Tessenderlo lanceert bod op Picanol
Tessenderlo, de chemiegroep en moedermaatschappij Picanol actief in weefgetouwen willen fuseren. Tessenderlo opent een ruilbod op Picanol. De eerste poging in 2015 om samen te gaan mislukte omwille van onvoldoende steun. Luc Tack is eigenaar van de twee ondernemingen die op de beurs staan.
Beide grote aandeelhouders Luc Tack en Patrick Steverlynck zullen hun aandelen Picanol Group inbrengen via een vrijwillig openbaar ruilbod door Tessenderlo Group. De andere aandelen zijn maar 10,66 procent van het totaal en deze aandeelhouders krijgen de mogelijkheid om tegen dezelfde ruilverhouding van 1 aandeel Picanol Group per 2,43 van Tessenderlo, rechtstreeks aandeelhouder te worden van Tessenderlo.
Waarde volgens de biedingen zijn Picanol met 830,8 miljoen euro en Tessenderlo met 1,66 miljard euro.
Volgens de initiatiefnemers moet de deal de groepsstructuur van beide bedrijven eenvoudiger en transparanter maken. In de nieuwe groep wordt Picanol een bedrijfseenheid genaamd machines & technology van Tessenderlo Group. Op die manier ontstaat één industriële groep met één beursnotering. Bij de plannen eind 2015 was nog sprake van een behoud van beiden op de beurs, waarvan één voor een holding met belang in de fusie-entiteit.
Nieuwe bedrijf zou zowat 2,7 miljard euro omzet draaien, goed voor een aangepast ebitda-winst (winst voor belastingen, intresten, waardeverminderingen en afschrijvingen) van meer dan 430 miljoen euro (cijfers 2021). De onderneming zou meer dan 7.000 werknemers in dienst hebben en actief zijn in meer dan honderd landen.
Volgens het persbericht is dit eenvoudiger voor aandeelhouders omdat ze zo in alle activiteiten tegelijk kunnen participeren.
Tijdelijk is er geen koers meer in Tessenderlo en Picanol tot het nieuws beter bekend is.