Luidt Evergrande een crash in?

Bijdrage van 14 september op https://www.deaandeelhouder.nl/ over de Chinese vastgoedgroep Evergrande die een week later voor donkerrode cijfers op de beurs zorgt.

Luidt Evergrande een crash in?

Weet u het verschil tussen Evergiven en Evergrande? De eerste is weer vlotgetrokken, de tweede gaat waarschijnlijk kopje onder. In China is er momenteel veel gesteggel over de projectontwikkelaar Evergrande.

Niet zomaar een projectontwikkelaar: Evergrande had op zijn top een beurswaardering van €50 miljard dollar maar daar is nu nog een tiende van over. Dat zijn de aandelen, met de obligaties gaat het nog veel slechter.

Evergrande heeft veel schulden uitstaan en er is niet veel vertrouwen dat die ooit worden terugbetaald. Het gaat om ongeveer $300 miljard en mocht dit schip kapseizen, dan is dat een behoorlijk probleem voor de Chinese banken.

Vandaag gaf het bedrijf weer een update over de stand van zaken en het zag er niet best uit. De verkopen van vastgoed in de afgelopen maanden laten een dalend verloop zien:

  • Juni: RMB 71 mrd
  • Juli: RMB 44 mrd
  • Augustus: RMB 38 mrd

September is normaal gesproken één van de betere maanden maar Evergrande waarschuwt nu al voor een significant lagere verkoop ten opzichte van augustus. Dat zou kunnen betekenen (betekent) dat de onderneming in geldnood komt.

Er is al van alles geprobeerd om aan geld te komen: de verkoop van vastgoed natuurlijk, verkoop van belangen in dochterondernemingen (EV-automaker) en zelfs de verkoop van het kantoor waarin Evergrande resideert. Maar het lukt niet of het is niet genoeg.

 

 

Op onderstaande grafiek ziet u de tragiek van het bedrijf vormgegeven. Via eigen aandeleninkoop werd een aantal keren gepoogd het blazoen op te poetsen maar het mocht niet baten. Evergrande staat genoteerd aan de beurs van Hongkong en de beurs koers is momenteel gedaald tot HKD3,57 (dinsdag). Update 2,28 HKD op maandag 20/9

 

Hoe groot is dit probleem?

Dit jaar waren er al eerder stevige dossiers die echter door de markt vrij eenvoudig geabsorbeerd werden. Bijvoorbeeld het failleren van Archegos en de moeilijkheden met Greensill. Evergrande is wel van een wat grotere orde.

Er staat voor $300 miljard schuld uit en niemand weet waar dit allemaal zit. De Chinese regering is er uiteraard van op de hoogte en heeft Evergrande al eerder gesommeerd haast te maken met de schuldafbouw. De lokale regering zou aan een herstructureringsplan werken.

Dinsdag gaf kredietbeoordelaar Moody's een nieuwe downgrade aan Evergrande met de waarschuwing dat de verkoop van assets (woningen in aanbouw) lastig wordt voor Evergrande omdat aannemers en onderaannemers eerst geld willen zien alvorens verder te bouwen.

Onvoldoende geld in kas

Dat geld is er niet. En dus worden veel in aanbouw zijnde woningen ook niet afgebouwd. Derhalve wordt dat geen omzet en zal het half afgebouwd verkocht moeten worden.

Evergrande gaf eind augustus al een profit warning en vorige week kwam daar het bericht overheen dat ze waarschijnlijk in default kwamen (geen rente op de obligaties konden betalen) als de verkoop van vastgoed niet zou lukken.

Naast veel vastgoed heeft Evergrande ook nog wat belangen in beursgenoteerde ondernemingen, zoals een producent van elektrische auto's, maar die zijn ook behoorlijk in waarde gekelderd, dat was onder andere één van de redenen van de profit warning in augustus.

Megalomanie, schulden en overspannen huizenmarkt

Hoe het zo gekomen is allemaal is een heel verhaal, over megalomanie, teveel schulden en een overspannen huizenmarkt. Het balletje kwam aan het rollen toen in juli een kleine Chinese bank voor $20 mln beslag legde.

Oprichter van Evergrande was Xu Jiayin, de op twee na rijkste man van China en ooit nr 31 op de lijst van rijken wereldwijd. Xu nam half augustus ontslag. De gevallen zakenman bezit bijna driekwart van het bedrijf en durf zich naar verluidt nog nauwelijks in het openbaar te laten zien.

Economische impact

Belangrijker is de vraag of dit de economie, of de beurs, kan ontwrichten. Het verhaal speelt al vanaf de zomer, in juli werd al gewaarschuwd en zagen we de koersen van aandelen en obligaties al fors dalen. Ook daarvoor was er al onrust in het aandeel, zie de chart boven.

Het vizier is nu gericht op de Chinese regering. Gaat die ingrijpen, en zorgen voor een ordentelijke 'ineenstorting', of laat het de markt zijn werk doen en krijgen we een Chinees Lehman moment? Evergrande is in China de grootste uitgever van in Amerikaanse dollar genomineerde obligaties.

Ondertussen noteren deze al onder de 30% wat voor speculanten die het aandurven een enorm rendement geeft. Maar de waarschuwingen van het bedrijf zelf, de Chinese regering en partijen als Moody's zijn beter niet te negeren.

Ik ben benieuwd of dit verhaal de komende weken/maanden meer naar voren komt op de financiële nieuwswebsites. Momenteel lezen we er nog weinig over en lijkt niemand er zich wat van aan te trekken.

Er is zoveel optimisme op de beurzen dat slecht nieuws, dat zagen we vorige week al met de banencijfers, het ISM-cijfer in China en de tegenvallende Europese retailverkopen, gewoon genegeerd wordt. De bulltrein stoomt door. Fingers crossed.

Dit artikel stond eerder in De Aandeelhouder op Zaterdag. Dit online beursmagazine komt elke zaterdag uit en kost €99 per jaar. 

Nico Inberg