VFB blijft beleggingsclubs steunen en zoekt oplossingen

VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers, draagt beleggingsclubs een warm hart toe. Educatief zijn ze immers bijzonder belangrijk. De leden van een beleggingsclub wisselen onderling informatie uit, toetsen beleggingsideeën bij elkaar af en gaan daarbij ook ‘echt’ aan het beleggen. Bovendien leidt een club vaak tot vriendschappelijke contacten en een zachte manier van netwerking. Het is dikwijls ook de start om de nodige kennis en durf te verwerven om de eigen financiële toekomst te plannen en in handen te nemen.Momenteel zijn er bij VFB nog 133 clubs aangesloten met een totaal van 1057 leden. Dus gemiddeld nog steeds 8 leden per club. Dit naast zowat 5.500 individuele leden.

Het aantal clubs bleef het jongste decennium vrij stabiel en we stellen vast dat de interesse om tot een club toe te treden zelfs weer toeneemt. Momenteel hebben we honderden kandidaten die een club zoeken of een nieuwe club willen oprichten.

De coronafklif werd dus goed overbrugd maar er dient zich een nieuwe uitdaging aan. De meeste brokers aanvaarden immers geen nieuwe clubs meer en Saxo Bank, het vroegere Binck Bank, wijst ze zelfs brutaal de deur (zie aangehecht). Met weinig of geen overleg. Wettelijk kan dit, maar klantvriendelijkheid is ver te zoeken.Alleen de brokers met de vinger wijzen, zou evenwel ook niet correct zijn. De strengere regelgeving voor banken en brokers leidt tot een ongeziene administratieve (dus tijdrovende en kostelijke) rompslomp. Maar we hadden liever samen naar een constructieve oplossing gezocht.Nu staan deze clubs met de rug tegen de muur en zoeken ze zelf op korte termijn naar mogelijke oplossingen.

  1. Er zijn er die de portefeuille op naam van de voorzitter en/of penningmeester zetten, maar dit is volgens ons geen goede oplossing op lange termijn (wat bij overlijden…?)
  2. Via contacten bij de brokers toch nog aan een rekening proberen te openen maar vaak zijn er voorwaarden (bijvoorbeeld portefeuille van 100.000 eurowat veel is voor een club)
  3. Hopen dat de stop tijdelijk is en dat de brokers, eens het wat rustiger is op de beurzen, toch nieuwe clubs zullen aanvaarden

VFB onderzoekt momenteel een aantal pistes, waaronder het onderbrengen van een club in een bepaalde structuur. Al was de ‘gewone onverdeeldheid’ zoals het tot hiertoe was, wellicht het meest eenvoudige.

We houden jullie op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen.