Kijk niet alleen naar je resultaten op korte termijn
De zoektocht naar rendement is een queeste waar weinigen onder ons ongevoelig bij blijven. Of het nu gaat over een roerende of onroerende investering, met of zonder kapitaalgarantie, we willen als belegger enerzijds onze return maximaliseren en anderzijds ons risico beperken. Dat kan weleens tot kleinere of grotere frustraties leiden. Denk aan de lage opbrengst op spaarrekeningen, aan plotse beurswendingen of aan de druk op de vastgoedmarkt door een stijgende rente.
Om het rendement op onze investeringen te optimaliseren, moeten we ook rekening houden met alle mogelijke vormen van belastingen: roerende voorheffing, Reynders-taks, beurstaks, effectentaks, verzekeringstaks, onroerende voorheffing, belasting op het kadastraal inkomen, … Het maakt de zoektocht naar de ideale belegging er niet makkelijker op.
In de opbouw en het beheer van vermogen staan we bovendien te weinig stil bij een problematiek die ons allen ooit te wachten staat: wat in geval van overlijden? Hoe wordt dat vermogen overgedragen aan onze erfgenamen? Wat met grensoverschrijdend vermogen? En welke fiscaliteit, onder de vorm van erfbelasting, is van toepassing?
"Om onze investeringen te optimaliseren, moeten we rekening houden met alle mogelijke vormen van belastingen."
-Met die zaken houden we tijdens ons leven minder rekening, nochtans beïnvloeden ze ons rendement aanzienlijk. Daar waar we bijvoorbeeld denken dat we een mooie gemiddelde return hebben behaald, zal die return een stuk lager uitvallen als we de te betalen erfbelasting bij overlijden mee in rekening brengen. Denk aan de erfbelasting in rechte lijn voor de echtgeno(o)te en de kinderen, die voor zowel roerend als onroerend vermogen 27 procent bedraagt voor bedragen boven 250.000 euro. Of de erfbelasting tussen broers en zussen, waarbij de percentages oplopen tot 55 procent. Het tijdens het leven behaalde rendement krijgt dan een zeer rake klap te verwerken.
Om dat te vermijden, doe je er goed aan je vermogensbeheer te bekijken binnen een ruimere planning. Door de juiste structuren voor successieplanning uit te bouwen, draag je niet alleen het vermogen over op de gewenste manier aan de gewenste personen, je kunt ook fiscaal optimaliseren zodat het overgedragen kapitaal (bij leven of overlijden) minder afgeroomd wordt, om zo aan je nabestaanden een hoger nettokapitaal en dus een grotere financiële bescherming te bieden.
Een goed uitgewerkte pensioenplanning hoort daar ook bij. Enerzijds geeft dat een beeld op het kapitaal dat nodig is om je gewenste levensstandaard te behouden, rekening houdend met al wat nog op je pad kan komen. Anderzijds zal het je successieplanning ondersteunen door duidelijkheid te geven over het kapitaal dat je al bij leven zou kunnen overdragen, om bijvoorbeeld je kinderen op een fiscaalvriendelijke manier te ondersteunen, zonder dat het je eigen levensstandaard in het gedrang brengt.
"Het tijdens het leven behaalde rendement krijgt door de erfbelasting een zeer rake klap."
-Het is duidelijk, in de opbouw en het beheer van het vermogen is het niet louter van belang op korte termijn te kijken naar de resultaten. Een samenhangende en op elkaar inspelende successie-, vermogens- en pensioenplanning zal je inzicht en richting geven om op langere termijn te optimaliseren, zowel voor jezelf en je gezin bij leven als voor je nabestaanden bij overlijden.