Solvay splitst zichzelf op

Uit het departement: “Een nieuw en gedurfder plan”


Nieuws van formaat bij Solvay (-1,2%), al kan bezwaarlijk van veel beleggersenthousiasme gesproken worden. Nochtans laat de groep weten dat, door het bedrijf in twee afzonderlijke entiteiten op te splitsen, er waarde zal gecreëerd worden voor de aandeelhouders. Het zal weliswaar nog tot eind volgend jaar duren, maar als de oefening tegen eind volgend jaar zijn finaal beslag zou krijgen, zal naast het huidige Solvay (EssentialCo) een tweede Solvay (SpecialtyCo) noteren waarin de belangrijkste groeimotoren van vandaag worden ondergebracht. KBC Securities knikt instemmend, maar wijst op de duur van het proces en handhaaft het “Opbouwen”-advies met koersdoel van 120 euro.


Scheidingsplan


Goed een jaar geleden kondigde Solvay ook al aan dat zijn afdeling Soda Ash & Derivaties, één van de historische activiteiten van de ruim 150 jaar oude groep, in een afzonderlijke divisie zou worden ondergebracht. Het werd toen niet met zoveel woorden gezegd, maar de plannen hadden er alle schijn van dat het de voorbode kon zijn van een verkoop die duidelijk het profiel van de groep nog scherper moet stellen in de richting van de specialiteiten. Het beleggersenthousiasme was toen wel groot, maar ondertussen is het niet zover gekomen en vandaag ligt een nieuw plan op tafel dat er volgens de groep eveneens op gericht is om aandeelhouderswaarde te creëren. Solvay onderzoekt immers een eventuele splitsing van het bedrijf in twee delen, waarbij het ene deel zich concentreert op basisproducten of mono-technologische activiteiten en het tweede deel zich richt op specialiteiten.


EssentialCo: zou zich concentreren op mono-technologische activiteiten en omvat Natriumcarbonaat, Peroxiden, Silica, Coatis, SpecialChem alsmede het Rusvinyl-belang. Deze activiteiten genereren een netto-omzet van ongeveer 4,1 miljard euro omzet in 2021. Als onafhankelijk bedrijf zou EssentialCo in een positie zijn om zich beter te concentreren op expansie- en consolidatiemogelijkheden, waaronder versnelling van de groei in natuurlijk natriumcarbonaat en -bicarbonaat, groei in APAC en uitbreiding van de leidende positie op de wereldmarkt voor peroxide, waar er consolidatiepotentieel is. EssentialCo moet worden gezien als een veerkrachtige kasstroomgenerator.


SpecialtyCo: zou bestaan uit de huidige Materials activiteiten (speciale polymeren en composietmaterialen), alsmede het grootste deel van het huidige Solutions-segment (Novecare, Technology Solutions, Aroma Performance en Olie & Gas). Deze activiteiten behaalden in 2021 een gezamenlijke omzet van zo’n 6,0 miljard euro in 2021. Het onderdeel Materialen van de portefeuille moet profiteren van onderliggende megatrends, zoals elektrificatie van voertuigen, lichtgewicht, duurzame mobiliteit en digitalisering. Het consumentendeel van de portefeuille kan profiteren van zijn focus op meer natuurlijke en duurzame oplossingen.

Solvay is van mening dat de scheiding twee sterke leiders in hun respectieve sectoren zou creëren met een grotere strategische en financiële flexibiliteit. In het persbericht zet Solvay de voordelen van een opsplitsingscenario op een rij:


• Meer aandacht voor de eigen strategie en groeimogelijkheden;
• Middelen te prioriteren die nodig zijn voor haar unieke bedrijfsbehoeften;
• Een gedifferentieerd werkingsmodel om haar klanten beter te bedienen;
• Verschillende kapitaalstructuren en prioriteiten bekijken voor kapitaalallocatie;
• Duurzaamheidsinitiatieven stimuleren, waaronder het bereiken van koolstofneutraliteit vóór 2040 voor SpecialtyCo, en vóór 2050 voor EssentialCo;
• Talent aantrekken en behouden dat het meest geschikt is voor afzonderlijke bedrijven;
• Een duidelijk investeringsbeleid en zichtbaarheid bieden om langetermijn investeerders aan te trekken die geschikt zijn voor het eigen bedrijf.


Details van de transactie


De Specialty-activiteiten zouden aan SpecialtyCo worden overgedragen en de aandeelhouders van Solvay zouden aandelen in SpecialtyCo ontvangen naar rato van hun aandelenbezit in Solvay. De aandelen van elke onderneming zouden worden genoteerd op Euronext Brussel en Euronext Parijs. Naar verluidt is de scheiding afhankelijk van zowel de marktvoorwaarden als de goedkeuring van de raad van bestuur en de aandeelhouders (BAVA moet nog worden bijeengeroepen), en zal naar verwachting afgerond worden in de tweede helft van 2023.

Solvac


De Raad van Bestuur van Solvac , met een belang van ruim 30% de grootste aandeelhouder van Solvay, heeft overigens zijn steun bevestigd voor de transactie en laat in een afzonderlijk persbericht weten zich ertoe te verbinden “referentieaandeelhouder te blijven in beide bedrijven tijdens deze volgende belangrijke fase van Solvay’s evolutie”. Opvallend, als de opsplitsing een feit zal zijn, wordt Solvac voor het eerst niet langer een monoholding.


De mening van KBC Securities


Na het bestuderen van een mogelijke afsplitsing van natriumcarbonaat in de afgelopen kwartalen, heeft Solvay vandaag een veel gedurfdere stap aangekondigd. KBC Securities verwelkomt het plan en beschouwt het als een efficiëntere manier om aandeelhouderswaarde te creëren dan dan het vorige plan met inbegrip van de afsplitsing van natriumcarbonaat, maar erkennen dat dit een langdurig proces zal zijn. KBC Securities blijft Solvay waarderen omwille van solide leiderschapsposities in combinatie met het zelfhulppotentieel (nog 110 miljoen euro aan besparingen) en de aantrekkelijke waardering. “Opbouwen”-advies en koersdoel van 120 euro worden bevestigd.