Vier aandelentips als cadeau onder de Kerstboom

Het jaareinde is traditioneel de periode waarin beleggers de balans opmaken van het afgelopen jaar en hun stellingen innemen voor het nieuwe jaar. Dat bleek ook weer duidelijk uit het overweldigend succes van de tweede editie van de VFB- ‘Week van de Tips’. We naderden de kaap van de 1.000 deelnemers, de helft meer dan vorig jaar.

We trommelden dezelfde negen deelnemers op die vorig jaar deelnamen aan de ‘wedstrijd’ en voegden er nog eentje aan toe. Ellen Vermorgen van De Tijd nam de handschoen op. Ze waren dus met tienen, met elk drie tips. Een eenvoudig rekensommetje geeft een totaal van 30 tips. Onze dank trouwens aan alle tien voor de deelname aan dit evenement.

Nieuwe leden kunnen hier éénmalig trouwens gratis aan deelnemen, via onderstaande knop kan je op dit eindejaarsaanbod inschrijven.

Ben Granjé, ceo van VFB, praatte alles vlekkeloos aan elkaar en wees er bij de start van de uitzending op dat er bij de tips van vorig jaar grote successen zaten, maar ook flinke uitschuivers. Nogmaals het bewijs dat deze tips nooit mogen worden beschouwd als ‘aankooptips om blind te volgen’. Neen, noem het eerder tips om verder te bestuderen. Beoordeel ook of ze passen in jouw portefeuille en kaderen in jouw beleggingsstrategie. Aan Ben ook de eer om voor de eerste keer de ‘Wisseltrofee’ uit te reiken aan de analist wiens tips de afgelopen 12 maanden (referentieperiode 11/12/2020 – 08/12/2021 en rekening houdend met wisselkoerseffecten) het best presteerden.

En de winnaar is…

Geert Smet, adjunct-hoofdredacteur van De Belegger, strandde op een erg verdienstelijke derde plaats met een gemiddeld rendement van 23%. Jan Hermans scoorde met het sterrensysteem van Excelco 47%. Maar de onbetwiste winnaar van de eerste editie van de Week van de Tips is Bart Goemaere, hoofdredacteur van BeursTips, met een rendement van 83%. Proficiat Bart! Bart vat de Week van de Tips echt wel op als een competitie, maar gaf toch een wijze raad aan alle deelnemers: spreid je beleggingen voldoende en beschouw de beurs niet als een casino.

Om degenen die niet deelnamen aan het event niet volledig in de kou te laten staan, brengen we kort een grabbel van vier aandelen uit de tips van dit jaar. Een volledig willekeurige grabbel voor alle duidelijkheid. Hoewel, we grabbelen in de tips van de analisten die vorig jaar het best presteerden en vullen die aan met een tip van nieuwkomer Ellen Vermorgen. Wens je de overige 26 tips te bekijken, dan kan je nog inschrijven via de pagina ‘Net Gemist’ op de website van VFB. En zorg dat je er volgend jaar ook bij bent!

Hieronder volgen nog vier gratis tips van de analisten.

Schrijf je hier in voor de Week van de Tips

Volkswagen

Geert Smet van De Belegger trekt onder meer de kaart van Volkswagen, de Duitse autoconstructeur met liefst tien merken in portefeuille (VW, Seat, Skoda, Audi, Porsche, Bentley…). Het zijn trouwens deze laatste luxemerken die samen met de ‘financiële diensten’ (leasing) het gros van de winst aanbrengen. Volkswagen kan als geen ander Tesla het vuur aan de schenen leggen. Volgens Geert is Volkswagen te goedkoop gewaardeerd. De koers-winstverhouding bedraagt slechts 6,5 tegenover bijvoorbeeld 80 voor Tesla. Het aandeel noteert onder de boekwaarde en de marktkapitalisatie komt slechts op 115 miljard euro.

Ondanks het dieselschandaal dat VW 23 miljard euro kostte, zit het bedrijf op een kaspositie van 30 miljard en bedraagt de waarde van de financiële participaties 13 miljard euro. Koerstriggers zijn onder meer de mogelijke beursintroductie van Porsche in 2022, waarvan de waardering alleen al oploopt tot 80 à 100 miljard euro. Verder wordt er ook uitgekeken naar de IPO van de batterij-activiteiten. Tot slot mogen we ook Ionity (laadpalen) niet uit het oog verliezen. Belangrijk: ga voor het bevoorrechte aandeel (ISIN: 0007664039; ticker: VOW3), die zowat 100 euro lager noteren dan de gewone aandelen.

Intuitive Surgical

Vervolgens grabbelen we in de ton van Jan Hermans van Excelco. Excelco focust voor volgend jaar op bedrijven die coronabestendig zijn (internet, chipsector, luxe,…) en een sterke marktpositie hebben, zodat ze stijgende kosten kunnen doorrekenen. Een hiervan is het Amerikaanse Intuitive Surgical, een globale techleider in robot-geassocieerde ‘minimaal invasieve’ chirurgie. Via de Da Vinci-systemen van Intuitive kunnen chirurgen zeer complexe ingrepen uitvoeren met het grote voordeel dat de lichaamsopening om operaties uit te voeren beduidend kleiner is dan bij klassieke chirurgie.

De chirurg bedient vanop afstand met handen en voeten de machines. Een dergelijke machine kost 1,5 à 2 miljoen $. Belangrijk is dat deze machines een jaarlijks onderhoud nodig hebben (100 à 200.000 $) en dat de instrumenten bevestigd aan de machines regelmatig moeten worden vervangen. Hierdoor nemen de wederkerende of recurrente inkomsten elk jaar toe. Momenteel staan deze al voor meer dan 70% van de omzet van Intuitive.

Wat de cijfers betreft wijst Jan op de zeer hoge winstmarge van gemiddeld zowat 25%. Over de eerste 9 maanden van 2021 steeg de omzet met 37% en de winst met 90%. De winst stijgt dus sneller dan de omzet, waardoor ook de winstmarge stijgt. Tot nu al 33%, een record. Samengevat: Intuitive is actief in een groeisector waarin het zijn marktaandeel vergroot met een zeer toekomstgericht product. Dit met een zeer hoge winstmarge en veel recurrente inkomsten.

Roularta

Een tip van Bart Goemaere, houder dus van de VFB-Wisseltrofee, krijg je eveneens ‘cadeau’. Hij hanteert voor 2022 een asymmetrische focus. Hij kijkt namelijk uit naar bedrijven met meer opwaarts dan neerwaarts potentieel. 2022 wordt volgens hem niet zo makkelijk als 2021 waarbij hij vreest voor meer volatiliteit. Weinig neerwaarts risico zoekt hij bij bedrijven die onbekend en onbemind zijn, wat meestal ook gepaard gaat met een misperceptie van de risico’s. Een balans die sterker is dan de perceptie van de markt, schulden die beter onder controle zijn of een turnaround die al verder staat dan gedacht.

Focus op onderwaardering en groei brengt Bart bij Roularta. De naam is bij velen wellicht bekend, maar het aandeel minder. Het is een bedrijf dat nog steeds gepercipieerd wordt als een turnaround-verhaal maar waarvan de turnaround eigenlijk al achter ons ligt. Dat met de exit uit Frankrijk, de verkoop van Medialaan en de aankoop van de 50% joint venture in Mediafin, de overname van de Sanoma Magazines (Libelle, Flair, Feeling…), de stopzetting van De Streekkrant, de aankoop van een nieuwe drukpers… Dat alles leidde tot een grillig verloop van de omzet, maar de marges evolueerden wel in de goede richting. Dit dankzij een gewijzigde productmix met minder focus op advertenties en meer op abonnementenwerving. Maar de verborgen parel is wellicht de 50% joint venture in Mediafin (De Tijd, L’Echo, De Belegger). De consolidatietechniek leidt immers tot een serieuze onderschatting van de bedrijfscashflow van Roularta.

Belangrijk voor u als belegger is dat de boekwaarde per aandeel 18,9 euro bedraagt, de nettokaspositie 7,1 euro en er een dividend voor de volgende jaren werd beloofd van 1 euro. Dat brengt het rendement momenteel op 6,25%. En als Bart de proportionele consolidatietechniek toepast, komt hij op een ebitda van 36 miljoen euro, wat de verhouding enterprise value/ebitda slechts op 2,9 brengt. Spotgoedkoop en een ideale overnamekandidaat. De familie De Nolf & Claeys bezitten bijna 85% van Roularta en de overname van de aandelen Roularta van Bestinver is misschien ook een teken aan de wand.

Cloudflare

We sluiten met een tip van de nieuwkomer in het gezelschap, namelijk Ellen Vermorgen van De Tijd. Naast twee Belgische aandelen maakte Ellen voor haar derde tip de overstap naar de beurs van New York, waar ze haar oog liet vallen op Cloudflare. Hoewel ze bewust is van de risico’s. De Fed staat in 2022 immers voor een beleidsverstrakking en Cloudflare is als technologie-aandeel gevoelig voor een renteverhoging.

Voor wie Cloudflare nog niet kent en dat zullen er heel wat zijn: Cloudflare is een webbeveiliger en doet aan cloudinfrastructuur. Voor heel wat bedrijven, zowel grote als kleine, maakt het bedrijf de websites veiliger en sneller. Het blokkeert dagelijks 70 miljard cyberaanvallen en speelt een rol in een vijfde van al het internetverkeer. Het platform zou superieur zijn aan dat van concurrent Fastly, terwijl de ‘net retention’ of de inkomsten per gebruiker ook sneller stijgen. Misschien ook interessant om weten: Cloudflare wordt gerund door Michelle Zatlyn, een van de weinige vrouwelijke internetboegbeelden in de VS.

Pijnpunt van Cloudflare is dat het nog niet winstgevend is en een negatieve kasstroom boekt. Maar er is uitzicht op winstgevendheid in 2022. De koers is ondanks de recente correctie fors opgelopen tegenover de IPO. Hoewel Ellen ‘behoedzaam’ is, beschouwt ze de huidige zwakte toch als een mogelijke koopgelegenheid op lange termijn. Rangschik Cloudflare maar onder de ‘grote beloftes’.

Je kan je nog steeds de 27 andere tips bekijken door je in te schrijven voor de Week van de Tips 2021 via bovenstaande link. Er is ook een gratis webinar op 6 januari voor VFB-leden over 'Wat we kunnen verwachten op de beurs in 2022' met Tim Nijsmans. Hieronder kan je hier voor inschrijven.