Waarom we in een bubbel zitten en waarom dat eigenlijk niets uit maakt

Allereerst zitten we allemaal in bubbels omdat de overheid ons dat zo opgedragen heeft. Zoals de meeste van mijn vrienden en familie zie ik echter door de bomen het bos niet meer. Momenteel bevinden we ons al in 2 verschillende bubbels, een ‘vaste’ en een ‘grote’ noem ik ze maar. Als belegger mag je hier nog een derde bij tellen, namelijk de huidige bubbel in groeiaandelen. Je leest steeds vaker dat technologieaandelen te duur geworden zijn. In het algemeen betreft dit een resem van bedrijven die de mogelijkheid hebben om exponentieel te groeien over de komende jaren. Denk bijvoorbeeld maar aan alles wat met te maken heeft met data, e-commerce, elektrische wagens, …

The Economist schreef enkele maanden geleden al dat de beurzen zich ontkoppeld hadden van de reële economie, maar voor mij kwamen de bubbels de afgelopen weken of dagen pas echt naar de oppervlakte. Onlangs besproken we* de stock splits van Apple en Tesla en dat dit proces geen waarde toevoegt aan het bedrijf of de aandelen. Alhoewel de meerderheid van de beleggers hiervan toch op de hoogte zou moeten zijn, gingen de aandelen van Apple en Tesla alsnog 3,4% en 12,6% omhoog op de dag van hun aandelensplit. Vooral de sprong van meer dan 10% voor Tesla is puur irrationeel beleggersgedrag, gezien dit niet gelinkt kon worden aan enig betekenisvol nieuws.

 

Deze afbeelding kan gebruikt worden op de website van VfB volgens de volgende voorwaarden. Bron: wikimedia.

 

En daarom durf ik zeggen dat we ons in een bubbel bevinden. Waarom maakt dit dan niets uit? Samen met heel wat andere gerenommeerde investeerders dacht ik hetzelfde van Bitcoin in 2017, waarna beleggers in de cryptomunt hun investering nog eens maal 10 zagen gaan. Onze goede vriend, Mr. Market*, geeft niets om jouw of mijn mening. Mr. Market is manisch depressief en zijn volledig onvoorspelbare humeurwisselingen bepalen het beurslandschap. Als belegger is het belangrijk je hier niet te veel door te laten beïnvloeden.
Deze week verschenen berichten over Amerikanen die hun pensioenspaarplannen volledig liquideerden en gebruikt hebben om Tesla aandelen mee te kopen, inclusief grote hefbomen. Als je juist zit kun je enorm veel verdienen, maar als de belegging tegen je keert ben je in een handomdraai je volledige kapitaal kwijt. Het hoogtepunt van de beurzen kun je altijd pas achteraf aanduiden maar voor mij rinkelen de alarmbellen niet veel luider dan deze. Wanneer mensen al hun spaargeld beginnen inzetten op enkele individuele aandelen kun je zelf beter toekijken vanaf de zijlijn.

Wat ik hier niet probeer te bereiken is dat je als investeerder nu zou verkopen om terug in te stappen rond de bodem. Dat is net zo onmogelijk als het proberen bepalen van de piek. Maar als je echter aandelen in je portefeuille zou hebben die over de afgelopen maanden tientallen procentpunten gestegen zijn, kan het nu een goed moment zijn om wat winst van tafel te nemen. Als belegger mag je jezelf gelukkig prijzen dat je deze snelle groeiers in portefeuille hebt. En hoe graag we ook allemaal geloven in sprookjes, aandelen die omhoog gaan als een raket komen meestal als een meteoriet weer naar beneden.

Op basis van het beleggersgedrag van de laatste weken en dagen mogen we stellen dat er bubbels opduiken in het beleggingslandschap. Hoeveel deze nog kunnen groeien en hoelang dat nog zal duren is echter niet te voorspellen. Middenin deze irrationaliteit neemt de rationele belegger echter wat geld van tafel om opnieuw te investeren aan interessantere prijzen.

 

Met vriendelijke groeten,

Joost de Kraker

https://www.investingwithjoost.com/post/why-we-re-in-a-bubble-and-why-that-doesn-t-mean-anything

*Meer info over de stock split of Mr. Market vind je op de blog Investing with Joost (in het Engels)