Verslag VFB Week van de Tips: drie tips voor het nieuwe jaar

In de VFB Week van de Tips gaven tien analisten elk drie tips met als inzet volgend jaar de felbegeerde VFB-Trofee. De opnames zijn te herbekijken op onze website, maar in dit artikel geven we al drie namen prijs.

De VFB Week van de Tips was, voor het derde jaar op rij trouwens, een groot succes met ruim 700 deelnemers. Niet onlogisch, want zoals we al vaak stelden: iedereen wil zijn lijstje klaar hebben voor het nieuwe jaar. En er zijn inderdaad in heel wat media lijstjes verschenen, maar voor de Week van de Tips zetten de analisten toch hun beste beentje voor. Ze maken immers kans om één jaar lang met de VFB-Trofee te mogen pronken.

We vallen meteen met de deur in huis: Bart Goemaere van BeursTips moet de beker afstaan aan Rik Dhoest, Head of Equity Research Bank Nagelmackers. Hij bracht vorig jaar de beste tips en realiseerde een gemiddeld rendement van 38%. Met ASMI (+64%) en X-Fab (+50%) schoot hij met 2 van zijn 3 aandelen bijzonder raak. Een dikke proficiat Rik!

Al werd het een nek-aan-nek race met de enige vrouwelijke deelneemster: Ellen Vermorgen, redacteur Beleggen bij De Tijd die met 36% op een zucht van goud strandde. Dit dankzij het overnamebod op Bols (+70%) en de sterke prestatie van EVS (+36%). Brons is er voor Danny Reweghs, Directeur strategie bij Trends Beleggen. Een opmerkelijke prestatie want met drie Belgische aandelen (Bekaert, EVS en Kinepolis) scoorde hij een sterke 26%.

We moeten alle analisten trouwens feliciteren want het gemiddeld rendement mag met 9% zeker gezien worden. De Bel20 gaf immers 3,4% prijs terwijl de MSCI World in euro, dankzij de ‘big seven’, slechts een fractie beter presteerde.

Natuurlijk waren er her en der uitschuivers. Het verschil tussen de best en de slechts presterende analist bedroeg liefst 64%. Het best presterende aandeel van de 30 die de analisten brachten, was Pandora uit de selectie van Excelco, +77%. Het slechts presterende: Agfa-Gevaert met -53%.

Drie tips cadeau

Maar nu over naar de selecties voor 2024. Eerst een helikopterview: 20 van de 30 tips zijn Belgische aandelen. Twee keer werd Proximus genoemd, niet in het minst door Ellen Vermorgen en Danny Reweghs, de zilveren- en bronzenmedaille winnaars van de vorige editie. Ook Tubize kwam twee keer uit de trommel, namelijk deze van Geert Smet van De Belegger en Bart Goemaere.

Als kerst geven we aan alle VFB-leden 3 tips cadeau, namelijk één van elk van de medaillewinnaars van vorig jaar.

Bij de tips van Rik Dhoest, die de strategie ‘let your profits run, cut your losses’ hanteert, pikken we er Ageas uit. De ceo van Ageas bevestigde recent nogmaals de strategie voor 2022-2024, namelijk een versnelling van de organische groei en een hogere dividendgroei. Op de recente investeringsdag werd het herstel van de Chinese levensverzekeringsactiviteiten aangekondigd. Ondertussen wordt er een voorzichtige groei van de herverzekeringsactiviteiten vastgesteld net als een positieve kentering in de Britse autoverzekeringen. Rik rekent op de dividendgroei van gemiddeld zowat 8% en op korte termijn kan het dividend van 3 naar 3,50 euro bruto. De ratio’s spreken boekdelen: een koers-winstverhouding van slechts 6 en een dividendrendement van 8%. Koersdoel: 50 euro.

Bij Ellen Vermorgen pikken we er Inclusio uit. Vorig jaar prijkte deze verhuurder van sociale woningen ook al in de selectie van Ellen. En met een quasi break-even return hield Inclusio al bij al erg goed stand tussen al het vastgoedgeweld. Ellen mikt erop dat het klimaat voor beursgenoteerd vastgoed gunstiger zal worden nu de markt inzet op rentedalingen. Dankzij min of meer gewaarborgde indexeringen blijft de winstgroei mooi en ondertussen groeit de portefeuille verder. Naast het gestaag stijgende dividend is er natuurlijk de uitzonderlijk hoge korting van de koers ten opzichte van de intrinsieke waarde van om en bij de 50%. Dat moet de hoogste korting zijn in het GVV landschap.

Bij Danny Reweghs, die opnieuw voor drie Belgische aandelen gaat, pikken we er Proximus uit. Proximus bevindt zich trouwens ook in de selectie van Ellen. Als toonaangevende speler op de Belgische markt en de Belgische staat als referentie-aandeelhouder moet Proximus niet voorgesteld worden. De telecomsector was de voorbije vijf jaar niet geliefd bij beleggers, om het dan nog zacht uit te drukken. Proximus presteerde bovendien nog slechter: -63%. Beleggers hebben de neiging om bedrijven waarin de overheid participeert links te laten liggen en de vraag is of de zware investeringen kunnen worden doorgerekend naar de klant nu een nieuwe concurrent (Digi/Citimesh) zich in 2024 aandient. Waarom dan toch Proximus? De internationalisering, met BICS en vooral TeleSign, wordt onderschat. Over vijf jaar zou wel eens de helft van de inkomsten van Proximus uit de internationale activiteiten kunnen komen. Het aandeel is bovendien heel goedkoop gewaardeerd en zelfs met een halvering van het dividend in 2024 en 2025 in het vooruitzicht (0,6 euro i.p.v. 1,2 euro) komt het dividendrendement op 7,5%. In zijn zoektocht naar ondergewaardeerde turnaround aandelen kwam de schoonzoon van Bernard Arnault, Xavier Niel, trouwens uit bij Proximus. Ook Danny zocht het voor zijn drie tips bij fel afgestrafte aandelen. 

 

Wie de uitzendingen nog wil bekijken kan nog steeds inschrijven (https://www.vfb.be/evenement/week-van-de-tips-2023). Want jij wil toch ook weten waarom bijvoorbeeld Kinnevik, Piaggio, Lululemon Athletics, Bechtle, IBA,…. In de selecties prijken!