat niet stil. We denken bijvoorbeeld aan de mindere prestaties van small caps in een omgeving van tragere economische groei, of de impact van de hogere rente op bijvoorbeeld dividendaandelen.

Daarnaast stelt zich de vraag of 31 posities in een portefeuille niet te veel van het goede is. In feite niet, bij gelijke verdeling zou elke positie een weging van iets meer dan 3% hebben, maar hier merken we een totaal verschillend patroon. De 3 grootste participaties zijn goed voor 31,4%, de top 10 staat voor 71,3%. Daarnaast merken we dat de 15 kleinste participaties 6,6% van het geheel vertegenwoordigen. Misschien moet er een betere balancering doorgevoerd worden door een paar grotere participaties te verkleinen en een paar kleinere te vergroten.

En waarom zitten er maar 7 Belgische aandelen in de portefeuille? Bij de VFB getroosten we ons veel moeite om Belgische bedrijven op alle mogelijke manieren voor te stellen aan onze leden, maar misschien doen we niet genoeg?

 

Laat jij ook graag je portefeuille analyseren door de VFB experts? Stuur een mail naar redactie@vfb.be en je mag ook vermelden wie je graag had als analist van je portefeuille