VFB blijft werken aan financiële opvoeding
Beste belegger,
Als je midden in de chaos staat, is het moeilijk om een situatie correct in te schatten. Een trukje op de beursvloer vroeger; even weggaan en vanop het balkon gaan kijken. Zo zie je makkelijker de hoofdstromen en lijken problemen minder onoverkomelijk. Een nuttige oefening, want de huidige economische-, politieke-, sociale- en natuurlijk beurscontext is verwarrend. De Westerse economieën vertragen en kampen met begrotingstekorten en hoge schulden.
Opvallend, een tweejarige periode van inverse rentecurves loopt ten einde door renteknips bij zowel de Europese Centrale Bank als de Federale Reserve. Is dat een probleem voor de beurs? Of net goed, want een normale evolutie in de economische cyclus, vraagt Tom Simonts (KBC) zich verder in dit magazine af. Vincent Juvyns (JP Morgan) huldigt optimisme zolang de consumptie op peil blijft. Een extra factor is de geopolitieke spanning, wat Philippe Gijsels (BNPP) een afwachtende houding doet aannemen tot duidelijker wordt waar de wereld heen gaat. Naar het balkon, dus. En mogelijk een beetje extra cash aanhouden om in te spelen op opportuniteiten.
De timing voor cash zit alvast goed. Banken bieden extra rendement in de hoop wat van de staatsbonmiljarden aan te trekken. De nieuwe staatsbon kan slechts een fractie van dat kapitaal verleiden, waardoor het Agentschap van de Schuld dit jaar tot 15miljard aan schatkistcertificaten (kortlopende lening op de institutionele markt) moet uitgeven om het gat te vullen. Wie vond de vorige staatsbon ook weer een succes?
"Een positieve cultuur rond investeren promoten, dat is onze taak."
-Te veel mensen lieten zich leiden door het fiscale voordeel zonder te letten op het reële rendement. VFB blijft werken aan financiële opvoeding, zodat de juiste vragen gesteld worden, die dan hopelijk tot betere oplossingen leiden. Een termijnrekening of kasbon is een kortetermijnoplossing, geen belegging. Zoals de voormalige Italiaanse premier Mario Draghi stelt in zijn rapport ‘The future of European Competitiveness’: Europeanen sparen zich arm, en slechts een beleggingscultuur kan onze welvaart stutten!
Dat is de doelstelling die we moeten nastreven, en dat is de rol die VFB zich wil aanmeten: het promoten van een positieve cultuur rond investeren. Aan de basis door opleiding en informatie, het aanwakkeren van nieuwsgierigheid en enthousiasme, door het bieden van een ontmoetingsplaats waar alle stakeholders (betrokken partijen) elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast door de individuele belegger een stem te geven bij die stakeholders, als het radertje waardoor industrie, beleid, beurs en beleggers samen kunnen werken aan die welvaart. Want de belegger is de olie die de machinerie laat draaien. Vandaag is dat helaas een kleine druppel door de vele obstakels die de Belgische context opwerpt.
"De belegger is de olie die de machinerie laat draaien."
-Daarom moeten we als organisatie groeien. Er is geen wondermiddel, maar hoe meer mensen bewust worden van het belang van dit radertje en die smeerolie, des te meer kunnen we trachten die obstakels uit de weg te ruimen. Een ééngemaakte Europese beurs, meneer Draghi? Graag. Maar er zijn eenvoudigere ingrepen die de beleggerscultuur in Belgie enorm zouden helpen. Een duidelijke, eerlijke regelgeving in plaats
van belasten wat reeds belast was. Het ondersteunen van beleggingsclubs en het aanmoedigen van werknemersparticipatie. Tenslotte het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen keuzes. Beleggers voelen het als ze een foute keuze maken. Ik wens dat politici die het lokale eigenbelang voor het grotere maatschappelijke belang stelden, het ook zullen voelen. Met vriendelijke groeten, uw PVDA (Partij van de Aandeelhouder)