Vragen van VFB-leden aan Sioen

Michèle Sioen, ceo van het gelijknamige bedrijf, werd als vertegenwoordiger van de familieholding Sihold uitgenodigd om antwoorden te bieden op de vragen van individuele beleggers over het bod op Sioen. Met hulp van Peter De Keyzer van Growth Inc. werd een salvo aan vragen afgevuurd op mevr. Sioen als bieder en Geert Asselman, cfo van Sioen, als vertegenwoordiger van het management van de onderneming. Het verslag van dit gesprek volgt hieronder. De webinar zelf kan herbekeken worden op de pagina van de Sioen webinar. De opinie van Roland Van der Elst over het bod kan u nalezen door hier te klikken

Waarom wilt u Sioen van de beurs halen?

Michèle Sioen (als vertegenwoordiger van de familieholding Sihold): “Het is de juiste keuze, zowel voor de individuele belegger als voor de familie. Zonder de beursgang zouden we niet het bedrijf geworden zijn dat u vandaag ziet. Tegelijk hebben we voor de financiering van overnames de afgelopen jaren geen beroep meer gedaan op de beurs.

“We merkten dat analisten niet veel interesse in ons hadden ondanks inspanningen om hen naar hier te halen. Als beursgenoteerd familiebedrijf met een beurswaarde van 500 miljoen euro blijken we te klein. Analisten zetten ook druk op de onderneming om elk jaar te groeien, terwijl de administratieve last van de notering en die korte termijn verplichtingen steeds moeilijker wordt. Ter illustratie, het jaarverslag wordt elk jaar aangevuld met steeds meer details over onze operaties en markten. Dat maakt dat de lasten niet meer opwegen tegen de lusten. Deze transparantie begint ons ook commercieel pijn te doen gezien de concurrentie onze marges en interne boekhouding kent.

"We hebben deze stap niet genomen vanwege COVID-19 of omdat het aandeel laag noteert. Het is iets waar we al een tijd mee worstelen en waarover de beslissing eind 2019/begin 2020 gevallen is. "

-

“We hebben deze stap niet genomen vanwege COVID-19 of omdat het aandeel laag noteert. Het is iets waar we al een tijd mee worstelen en waarover de beslissing eind 2019/begin 2020 gevallen is. Daarna is de coronapandemie gestart en werd de vraag eerder of we door moesten gaan met deze plannen, omdat het risico voor de familie door de crisis substantieel hoger lag. We wijzen erop dat we de gevolgen van corona nog lang zullen meedragen volgens economen en internationale instellingen.”

 

Hoe komt zo’n bod tot stand?

Geert Asselman (cfo Sioen): “Het is begonnen met een vraag van de controlerende aandeelhouder Sihold. Dan kom je al snel tot het punt dat je een financieel adviseur moet aanstellen om een waarderingsoefening te maken - in dit geval KBC Securities. Parallel heeft Sihold de raad van bestuur ingelicht, die op haar beurt als een comité van onafhankelijke bestuurders een eigen adviseur heeft aangesteld – in casu Degroof Petercam - om een opinie te geven over de waarderingsoefening van KBC Securities (deze kan je terugvinden in het prospectus onderaan het artikel). Zowel de waardering door KBC en de controle daarvan door Degroof Petercam leren ons dat de prijszetting correct is verlopen. Dit is geen momentopname waar we profiteren van een lage koers, maar een historische evolutie van de waarde van de onderneming ondanks inspanningen om de koers te ondersteunen. Daarenboven wordt een mooie premie geboden om de aandeelhouders te danken voor hun vertrouwen in de onderneming.”

Hoe kijkt u terug op de beurscarrière van Sioen?

Michèle Sioen: “In ieder bedrijf en mensenleven heb je cycli. Vergeet niet dat Sioen al 60 jaar oud is ondertussen. We hebben een tijd gehad als startup en nadien het beurstijdperk. We gaan nu naar een ander tijdperk, waarbij de beurs niet meer het juiste instrument is voor onze verdere ontwikkeling.”

"We gaan nu naar een ander tijdperk, waarbij de beurs niet meer het juiste instrument is voor onze verdere ontwikkeling"

-

Veel beleggers zijn ontstemd over het bod. De beursexit roept veel emoties op bij individuele beleggers.

Michèle Sioen: “Ik heb daar absoluut begrip voor. De bedrijfsbezoeken van aandeelhouders en analisten hebben we altijd als erg verrijkend ervaren. Hun vragen genereren vaak interessante pistes en out-of-the box ideeën. We zullen daar met enige nostalgie aan terugdenken. Ik begrijp dus dat wrange gevoel, dat leeft ook bij ons. Tegelijk moeten we als onderneming de balans maken van een notering versus een beursexit. Daaruit volgt een rationele beslissing ondanks de emotie die daarmee gepaard gaat.”

Individuele beleggers zijn ook ontevreden over de prijs.

Michèle Sioen: “Iemand die sinds onze beursintroductie in 1996 geïnvesteerd heeft, heeft zijn vermogen maal 8 zien gaan en ook een mooi dividend gekregen. Vandaag kunnen we op basis van de studies van KBC Securities en Degroof Petercam tonen hoe we aan deze waardering gekomen zijn en hoe het bod van 23 euro per aandeel tot stand kwam. De details hiervan kan u terugvinden in de prospectus die door FSMA goedgekeurd werd. Dit bod werd op een gefundeerde manier opgemaakt met de hulp van adviseurs die hun metier kennen. Merk op dat tussen 2003 en 2016 het aandeel nooit boven de 15 euro genoteerd heeft. Het is pas later boven dit niveau gestegen, maar daalde de laatste tijd terug naar dit historisch niveau.”

Na het bod is de beurs sterk gestegen, maar het bod is hetzelfde gebleven. Is dat wel fair?

Michèle Sioen: “Soms heb je discrepanties tussen de beurswaardering en de economische situatie. De beurs is gestegen, maar de coronapandemie is nog niet over. Als je het IMF of de Europese Commissie hoort, weet je dat we nog lang de gevolgen zullen dragen. Er bestaat een kloof tussen de hoop en het positivisme van de individuele belegger op de beurs en de input die we van institutionele beleggers krijgen over de toekomst van de onderneming. Ik denk dat de financiële markten soms iets te hard van stapel lopen, om welke reden ook. Bekijken we de economische situatie van ons bedrijf, dan zitten we nog in volle coronacrisis. We produceren textiel voor tenten die we niet kunnen leveren omdat er geen evenementen zijn. De vraag naar zeilen voor zeilboten is minimaal, nu er weinig tot geen zeilwedstrijden geweest zijn door de crisis. Er is ook de staatsgreep in Myanmar waar we een fabriek met 1.000 personeelsleden hebben. Globaal gesproken is slechts de helft van onze mensen aan het werk. Deze pandemie en de economische crisis die daaruit volgt zal nog lang gevolgen hebben.”

Hoe schat u de intrinsieke waarde in van het bedrijf en de boekwaarde?

Geert Asselman: “De boekwaarde per 30 juni was 12,8 euro per aandeel. Op 28 oktober bedroeg de koers 17,9 euro en zat er dus ongeveer 5 euro goodwill verrekend in de koers. Het bod bedraagt 23 euro, wat betekent dat er ongeveer 10 euro goodwill per aandeel geboden wordt door de familie. De marge tussen het bod en de intrinsieke waarde is dus op zijn minst ernstig te noemen.”

"We hebben zelf een 8-tal overnames gedaan de afgelopen jaren en hebben daarbij nooit dergelijke multiples betaald"

-

Michèle Sioen: “We hebben zelf een 8-tal overnames gedaan de afgelopen jaren en hebben daarbij nooit dergelijke multiples betaald. We zitten ver boven wat we voor andere overnames geboden hebben.”

Houdt het bod wel voldoende rekening met de vooruitzichten van het bedrijf?

Michèle Sioen: “We zijn een enorm cyclisch bedrijf en het bod houdt zeker ook rekening met de toekomst. We voorzien geen reuzegroei, maar ook geen achteruitgang. De hoop op een sterk economisch herstel is helaas onvoldoende om dat herstel realiteit te maken.”


Geert Asselman: “Ik denk niet dat het snel terug business as usual zal zijn. Een econoom van Morgan Stanley heeft niet zolang geleden een studie gemaakt van wat men mag verwachten in de nasleep van een pandemie, waarbij het onderzoek teruggaat tot de 14de eeuw. Daarin staat duidelijk dat pandemieën de return op Europese activa voor verschillende decennia drukken. Ik denk dat dat veelzeggend is. Ik vrees dat de geschiedenis zich wel eens kan herhalen en ben dan ook minder optimistisch dan sommige beleggers. Ik neig eerder naar het realisme.”

Beleggers klagen: nu er geïnvesteerd is, kunnen we er niet de vruchten van plukken.

Michèle Sioen: “Het is een feit dat aandeelhouders die gekocht hebben aan een koers hoger dan 23 euro niet tevreden zijn. Maar als je op de beurs belegt neem je risico’s en dan weet je dat er ook een neerwaarts risico is. Dit is een berekend risico. Maar zoals we zeiden is de biedprijs opgemaakt door professionals. Die is dus gerechtvaardigd en niet uit de lucht gegrepen.”

Waarom zou een belegger met verlies ingaan op het bod?

Michèle Sioen: “Als de beurs geen meerwaarde meer heeft voor een bedrijf, heeft het geen zin om verder te gaan in dat verhaal. Kijk, wij als bedrijfsleider moeten kijken naar wat goed is voor ons bedrijf. Dit is een rationele beslissing die we moeten nemen voor het bedrijf. Het klopt dat dit niet voor iedereen goed uitkomt en dat vind ik ook spijtig. Ik hoop ook altijd dat iedereen tevreden is en als dat niet lukt is dat natuurlijk niet leuk.”

Geert Asselman: “Het gaat hier ook over de werknemers. Als je kwartaal na kwartaal verplicht wordt tot de diepste transparantie heeft dat gevolgen. Op het einde schaadt dat uw werknemers, leveranciers en klanten. Het gaat om een hele groep aan stakeholders.”

Sommige beleggers suggereren dat het management profiteert van de huidige koers en dat de koers zelfs gemanipuleerd lijkt om het bod interessanter te maken.

Geert Asselman: “Ik kan enkel zeggen wat we gedaan hebben en welke inspanningen we geleverd hebben. In 2017 hebben we 84 roadshows gedaan, een jaar later 92 en in 2019 zelfs 165. Dat zijn serieuze inspanningen voor een klein bedrijf als het onze.

"In 2017 hebben we 84 roadshows gedaan, een jaar later 92 en in 2019 zelfs 165. Dat zijn serieuze inspanningen voor een klein bedrijf als het onze"

-

In het verdere verleden hebben we ook getracht om de beurskoers te ondersteunen. Zo hebben we in 2012 een inkoopprogramma voor eigen aandelen gelanceerd. Tot oktober 2013 werden 1,5 miljoen aandelen ingekocht. De koers is toen van 6,2 naar 8,5 euro geëvolueerd. Op een bepaald moment hadden we echter het gevoel dat het niet uitmaakt wat we doen, dat je de koers niet kan beïnvloeden. Als je dan ook geconfronteerd wordt met enkele fondsen die zeggen dat je te klein bent om te investeren en dat de liquiditeit niet goed zit…Tja.”

Wat zijn de gevolgen als de voorwaarden niet volbracht zijn om van de beurs te gaan?

Michèle Sioen: “Voorlopig is dat niet aan de orde. We focussen nu eerst op het doen slagen van het bod.”

Tot slot, hoe ziet u als captain of industry de toekomst van de maakindustrie hier bij ons?

Michèle Sioen: “Ik ben een groot pleitbezorger voor de maakindustrie in Europa. Ik vind het heel belangrijk dat we productie-eenheden blijven hebben in Europa en België. De loonkosten zijn hoog net als de energiekosten. Daarom moeten we als bedrijf veel investeren in digitalisering en kostenefficiëntie. Dat zijn grote investeringen die pas op termijn renderen. Maar we vinden voorlopig geen IT’ers meer en ook geen textielexperts. Er zijn immers geen textielscholen meer. We leiden deze mensen dan maar intern op. Nog zo’n investering die pas op lange termijn rendeert. En vergeet niet dat van de 10 innovatieprojecten er vaak maar 1 lukt. Ook dat zijn zaken die je doet op de lange termijn. Maar een beursnotering zet je soms onder druk. Een innovatieproject brengt op korte termijn niets op en beleggers focussen zeer sterk op de resultaten. In een moeilijker jaar leg je zo’n projecten dan sneller stil.”

 

Disclaimer: Het bod sluit af op donderdag 18 februari om 16 uur, al moet je als belegger rekening houden dat verschillende brokers enkele dagen eerder zullen afsluiten. De kosten voor de overname worden gedragen door de bieder waardoor u 23 euro netto per aandeel zult krijgen. Het volledige prospectus waarvan sprake is in het webinar kunt u lezen via deze link. De communicatie rond het bod zal u door uw broker of financiële tussenpersoon ontvangen. De resultaten van het bod zullen bekend gemaakt worden op 25 februari.