Vragen van een VFB-lid

Van een anoniem lid:

Beste,

 

Graag had ik jullie opinie over bepaalde posities waar ik tussen 50 en de 60% verlies op heb.

Bij Telefonica Sa bijvoorbeeld vraag ik me af of is het interessant om bij te kopen om mijn gemiddelde aankoopprijs te doen dalen, omdat ze ook een mooi dividend geven?

AMG is 1 van mijn grootste posities, zo'n 10 procent van mijn portefeuille. Ik durf niet zo goed bij te kopen, hoewel dat ik nog 70 % cash aanhoud voor komende dipjes op de markt.

Op Biocartis heb ik ook zo'n 50 % verlies, op Post NL 30%

 

Graag eventueel wat advies over wat te doen mijn cash.

 

Mijn eerste stappen op de beurs waren niet altijd de slimste, omdat ik er weinig kennis van had.

Nu zou ik eerder een wat meer defensievere portefeuille willen aanleggen.

Ik ben niet meer van de jongste, ikzelf ben 60 jaar en mijn vrouw 50.

We hadden toch graag wat meer rendement dan op ons spaarboekje.

Is het ook verstandig om bv meer te spreiden met posities van 800 € ofzo of is dat te weinig.

 

Alvast bedankt voor uw respons

 

Beste X,

 

Bedankt voor uw vraag en u raakt onmiddellijk één van de moeilijkste onderdelen van beleggen aan. Hoe omgaan met verlies? We geven met VFB echter geen advies rond individuele aandelen maar we kunnen u wel een aantal tips geven.

 

Een vuistregel die handig is voor posities met verlies, is jezelf de vraag stellen: 'Zou je het aandeel nog kopen, mocht je het niet in portefeuille hebben?'

Vaak kopen beleggers bij, enkel omdat ze verlies hebben. Dat is geen goed idee. Indien je na je eigen studie nog gelooft in het fundament van het bedrijf, dan kan je nog bijkopen.

 

Indien je tips zoekt voor defensiever te gaan beleggen dan zou ik eens kijken naar onze voorbeeldportefeuille. Die is zeker niet perfect, geen enkele portefeuille is dat, maar toch eerder aan de voorzichtige kant bij de keuze van aandelen.

https://www.vfb.be/voorbeeldportefeuille

 

Qua horizon hebben u en uw echtgenote mogelijk nog 30 tot 40 jaar voor de boeg. Indien u een cashbuffer heeft en het maandelijks inkomen voldoende is, is beleggen in aandelen nog altijd een goede optie.

 

In verband met uw suggestie om kleinere orders te doen. Let op bij kleinere posities dat je transactiekosten niet te hoog worden. Stel dat je 15 euro transactiekost betaalt voor een order van 800 euro dan is dat 1,87% van het bedrag. Daarnaast moet er 0,35% beurstaks bijgerekend worden. Dat tikt aan. Probeer je kosten onder 1% te houden, indien mogelijk.

 

U heeft nog veel cash in de portefeuille. Op de dips kopen is een mooie doelstelling. Dat is echter niet makkelijk, vele mensen hebben in maart 2020 eerder verkocht dan gekocht. Een andere strategie is regelmatig een vast bedrag beleggen. Op die manier koop je eens als de beurs laag staat en eens als de beurs hoger staat. De perfecte beurstiming is weinigen onder ons gegeven.

 

Indien u de keuzestress van individuele aandelen niet meer wil of u wilt uw portefeuille aanvullen, kijk dan eens naar ETF's of beursgenoteerde indexfondsen. Dit is een gemakkelijk en zeer gespreid type belegging waar we op 13 oktober samen met het Trefpunt Asse een online lezing over organiseren.

https://www.vfb.be/evenement/vfb-trefpunt-asse-passief-beleggen-hoe-bouw-ik-een-etf-portefeuille

 

Er is ook onze beleggersacademie waar je kan bijleren over beleggen. 

Programma van VFB-Beleggersacademie : - Het ABC voor beleggers - Fundamentele Analyse - Technische Analyse - Beleggingsfondsen en ETF's - Afgeleide Producten - Financiële Planning

https://www.vfb.be/evenementen/beleggersacademie

 

Hopelijk hebben we u wat op weg kunnen helpen en veel succes!

 

Met vriendelijke groeten,

VFB-team