Inzicht in je ETF-portefeuille met een backtest

Backtest is een website waarmee je een portefeuille van ETF’s kan analyseren aan de hand van prestaties uit het verleden. In tegenstelling tot veel andere tools die zich richten tot de Amerikaanse beleggers, heb ik Backtest specifiek gebouwd voor de Europese indexbelegger. Alle data zijn in euro en je kan enkel fondsen analyseren die beschikbaar zijn in Europa. De tool is voor iedereen en kosteloos beschikbaar op backtest.curvo.eu.

In dit artikel laat ik u graag Backtest ontdekken door als voorbeeld de historische evolutie van twee portefeuilles van indexfondsen te analyseren. We meten specifiek het effect van obligaties in een portefeuille, met als doel nieuwe inzichten te krijgen die belangrijk kunnen zijn voor beleggers.

‘Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.’ Elke belegger heeft dat al weleens gelezen in een of andere disclaimer. Maar vaak wordt die zin fout geïnterpreteerd en concludeert men dat de analyse van het verleden volledig nutteloos is. In de beleggingswereld geeft het verleden ons inderdaad geen garantie voor de hoe de toekomst er zal uitzien. Toch ben ik ervan overtuigd dat het ons interessante inzichten kan geven, die op hun beurt van belang zijn als we toekomstprojecties maken, weliswaar met een dosis onzekerheid.

Analyse van een eenvoudige portefeuille: 100% IWDA

De eerste portefeuille die we bekijken, bestaat uit één fonds: iShares Core MSCI World (IWDA). Dat is een populaire ETF die de MSCI World-index volgt, een brede index van meer dan 1 500 aandelen uit ontwikkelde markten.

Ten eerste laat Backtest ons toe de evolutie te bekijken van een hypothetisch bedrag – in dit geval 10 000 euro – die we in januari 1979 in het fonds zouden hebben belegd (figuur 1). Als alerte lezer vraag je je wellicht af hoe dat mogelijk is, aangezien IWDA pas sinds 2009 bestaat. Wel, daarvoor maakt Backtest gebruik van de data van de onderliggende index, daarbij ook rekening houdend met de kosten van het fonds.

"Ik ben ervan overtuigd dat het verleden ons interessante inzichten kan geven, die van belang zijn als we toekomstprojecties maken."

- Yoran Brondsema, , medeoprichter van Curvo

In dit voorbeeld is onze 10 000 euro na 43 jaar gegroeid tot 913 181 euro. Dat betekent een gemiddelde jaarlijks rendement van 11,1 procent. De standaarddeviatie van de jaarlijkse rendementen is 14,9 procent. Wat leren we daaruit? Ten eerste dat de aandelenmarkt in ontwikkelde landen de afgelopen veertig jaar aanzienlijk is gestegen. En dat je geen complexe beleggingsstrategieën moest gebruiken om daarvan te profiteren, een simpele tracker was voldoende.

Maar de evolutie over de tijd vertelt ons verder eigenlijk niet zoveel, behalve het uiteindelijke rendement. Zo is bijvoorbeeld de standaarddeviatie een interessant getal voor statistische analyses, maar het is lastig om begrip te krijgen van wat een standaarddeviatie van 14,9 procent concreet betekent voor de omvang van de fluctuaties in onze portefeuille.

Bovendien neemt de standaarddeviatie aan dat rendementen volgens de normale distributie zijn verdeeld. De praktijk leert ons echter dat dit niet het geval is. Met name extreme gebeurtenissen, dus uitzonderlijk lage of hoge rendementen, komen in de werkelijkheid veel vaker voor dan wat de normale distributie voorspelt.

Om die redenen is de standaarddeviatie niet de ideale metriek om een gevoel te krijgen van de volatiliteit van onze portefeuille. We kijken beter naar het histogram van maandelijkse rendementen (figuur 2).

We groeperen de maandelijkse rendementen in verschillende schijven: tussen -5 en 0 procent, tussen 0 en 5 procent, enzovoort. We tellen dan het aantal maanden in elke schijf. Daaruit kunnen we bijvoorbeeld afleiden dat er 260 maanden waren met een rendement tussen 0 en 5 procent.

De extremen zijn opmerkelijker. De slechtste maand in onze periode was oktober 1987, met een daling van 17,6 procent. Bovendien waren er zeven maanden met een rendement tussen -15 en -10 procent.

Met dit histogram kunnen we concreter inzicht krijgen in de omvang van de fluctuaties doorheen de tijd. Het is met name interessant om je af te vragen wat je had gedaan tijdens de maanden met extreem lage rendementen. Had je in paniek verkocht als je portefeuille in één maand met bijna 18 procent was gezakt? Had je je beleggingen gewoon laten staan? Had je bijgekocht?

Dit is een van de belangrijkste vragen die een belegger zich kan stellen. Beleggen als de markten stijgen is gemakkelijk. Het is tijdens een plotselinge crash dat je werkelijk wordt getest. Pas dan loop je het gevaar om op het slechtste moment te verkopen en al je profijten van de afgelopen jaren teniet te doen.

Voor sommigen kan het daarom beter uitpakken om iets aan rendement in te boeten en te beleggen in een portefeuille dat minder extreme fluctuaties kent. Obligaties zijn een manier om dat te doen. Met Backtest kunnen we de impact van obligaties op onze portefeuille analyseren.

De impact van obligaties

Laat ons daarvoor IWDA vergelijken met een Europese variant van de 60/40-portefeuille, namelijk een samenstelling van 60 procent IWDA en 40 procent DBZB, een fonds dat de index FTSE World Government Bond - Developed Markets (Hedged EUR) volgt. Die index bestaat uit overheidsobligaties van ontwikkelde landen en is afgedekt naar de euro om valutarisico te vermijden.

Met Backtest kunnen we gemakkelijk de evolutie van de twee portefeuilles vergelijken (figuur 3).

Zoals te verwachten is het rendement van IWDA (blauw, enkel bestaande uit aandelen) op de lange termijn hoger dan de portefeuille met 60 procent aandelen en 40 procent obligaties (rood). Maar we kunnen ook zien dat IWDA feller op en neer gaat (hogere volatiliteit), in het bijzonder tijdens de dotcom-boom en -crash rond de eeuwwisseling en de financiële crisis van 2008. Dat verschil in volatiliteit is nog duidelijker in de histogrammen van de maandelijkse rendementen (figuur 4).

Onze portefeuille met obligaties heeft minder extreme rendementen behaald, zowel negatief als positief. De daling van 17,6 procent die IWDA kende in oktober 1987, werd een daling van slechts 10,1 procent voor de portefeuille met obligaties (60% IWDA, 40% DBZB). Tijdens de 43 jaar was er maar één maand met een rendement lager dan -10 procent, terwijl dat bij IWDA om zeven maanden ging. Die mildere dalingen kunnen weleens het cruciale verschil betekenen tussen alles in paniek verkopen en rustig blijven beleggen.

Test het gerust eens gratis uit op

https://backtest.curvo.eu/

Wat je nog meer kan doen met Backtest

IWDA en DBZB zijn maar twee van de meer dan 740 ETF’s waarmee je portefeuilles in Backtest kan samenstellen. Bovendien kan je verschillende analyses doen:

  • Via recurrente beleggingen kan je maandelijkse bijdragen simuleren, waarmee je bijvoorbeeld een ‘dollar-cost averaging’-strategie kan vergelijken met ‘lump-sum investing’.
  • Je kan de impact van brokerkosten meenemen in de simulatie.
  • Het is mogelijk om verschillende herbalanceringsstrategieën te simuleren en te vergelijken.
  • De drawdownanalyse laat je toe om de diepte en de lengte van recessies van je portefeuille te meten (figuur 5).
  • Aan de hand van de efficient frontier kan je zien waar je portefeuille zich bevindt op het rendement/risico-spectrum (figuur 6).
  • Met behulp van Monte Carlo-simulaties kan je toekomstige scenario's simuleren.

Elke analyse biedt een verschillend perspectief op je portefeuille, wat bijdraagt tot een holistisch inzicht.

 

Hoe Backtest is ontstaan

Oorspronkelijk heb ik Backtest gebouwd om vragen over mijn eigen portefeuille te beantwoorden. Ik had op basis van boeken en ander advies mijn portefeuille van ETF's opgebouwd. Maar niemand kon mij vertellen hoe mijn portefeuille zich in het verleden had gedragen. Naderhand vroeg ik me af wanneer en hoe ik mijn portefeuille het beste kon herbalanceren. Wellicht kon ik ook die vraag met Backtest beantwoorden. Bij elke bijkomende vraag breidde ik de Backtest uit tot de tool die het vandaag is.

Backtest is gratis toegankelijk voor iedereen en legt zich specifiek toe op de Europese indexbelegger. Het maakt onderdeel uit van Curvo, de start-up die ik samen met Thomas Ketchell heb opgezet. https://curvo.eu/

Bij Curvo zijn we bezorgd om onze financiële toekomst. En we zijn niet alleen: dit probleem raakt ieder van onze generatie, de millennials en Gen-Z. We denken dat passief beleggen een uitweg biedt en dat het een belangrijk instrument is om onze toekomst veilig te stellen door iedereen te laten genieten van de groei van onze wereldeconomie. Onze missie is om passief beleggen voor onze generatie toegankelijk te maken.

De volgende stap is om Backtest zelf uit te proberen. Ga daarvoor naar backtest.curvo.eu. Je kan je eigen portefeuille samenstellen of één van de voorbeeldportefeuilles analyseren. Ik ben altijd benieuwd naar feedback om de tool te verbeteren. Stuur daarvoor gerust een mailtje naar yoran@curvo.eu.

Yoran Brondsema

Webinar op 17 februari om meer te leren over ETF’s

VFB organiseert op 17 februari een webinar ‘Tips en tricks met ETF's’. Daar zullen Tim Nijsmans van VFB en ik veelgestelde vragen over ETF's beantwoorden. We zullen het ook over Backtest hebben. Ik kijk er alvast naar uit om al uw vragen te beantwoorden. Hopelijk tot dan!

https://www.vfb.be/evenement/tips-en-tricks-met-etf-s