VFB-leden: 'Robinhoods op leeftijd?'

De coronacrisis legde de technologiesector geen windeieren. In de periode van 23 maart tot 2 september heeft de Amerikaanse technologie-index Nasdaq100 een steile rit achter de rug van om en bij de 75%! Maar recent vertoonde de aanhoudende stijging de eerste barsten en sinds de piek ging er meer dan 10% af. Wat zeker nog niet van die aard is om ‘moord en brand’ te schreeuwen.
 
We spreken er ons hier niet over uit of de daling zich al dan niet zal doorzetten. Zelf heb ik wel het uiteenspatten van de technologiebubbel in 2001 van erg dichtbij mee gemaakt - een gekleurde mening met andere woorden - en huiver ik toch een beetje bij de koersexplosies van sommige aandelen en de koersschommelingen van dag tot dag. Via een poll gingen we wel even te rade bij onze leden. In welke mate zijn zij belegd in de technologiesector en hoe zien zij de verdere evolutie?
 
Op basis van het aantal antwoorden kunnen de resultaten van de poll niet echt representatief worden genoemd, maar ze geven voldoende inzicht om een aantal grote lijnen te schetsen.
 
Om de poll te kaderen kort iets over de leeftijd van de VFB-leden. Op basis van deze poll is minder dan 10% van de leden jonger dan 35 jaar. Dik 70% is ouder dan 45 jaar.

Zijn onze leden nu in de technologiesector belegd? 75% van de respondenten was voor minder dan 25% in de technologiesector belegd. Op het eerste zicht zouden we hier kunnen uit besluiten dat dit al bij niet zo veel is. Een kwestie van interpretatie want in het oog springend is dat 23% van degenen die antwoordden - dus toch bijna 1 op 4 - tussen de 25 en 50% van de portefeuille in de (brede) sector belegd heeft. In de wereldindex (MSCI World) maakt de IT-sector ook 21% uit, maar het geeft aan dat er in het algemeen toch flink geïnvesteerd is de sector.

En welke zijn nu die VFB-leden die in de technologiesector belegd zijn? Het kan eigenaardig klinken maar uit deze poll lijkt te blijken dat het vooral 55-plussers zijn die relatief meer belegd zijn in de technologiesector. ‘Robinhoods’, een jonge generatie nieuwe beleggers die zich op de technologiesector hebben gestort, zijn het dus niet echt. Laat het ons ‘Robinhoods op leeftijd’ noemen.

En wat denken de VFB-leden welke richting het uitgaat met de technologie-aandelen? Goed 55% zag (op datum 17/09) een correctie (41,5%) of zelfs een crash (13,8%) aankomen. Volgens bijna 45% kan de sector nog verder stijgen.