Pensioensparen? Of beter zelf beleggen!
In december werd de European Retirement Week gehouden in Brussel. Alle belanghebbenden bij het pensioenvraagstuk kwamen debatteren over de vraag hoe we de welvaart van de bevolking op peil kunnen houden. Als Belgische vertegenwoordiger van BetterFinance – de stem van spaarders en beleggers in Europa – kon VFB mee aanschuiven bij de ‘grote mensen’ uit de industrie, de politiek en de financiele waakhonden.
Onze boodschap was hard en duidelijk: pensioenproducten falen in hun opdracht. Uit het jaarlijkse onderzoek van BetterFinance blijkt dat 99 procent van de Europese producten er niet in slaagt in reële termen de koopkracht te behouden. Zelfs met fiscale zoethoudertjes ingecalculeerd is er slechts één fonds dat daarin slaagt, en dat is geen Belgisch product. Dat is te wijten aan de assetallocatie, aan nationale wetgeving en voornamelijk aan de kosten. Vooral bij de derde pijler, het vrije sparen, kunnen die kosten tot 40 procent van het langetermijnrendement wegvreten.
"In dit nummer presenteren we onze nieuwe voorzitter, Vincent Van Dessel."
-De conclusie is duidelijk: met een beetje begeleiding kan iedereen beter zelf beleggen. Tiens, waar heb ik dat nog gehoord? Hou de kosten laag, beleg periodiek en laat uw geld voor u werken. Het belangrijkste argument voor die pensioenproducten is discipline: een klein, vast bedrag op regelmatige basis beleggen gedurende een lange periode waarin je er niet aan mag komen. Wie diezelfde discipline kan opbrengen in zijn eigen portfolio (goed gespreid en met lage kosten) komt beter uit. Maar net dat blijkt zo moeilijk voor veel mensen: beleggen is eenvoudig maar niet makkelijk.
Samen met BetterFinance stellen we een aantal aanbevelingen voor, die vanzelfsprekend zijn voor iedereen die iets van beleggen begrijpt: een betere spreiding met inzicht in het verschil tussen risico en volatiliteit (zogenaamd veilige producten leveren de facto een negatief reëel rendement), minder stringente regels en protectionisme, plus een level playing field (alle producten gelijk voor de fiscale wet).
Er komen goede ideeen uit Europa, maar die moeten dan wel nationaal geïmplementeerd worden. Net daarom is het belangrijk dat VFB kan wegen op alle niveau’s van de besluitvorming. Niet alle beleggers zien ons werk, maar als wij niet mee aan tafel zitten, staat de belegger op het menu. Het lidgeld van amper 5 euro per maand is dan ook een heel duurzame belegging
"We zijn dankbaar voor de inzet van Eric Bosman de voorbije jaren."
-Met veel trots presenteren we in dit nummer onze nieuwe voorzitter, Vincent Van Dessel. We hopen onder zijn leiding ons soortelijk gewicht bij dergelijke gesprekken te verhogen, nieuwe deuren te openen en veel extra leden aan te trekken. Tegelijk zijn we dankbaar voor de inzet van Eric Bosman de voorbije jaren, die VFB mee door moeilijke momenten heeft geloodst. Hij heeft een mooie organisatie klaargestoomd, die nu de vruchten moet kunnen plukken. Je leest in het interview waar we met ons allen naartoe willen: alleen gaat misschien sneller, maar samen raken we vast verder. Ook in 2025 rekenen we op jouw hulp, inzet en feedback. We komen jullie graag tegen op een Trefpunt (we plannen ze dit jaar allemaal te bezoeken), op de Happening, een bedrijfsbezoek of gewoon ergens tussendoor. Om eens te praten over beleggen en over het leven in het algemeen, en voor allebei wensen we u een topjaar in 2025.
Gelukkig nieuwjaar, mijn beste belegger.