Vijf beleggingsboeken voor een fijne vakantie

De zomervakantie biedt u dé ideale mogelijkheid om enkele goede beleggingsboeken te lezen. Al dan niet op uw terras met een lekker drankje en enkele versnaperingen bij de hand. Via deze weg lijst ik alvast 5 boeken op die een zeer grote impact op mijn beleggingsvisie hebben gehad. Wie weet kunnen ze ook voor u een meerwaarde zijn.

The Richest Man in Babylon; George Samuel Clason

Beginnen doen we bij het begin. The Richest Man in Babylon is een absolute oerklassieker die voor het eerst gepubliceerd werd in 1928. Het is een échte must-read voor elke belegger. Het zal uw vermogen ten goede komen. Aan de hand van parabels uit de stad Babylon van 8000 jaar geleden worden heel wat financiële wijsheden meegegeven. De financiële regels die 8000 jaar geleden golden, zijn vandaag de dag nog meer dan ooit relevant. De financiële wijsheden die in dit boek gedeeld worden zijn simpel. Toch is het o zo belangrijk dat u zich aan deze eenvoudige regels houdt.

Iedereen kan eenvoudig vermogend worden. Dat doet u door maandelijks minstens 10 % van uw inkomen te beleggen. U werkt hierbij volgens het ‘Pay Yourself First’ principe. Meteen wanneer uw loon gestort wordt, zet u er een deel van aan de kant, of schrijft u het over naar uw beleggersrekening. Daarnaast maakt u een onderscheid tussen uw noodzakelijke uitgaven en uw verlangens. Bewust stilstaan bij uw uitgaven zal ervoor zorgen dat u zal merken dat u, al dan niet zonder het te beseffen, veel geld uitgeeft aan onnodige zaken. U bespaart op de zaken die u niet nodig heeft, en geeft voornamelijk geld uit aan de zaken die u gelukkig maken. Aan de hand van dit machtig boek leert u dat het opbouwen van een vermogen helemaal niet moeilijk of complex hoeft te zijn. Keep It Simple, Stupid. Wanneer elke Belg dit boek zou lezen, zouden onze economie, ons begrotingstekort en onze welvaart in het algemeen er in sneltempo op vooruit gaan. Wedden dat u wou dat u dit boek vroeger had gelezen moest u het deze zomer voor de eerste keer vastnemen?

 

A Random Walk Down Wall Street; Burton G. Malkiel

Wij als actieve doe-het-zelf beleggers moeten het onder ogen durven zien. Voor velen is het moeilijk om betere prestaties dan de markt in zijn geheel neer te leggen. Daarom doen veel beleggers er goed aan om (minstens een deel van) hun vermogen passief te beleggen in wereldwijde trackers tegen een lage kost. Denk bijvoorbeeld aan de ETF’s IWDA en EMIM die al meermaals besproken werden in de Beste Belegger. A Random Walk Down Wall Street ondersteunt bovenstaande hypothese. Het is een echte beleggingsklassieker die zeker zijn plaats in uw boekenkast verdient. Al 1,5 miljoen anderen gingen u voor.

Malkiel start zijn boek met de bespreking van enkele marktanomalieën. Denk aan de tulpenmanie, de crash van 1929 en de internetzeepbel. Moraal van het verhaal? Na grote overdrijvingen keren beurskoersen altijd terug naar hun gemiddelde (en rationele) niveau. Vervolgens wordt in het boek de focus verlegd naar de (on) zin van technische en fundamentele analyse. Hierbij komt hij tot de conclusie dat de markten grotendeels efficiënt zijn. Het heeft bijgevolg weinig zin om u bezig te houden met zaken zoals het proberen te timen van de markt. Heeft het dan geen zin om te beleggen? Uiteraard wel! Eén ding is zeker: op de lange termijn zullen de beurzen stijgen. U kan deze kennis in uw voordeel laten werken door in indexfondsen te beleggen en actieve, dure beleggingsfondsen te vermijden. Iedereen kan op deze eenvoudige manier beleggen. Het is dan ook een ideale manier om uw familieleden, vrienden of kennissen die weinig kaas van de beurs gegeten hebben aan het beleggen te zetten.

 

Iedereen belegger: de beurs is er wel voor u; Pierre Huylenbroeck

Houdt u het graag bij Nederlandstalige boeken? Iedereen Belegger van Pierre Huylenbroeck steekt er dan (samen met God dobbelt niet op de beurs van Jan Longeval) naar mijn mening met kop en schouders bovenuit. De auteur van Mister Market Magazine doet er in een driehonderdtal pagina’s zijn beleggingsfilosofie en strategie uit de doeken. Het boek is, zoals de naam al doet vermoeden, een pleidooi voor aandelen. Iedereen moet beleggen. U, ik, de bakker om de hoek en de kassierster die uw boodschappen afrekent. Het is een eenvoudige en onder de huidige economische omstandigheden noodzakelijke manier om welvaart te creëren.

Waarom beleggen? Hoe beleggen? In wat beleggen? Een antwoord op deze vragen vindt u in het boek Iedereen Belegger. Veel te veel beleggers maken irrationele beleggingsfouten. Een gevaar waar over gewaakt moet worden en waar u zich als belegger bewust van moet zijn. Ook Pierre zelf leed hieraan. Het is de reden waarom hij met zijn Mister Market Magazine het systeem Zanna ontwikkelde. Een neergeschreven beleggingsplan dat belegt volgens vastgelegde regels. Het doel? Zo veel mogelijk emotieloos beleggen. Resultaat? Een jaarlijks gemiddeld rendement van 10,9 %. Iedereen Belegger laat u toe om kritisch na te denken over uw beleggingsstrategie en deze te optimaliseren waar nodig.

 

One Up on Wall Street; Peter Lynch

Hebt u al eens van Peter Lynch gehoord? Deze Amerikaanse belegger stond van 1977 tot 1990 aan het hoofd van het Fidelity Magellan Fund. Hij slaagde er over deze periode in om een jaarlijks rendement van 29 % te behalen. Leren van deze topper? Dat doet u aan de hand van het boek One Up on Wall Street.

Eenvoud is troef. Dat is de beleggingsfilosofie van Peter Lynch. U belegt in wat u het beste kent. Dagdagelijks komt u, al dan niet (on)bewust, in contact met nieuwe beleggingsinzichten en opportuniteiten. Wil uw vrouw per se schoenen van dat bepaalde merk? Of merkt u dat de parking van een lokaal beursgenoteerd bedrijf beduidend voller staat de laatste weken? Het zijn interessante signalen die u vaak sneller zal opmerken dan professionele beleggers en analisten. U kan deze informatie in uw voordeel gebruiken. Daarnaast heeft u ook nog een ander voordeel ten opzichte van professionele beleggers: u kan probleemloos in kleinere bedrijven of small caps beleggen. Omwille van deze redenen is Lynch dan ook van mening dat particuliere beleggers een groot voordeel hebben ten opzichte van institutionele investeerders. Ook wanneer u wilt leren om koopwaardige groeibedrijven te detecteren op de beurs is het lezen van dit boek een meerwaarde.

Rich Dad, Poor Dad; Robert Kiyosaki

Het boek Rich Dad, Poor Dad mag zeker niet op uw boekenplank ontbreken. De auteur Robert Kiyosaki is een selfmade miljonair met een geschat vermogen van zo’n 80 miljoen dollar. In deze Amerikaanse bestseller worden de volgens hem belangrijkste financiële levenslessen uit de doeken gedaan. Zo start het boek met een parabel over het verschil tussen Kiyosaki’s rijke pa (een succesvolle ondernemer die zijn middelbare school niet afmaakte) en zijn arme pa (zijn echte vader, die werkzaam is als leerkracht). Het is dan ook een misvatting dat u over een hoog maandelijks inkomen moet beschikken om vermogend te worden.

Er is een belangrijk verschil tussen hoeveel geld u verdient, en wat u met dat geld doet. Vooral dat laatste is belangrijk. Het ‘Pay Yourself First’ principe komt ook hier opnieuw naar boven. Er kan een belangrijk onderscheid gemaakt worden tussen activa (zaken die u periodiek geld opleveren) en passiva (zaken die u geld kosten). Ook uw eigen huis behoort tot de passiva volgens Kiyosaki. Het opkrikken van de financiële geletterdheid van u en die van uw (klein)kinderen is levensbelangrijk. Het is dé essentie om een mooi vermogen op te bouwen. Ook het hebben van een goede mentor is van levensbelang om succesvol te beleggen. Robert Kiyosaki zou alvast een goede mentor kunnen zijn. Vandaag de dag is dat eenvoudig mogelijk. Tegen een kost van een tiental euro leert u de financiële levenslessen van deze selfmade miljonair kennen. Er zijn er velen die al een slechtere belegging hebben gedaan. Een investering in kennis betaalt zich vroeg of laat altijd terug.

En verder

Hebt u nood aan nog meer leesvoer om deze zomervakantie door te komen? Dat is alvast een goed teken. Een geïnformeerde belegger is er meer dan twee waard. Graag som ik nog enkele andere meer dan leeswaardige boeken voor u op: The Intelligent Investor (Benjamin Graham), Common Stocks and Uncommon Profits (Philip Fisher), The Millionaire Next Door (Thomas Stanley), God dobbelt niet op de beurs (Jan Longeval) en Irrational Exuberance (Robert Shiller). Vergeet trouwens ook zeker de jaarverslagen van Berkshire Hathaway niet. Ik wens u in ieder geval een prettige zomervakantie en veel leesplezier toe. Tot binnenkort!

Pieter Slegers