Umicore versnelt onderzoek en ontwikkeling van solid-state batterijmaterialen met een uniek grootschalig prototypingcentrum (20.06.2023)

Umicore versnelt onderzoek en ontwikkeling van solid-state batterijmaterialen met een uniek grootschalig prototypingcentrum

Umicore heeft vandaag in Olen, België, één van 's werelds grootste en meest geavanceerde prototype-installaties voor solid-state batterijmaterialen ingehuldigd, die haar innovatie en technologische ontwikkeling in dit domein zal uitbreiden en versnellen. Solid-state batterijen zullen naar verwacht de elektrische mobiliteit aandrijven en een aanvulling zijn op de wereldwijd toonaangevende portefeuille van Umicore op het vlak van batterijmateriaaltechnologieën.

De installatie van 600 m² met ultramoderne installaties en apparatuur ondersteunt de volledige keten van de ontwikkeling van solid-state batterijen - van de formulering van de materialen, hun karakterisering en productie, tot de assemblage van batterijcellen en de daaropvolgende tests op batterijniveau. Met deze complete benadering is het mogelijk om nieuwe materiaalcategorieën te ontwikkelen, waaronder katholieten, die kathode-actieve materialen en vaste elektrolyten combineren.

"Het unieke prototypingcentrum van Umicore zal onze innovatie en ons technologisch leiderschap op het gebied van solid-state batterijchemie, die we sinds 2017 ontwikkelen met meerdere belangrijke patenten, verder opschalen en bevorderen. We zijn toegewijd aan onze positie als koploper in de sector van kathodematerialen en deze nieuwe faciliteit is een cruciale stap om ons leiderschap nog verder te versterken, onze capaciteit voor prototyping te vergroten en daarmee ons vermogen om onze klanten te ondersteunen met een factor van meer dan 10," aldus Mathias Miedreich, CEO van Umicore.

Umicore heeft een industrieel gebouw op haar site in Olen, waar ook de hoofdzetel voor onderzoek en ontwikkeling van de Groep gevestigd is, omgebouwd tot deze unieke ultramoderne installatie.

Bij de ontwikkeling van solid-state batterijen worden materialen gebruikt die uiterst gevoelig zijn voor vocht en die dan ook een gespecialiseerde infrastructuur vereisen, zoals uitzonderlijk droge lucht. De vochtigheidsgraad in het laboratorium van Umicore bedraagt minder dan 0,1% aangezien er elk uur 200.000 m³ droge lucht door de installaties wordt geblazen. Zo'n droge lucht is essentieel voor het nauwkeurig testen, analyseren en ontwikkelen van deze nieuwe generatie kathode-actieve materialen.

Door O&O uit te voeren in dergelijke droge ruimtes kan Umicore haar middelen optimaliseren en besparen. De ultradroge lucht behoudt de stabiliteit van de batterijmaterialen en verlengt hun levensduur, waardoor minder vaak materiaal moet worden vervangen. In plaats van te moeten werken in geïsoleerde handschoenkasten, kunnen onderzoekers producten vrijer manipuleren in een grotere, open ruimte. Deze droge ruimtes zijn bovendien energiezuinig omdat nauwkeurige tests en analyses het aantal herhalingen met testen en fouten minimaliseren.

De toonaangevende portefeuille van Umicore in batterijmateriaaltechnologie omvat de huidige NMC-technologieën (nikkel, mangaan, kobalt) met middelhoog tot hoog nikkelgehalte, de mangaanrijke HLM-technologieën (hoog lithium, mangaan) op korte termijn en de toekomstige Na-ion (sodium-ion) kathodes en solid-state batterijtechnologieën. Solid-state batterijen zijn de batterijen van de volgende generatie met prestatieverbeteringen op verschillende fronten. Hun hogere energiedichtheid zal het rijbereik van elektrische voertuigen vergroten en sneller opladen bevorderen. De vervanging van de huidige vloeibare elektrolyt door een vaste elektrolyt zal de veiligheid en levensduur van herlaadbare batterijen verbeteren en hun omvang, gewicht en uiteindelijk ook kosten verlagen.               

Over Umicore

Umicore is een toonaangevende circulaire materiaaltechnologiegroep. Ze legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise rond materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. De activiteiten zijn opgedeeld in drie business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is onderverdeeld in marktgerichte business units, die technologisch geavanceerde materialen en oplossingen bieden die essentieel zijn voor het dagelijks leven. Umicore haalt het merendeel van haar inkomsten uit materialen voor schone mobiliteit en uit recyclage en investeert het grootste deel van haar R&D ook opnieuw in die domeinen. De allesoverheersende doelstelling van Umicore is om duurzame waarde te creëren. Dat doel is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te produceren en te recycleren en zo haar missie te verwezenlijken: materialen voor een beter leven.            De industriële, commerciële en O&O-activiteiten van Umicore zijn verspreid over de hele wereld om optimaal te kunnen voldoen aan de behoeften van haar internationale klanten. De Groep heeft in 2022 (metaal niet inbegrepen) een inkomen van € 4,2 miljard gegenereerd (omzet van € 25,4 miljard) en heeft op dit moment meer dan 11.000 mensen in dienst. 

 

Meer informatie                                                                     

Investor Relations

Caroline Kerremans  +32 2 227 72 21  caroline.kerremans@umicore.com 
Adrien Raicher  +32 2 227 74 34  adrien.raicher@umicore.com 

Media Relations 

Marjolein Scheers  +32 2 227 71 47  marjolein.scheers@umicore.com 
Caroline Jacobs  +32 2 227 71 29  caroline.jacobs@eu.umicore.com