Lezersvraag: Kan ik de effectentaks van voor de periode tot eind september 2019 terugvorderen?

Nu de effectentaks opnieuw op tafel blijkt te liggen, roept dit bij heel wat beleggers nogal wat (nare) herinneringen op. Een ervan is dat het arrest van het Grondwettelijk Hof niet retroactief was. 

Zoals je ondertussen wel weet, heeft Het Grondwettelijk Hof heeft in een arrest van 17/10/2019 de wet inzake de taks op effectenrekeningen volledig vernietigd. Het Hof kwam op basis van verschillende elementen tot de conclusie dat deze wet, die op 10/03/2018 in werking trad, ongrondwettelijk is.

Hoewel de effectentaks ongrondwettelijk is, besliste het Hof evenwel, en dit vooral om budgettaire redenen, dat het arrest geen retroactieve werking heeft en dat de gevolgen van de taks blijven bestaan voor het verleden. De vernietiging geldt enkel voor de toekomst.
Na de vernietiging van deze taks door het Grondwettelijk Hof op 17 oktober 2019, diende je in 2020 nog steeds de taks op de effectenrekeningen voor de periode tot eind september 2019 aangeven.

Kan er nog actie ondernomen worden tegen het arrest van het Grondwettelijk Hof?

Een beroep tegen een arrest van het Grondwettelijk Hof is niet mogelijk. Sommige partijen bekijken wel of het mogelijk is om op basis van Europees en internationaal recht verdere actie te ondernemen. Dit vrezen evenwel dat dit een lange procedurestrijd zou kunnen worden. We houden je wel verder op de hoogte.