Inspelen op de economische heropleving: enkele kandidaten uit de selectie van Dierickx Leys
Nu de corona-epidemie langzaam onder controle raakt in Europa en Noord-Amerika, worden lockdowns en andere beperkende maatregelen op meer en meer plaatsen opgeheven. Daardoor kunnen de meeste bedrijven opnieuw op volle kracht gaan produceren. Wanneer we dat koppelen aan een consument die na een lange periode van thuiszitten opnieuw kan en wil consumeren, mogen we in de rest van dit jaar een sterke economische heropleving verwachten. Overheden in zowel de VS als Europa versterken de groei nog met stimuluspakketten van nooit geziene omvang. Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank dan ook haar groeiverwachtingen voor 2021 voor de economie van de eurozone naar 4,6 % en voor 2022 wordt 4,7 % groei verwacht. In de Verenigde Staten is de economische stimulus nog groter en verloopt de vaccinatie sneller, waardoor we daar zelfs nog hogere groeicijfers kunnen verwachten. Als belegger kan je op die economische heropleving inspelen via de meer conjunctuurgevoelige aandelen. We zullen in dit artikel enkele namen uit onze selectie voorstellen die daaraan beantwoorden.
BMW
De bekende Duitse autoproducent zag zijn verkoop en winst vorig jaar zakken door de verplichte sluiting van een aantal van zijn fabrieken en dealers. Nu de dealers opnieuw open zijn en de vraag in de autosector herstelt, zou BMW daarvan dit jaar ten volle moeten kunnen profiteren. In het eerste kwartaal zag het bedrijf zijn omzet alvast met 15 % stijgen en kwam de bedrijfswinstmarge boven de verwachtingen uit. De verkoop was vooral sterk in Azië, waar het coronavirus al beter onder controle is. We verwachten een gelijkaardige inhaalbeweging in Europa en Noord-Amerika de komende kwartalen.
Schneider Electric
Schneider is een Franse multinational met een brede waaier aan producten en diensten in energiesystemen en automatisatie. Aangezien het bedrijf actief is in een hele reeks sectoren, kan het volop profiteren van een algemene economische heropleving. Bovendien kan Schneider ook een boost krijgen van de geplande investeringen in infrastructuur en energiesystemen die deel uitmaken van de stimuluspakketten in Europa en in de VS.
Solvay
Belangrijke afzetmarkten voor de producten van Solvay zijn o.a. de autosector, de luchtvaartsector en de olie- en gassector. Die sectoren werden vorig jaar fors getroffen tijdens de coronacrisis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de resultaten van Solvay in 2020 sterk onder druk stonden. Ondertussen geeft het bedrijf aan dat het al enkele maanden een herstelbeweging ziet in die sectoren, en dat het herstel begint te versnellen. Gecombineerd met de geplande kostenbesparingen zou dat in 2021 tot een gevoelige stijging van de winst kunnen leiden.
Union Pacific
Union Pacific is een van de vier grote spoorwegmaatschappijen in Noord-Amerika. Het bedrijf telt meer dan 10.000 klanten en vervoert een brede waaier aan goederen zoals auto’s, chemicaliën, agrarische producten en industriële goederen over grote delen van de VS en Canada. Op die manier is Union Pacific een goede graadmeter voor de Amerikaanse economie. Als de groei versnelt en er meer geproduceerd en geconsumeerd wordt, moeten ook meer goederen van A naar B gebracht worden, en dan zou Union Pacific daarvan moeten kunnen profiteren.
Ook hier nog risico’s
Ten slotte willen we nog meegeven dat ook beleggen in cyclische aandelen risico’s met zich meebrengt. We moeten vaststellen dat de cyclische aandelen al wat voorop hebben gelopen en al zijn beginnen stijgen vóór het economisch herstel echt op gang kwam. Het is dan ook niet uit te sluiten dat die aandelen de komende maanden wat temporiseren of zelfs tijdelijk kunnen terugvallen door winstnames. Daarnaast verloopt de heropstart van de economie vandaag niet overal even vlot: aanvoerketens voor verschillende producten en grondstoffen zijn verstoord, waardoor voor sommige producten lange wachttijden ontstaan of door schaarste de prijs ervan de hoogte inschiet. Als een van de bedrijven hierboven de komende maanden ook sterk te kampen zou hebben met tekorten aan onderdelen of stijgende prijzen voor grondstoffen, dan kan dat ook bij hen op de resultaten wegen en ervoor zorgen dat het winstherstel minder sterk wordt dan verwacht. Als belegger kan je op die economische heropleving inspelen via de meer conjunctuurgevoelige aandelen.”
"Als belegger kan je op die economische heropleving inspelen via de meer conjunctuurgevoelige aandelen."
- Geert CampaertJe kan de nieuwsberichten en andere publicaties van Dierickx Leys Private Bank vinden op